Ο Άρχοντας των Μυρμηγκιών (2022)

Il Signore delle Formiche | The Lord of the Ants
★★★★
Βιογραφική, Δράμα, Ιστορική

134'

Italy

Italian

Κλασική στην φόρμα της, αλλά ανατρεπτική ως το τελευταίο καρέ, η ταινία αφηγείται τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Ιταλού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του ’60. Στον ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού (όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος με καταλυτική παρουσία στην εξέλιξη της πλοκής) η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της· ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την εξουσία να επινοήσει άλλους τρόπους να επιβληθεί και να καταπνίξει τη διαφορετικότητα. Έτσι, το «έγκλημά» του Μπραϊμπάντι ήταν αυτό της «plagia», της πλάγιας επιρροής και παραβίασης της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου... Ο βετεράνος μαιτρ Τζάνι Αμέλιο, ο οποίος αποκάλυψε μόλις πριν από μερικά χρόνια ότι είναι γκέι, ξετυλίγει μια ιστορία που τον σημάδεψε βαθιά όταν ήταν νέος, αφού, όπως λέει, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως στη θέση του Μπραϊμπάντι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος, ένοχος για ένα έγκλημα που δεν έχει καμία υπόσταση. Κινηματογραφημένο με σοβαρότητα και μέτρο, αλλά με το συναίσθημα και την δικαιολογημένη οργή του δημιουργού του να δίνουν τον τόνο, το φιλμ διατυπώνει ένα κατάφορα πολιτικό και συγκινητικό μήνυμα, εν είδει απολογίας για το πλήθος των ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους στη σκιά, κάποιες εποχές που δεν είχαν χώρο για όλους.  

Gianni Amelio

Gianni Amelio, Edoardo Petti, Federico Fava

-

Luigi Lo Cascio, Elio Germano, Sara Serraiocco, Leonardo Maltese, Anna Caterina Antonacci, Rita Bosello, Davide Vecchi, Maria Caleffi

Σχόλια/Κριτική


("Il Signore Delle Formiche") Δραματική ταινία, ιταλικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Τζιάνι Αμέλιο, με τους Λουίτζι Λο Κάσιο, Έλιο Τζερμάνο, Σάρα Σεραϊόκο, Ρίτα Μποσέλο κα.
Ένα γράμμα προς όλους αυτούς που καταπιέστηκαν και έζησαν τη σκληρότητα μιας ολόκληρης εποχής, μιας καθυστερημένης συγγνώμης προς τα θύματα απ' αυτούς που δεν μίλησαν, δεν τόλμησαν να αντισταθούν στην υποκρισία και στην εκδικητικότητα των απογόνων του Μουσολίνι, που εισχώρησαν στις αρθρώσεις της εξουσίας.
Ο βετεράνος Ιταλός σκηνοθέτης, που με εξαίρεση το δυνατό και μακρινό «L' America» κινείται σχεδόν πάντα κοντά και γύρω από τη μετριότητα, με την τελευταία του ταινία, που προβλήθηκε πέρσι στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας, καταπιάνεται με μία αληθινή ιστορία, που τον πλήγωσε στη νεότητά του και πιθανώς ήταν ο λόγος που έκρυβε για χρόνια την ομοφυλοφιλία του.
Πρόκειται για την συγκλονιστική ιστορία του Ιταλού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του '60, παρότι ο ιταλικός ποινικός κώδικας δεν θεωρούσε ποτέ την ομοφυλοφιλία παράνομη, γιατί τότε θα αναγνώριζε την ύπαρξή της. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε κάποιους αξιωματούχους να βρει τρόπους τιμωρίας των ανθρώπων που «ενοχλούσαν» με τη διαφορετικότητά τους και με αυτά που υποστήριζαν. Έτσι, θα ανακαλύψουν ότι ο Μπραϊμπάντι έκανε το «έγκλημα» της «plagia», της πλάγιας επιρροής και παραβίασης της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου και τον καταδίκασαν με 14 χρόνια φυλάκιση.
Ο Αμέλιο, έμπλεος συναισθημάτων και μίας πίκρας, για το παρελθόν της χώρας του, θα κρατήσει ως ένα βαθμό το μέτρο, διατηρώντας και την κλασική αφήγηση, αν και ορισμένες φορές οι αρκετά αργοί ρυθμοί κουράζουν, ενώ οι διανοουμενίστικες παρεμβολές του, θα θολώσουν το δράμα και την τραγικότητα του ήρωά του. Ωστόσο, το συγκινητικό του μήνυμα και οι πολιτικές τους προεκτάσεις θα φτάσουν στον προορισμό τους και παρά τις όποιες ενστάσεις, θα βάλει ακόμη ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την καταδίκη ενός άτεγκτου κόσμου, που επιβάλει τους δικούς του κανόνες, κρυμμένος πίσω από νόμους και νομικά τερτίπια. Πειστικός στο ρόλο τού θύματος ο Λουίτζι Λο Κάσιο, ενώ συμπαθητικές γενικά είναι και οι υπόλοιπες ερμηνείες.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Η αληθινή ιστορία του Ιταλού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν νεότερό του άντρα στην Ιταλία του '60, παρότι η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη. Χάρης Αναγνωστάκης | ΑΠΕ ΜΠΕ

Trailer