Ο Μαγικός Αυλός (2022)

Das Vermächtnis der Zauberflöte | The Magic Flute
★★★
Μιούζικαλ, Περιπέτεια, Φαντασίας

124'

Germany

English, German

Ο επίδοξος 17χρονος Τιμ (Τζακ Γουλφ) ονειρευόταν όλη του τη ζωή να πάει στο οικοτροφείο Mozart All Boys. Παρά τον ενθουσιασμό του που έγινε επιτέλους δεκτός, οι πρώτες μέρες του στη διάσημη σχολή δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν. Αντιμέτωπος με έναν εχθρικό διευθυντή, τις αγωνίες του πρώτου έρωτα και τη δυσκολία να βρει την αυθεντική του φωνή, ο Τιμ ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα: μια πύλη σε έναν παράλληλο κόσμο. Από εκεί παρασύρεται σε μια νέα πραγματικότητα και βυθίζεται στον κόσμο της όπερας του Μότσαρτ, Τον Μαγικό Αυλό, όπου η φαντασία δεν έχει όρια. Ωστόσο, το να ζει δύο ζωές έχει το τίμημά του και ο Tιμ κινδυνεύει να απογοητεύσει αυτούς που αγαπά. Πρέπει να διαλέξει, αλλά έχει μάθει αρκετά για να κάνει τη σωστή επιλογή; Ο Μαγικός Αυλός όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί και ακούσει στο φιλόδοξο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φλόριαν Ζιγκλ. Η διάσημη όπερα του Μότσαρτ μεταφέρεται στον κινηματογράφο με μία συναρπαστική περιπέτεια φαντασίας, ζωντανεύοντας τη διαχρονική μουσική με καθηλωτικές εικόνες, γερές δόσεις μαγείας και ένα θαυμαστό ταξίδι ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ο Τζακ Γουλφ (The Witcher) κλέβει την παράσταση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ το λαμπερό καστ περιλαμβάνει τον Ίγουαν Ρέον (Game of Thrones), τον βραβευμένο με Όσκαρ Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ (Amadeus) μαζί με σπουδαίους ερμηνευτές της όπερας. Ένα σύγχρονο παραμύθι που συνδυάζει την ασύλληπτη μουσική του Μότσαρτ με τις ταινίες φαντασίας και μυστηρίου. Μία εξαιρετική μοντέρνα απόδοση της όπερας του Μότσαρτ.

Florian Sigl

Andrew Lowery, Florian Sigl, Jason Young

Jeanne Goursaud, Jack Wolfe, F. Murray Abraham, Iwan Rheon, Amir Wilson, Niamh McCormack, Stéfi Celma, Wilson Gonzalez

Σχόλια/Κριτική


(“The Magic Flute”) Μουσική περιπέτεια φαντασίας, γερμανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Φλόριαν Ζιγκλ, με τους Τζακ Γουλφ, Νιβ ΜακΚόρμακ, Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Αμίρ Γουίλσον, Ίβαν Ρίον κα. Θα μπορούσε να ιδωθεί και ως μία χαριτωμένη, παιχνιδιάρικη εισαγωγή σε αρχάριους ή αμύητους της όπερας και του Μότσαρτ, η ταινία του Γερμανού ανερχόμενου σκηνοθέτη Φλόριαν Ζιγκλ. Μια μεγάλη γερμανική παραγωγή που διαθέτει, εκτός από τα γνωστότερα κομμάτια της πασίγνωστης όπερας «Ο Μαγικός Αυλός» και μια υπόθεση στην οποία χωρούν η φαντασία, το ρομάντζο, η νεανική περιπέτεια, το απαλό δράμα και φυσικά η αγάπη για τη μουσική.
Το στόρι θέλει τον νεαρό Τιμ, που είχε βάλει στόχο ζωής να πάει στο διάσημο οικοτροφείο Mozart All Boys Music School, να τα καταφέρνει, μετά τον θάνατο τού πατέρα του, για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να μπει στο μουσικό σύμπαν του Μότσαρτ. Εκεί, όμως, δεν είναι ακριβώς τα πράγματα όπως τα περίμενε, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των συμμαθητών του και του διευθυντή της σχολής. Όταν όμως ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα, που τον οδηγεί σε ένα παράλληλο σύμπαν, στον κόσμο του «Μαγικού Αυλού», που τόσο επιθυμούσε, θα πρέπει να διαλέξει αν θα πληρώσει το τίμημα να ζει δυο παράλληλες ζωές και αν θα απογοητεύσει αυτούς που αγαπά.
Ο Ζιγκλ, συνδυάζοντας πολλά κινηματογραφικά είδη και έχοντας το έργο του Μότσαρτ να δίνει τον τόνο, κάνει μια άνιση ταινία, με καλές και άτυχες στιγμές, ενώ την φορτώνει και με τα απαραίτητα, σήμερα, σχόλια για τον σχολικό εκφοβισμό, τα κλισέ μιας νεανικής ταινίας και τη μανιέρα της πολιτικής ορθότητας. Η σύνδεση της φαντασίας με το σχολικό περιβάλλον, πολλές φορές δεν δένει αρμονικά, τα πολλά πήγαινε έλα του πραγματικού κόσμου με τον φανταστικό ορισμένες φορές μπερδεύουν, ενώ οι φωνητικές δυνατότητες των ηθοποιών μπορεί να είναι καλές για ένα μιούζικαλ, αλλά για μια φημισμένη όπερα, μάλλον είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.
Ωστόσο, είναι μία φροντισμένη παραγωγή, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Ρόλαντ Έμεριχ, με ωραία πλάνα της Αυστρίας, καλά κοστούμια και σκηνικά, αν και αρκετά προβλέψιμα, με τον νεανικό έρωτα να έχει τη θέση του και να την κρατά ικανοποιητικά, μέσα στο γενικότερο στόρι, ενώ κάποιοι δεύτεροι ρόλοι χαρίζουν διασκεδαστικές στιγμές. Ο νεαρός πρωταγωνιστής Τζακ Γουλφ, χωρίς να είναι κακός, μάλλον φαίνεται αδύναμος να πάρει πάνω του το φιλμ, ενώ η παρουσία του 80άρη πια, Μάρεϊ Έιμπραχαμ, που παίζει για δεύτερη φορά σε ταινία που έχει σχέση με τον Μότσαρτ («Αμαντέους») έπειτα από τον ρόλο του σατανικού Σαλιέρι, μάλλον μοιάζει να κάνει αγγαρεία.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο επίδοξος 17χρονος Τιμ ονειρευόταν όλη του τη ζωή να πάει στο οικοτροφείο Mozart All Boys. Παρά τον ενθουσιασμό του που έγινε επιτέλους δεκτός, οι πρώτες μέρες του στη διάσημη σχολή δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν. Αντιμέτωπος με έναν εχθρικό διευθυντή, τις αγωνίες του πρώτου έρωτα και τη δυσκολία να βρει την αυθεντική του φωνή, ο Τιμ ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα: μια πύλη σε έναν παράλληλο κόσμο. Χάρης Αναγνωστάκης ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακόμη μια κριτική για την ταινία

Κάποιες φορές ένα όνειρο είναι πιο μαγικό από την πραγμάτωσή του. Άλλες φορές κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε πως το ξύπνημα από το όνειρο είναι η πραγματικότητα κι άλλες φορές πιστεύουμε ότι το αντίθετο της μαγείας είναι η αφυδατωμένη μας ζωή. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν συμβαίνει, απλώς το ταξίδι, η τέχνη και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα του ανθρώπου μέσα στην απέραντη απελπισία του, να μεταμορφώσει με το όνειρο και τη μαγεία την πραγματικότητα σε μια λιγότερο αιχμηρή αλήθεια. ► Διαβάστε και αυτή τη κριτική μας για τον Μαγικό Αυλό
 

Trailer