Μικρές Αφροδίτες (1963)

★★★★
Δράμα, Ελληνική, Ρομαντική

88'

Ελλάδα

Ελληνικά

Κάπου στην Ελλάδα, το 200 π.Χ. Μια ομάδα βοσκών κατεβαίνουν από τα βουνά, αναζητώντας νέους βοσκότοπους. Χάνοντας το δρόμο τους, συναντούν κάποιες γυναίκες ψαράδων, που οι άντρες τους είναι στη θάλασσα. Ανάμεσα στον Σκύμνο, τον νεαρό γιο ενός βοσκού, και τη Χλόη, μια δωδεκάχρονη κοπέλα, γεννιέται ένας σύντομος και βίαιος έρωτας. Τα παιχνίδια των δύο εφήβων ξυπνούν τον πόθο στον Λύκα, έναν μουγκό βοσκό, ο οποίος καταφέρνει να κερδίσει τη Χλόη.

Νίκος Κούνδουρος

Βασίλης Βασιλικός, Κώστας Σφήκας

Γιάννης Μαρκόπουλος

Ελένη Προκοπίου, Ανέστης Βλάχος, Τάκης Εμμανουήλ, Βαγγέλης Ιωαννίδης, Ζαννίνο, Βασίλης Καΐλας, Κλεοπάτρα Ρώτα, Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχόλια/Κριτική


Μια ταινια αυστηρά για σινεφίλ. Πρέπει πρώτα όμως να κλεισεις όλα τα φώτα, να σιγήσουν οι ενοχλητικοί ήχοι, να γεμίσεις ένα ποτήρι κρασί και να αφεθείς στις αισθήσεις σου.  Κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής (στον Γιάννη Μαρκόπουλο) και κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1963. Η ταινία μπορεί να βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά όταν βγήκε στις αίθουσες πάτωσε. Και οπως είχε πει σε μια συνέντευξη της η Κλεοπάτρα Ρώτα: Υπάρχει μια σκηνή που φωνάζει ο βοσκός [Τάκης Εμμανουήλ] “Εγώ είμαι ο Τσάκαλος και μένω”. “Κι εγώ είμαι ο Γιώργαρος και φεύγω” φώναξε ένας θεατής από τους ελάχιστους σ έναν κινηματογράφο. Η ταινία πήρε τα πάνω της μόνο όταν βγήκε στο εξωτερικό και έλαβε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ όπου και απέσπασε πολλά βραβεία. Κέρδισε την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου το 1963. Φορτωμένες με διεθνή και ελληνικά βραβεία οι Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου επιδίωκαν “να ενηλικιώσουν ερωτικά τον ελληνικό κινηματογράφο”, σύμφωνα με δήλωση του σκηνοθέτη.  

Trailer