Οι Άθλιοι (1998)

Les Misérables
★★★★
Δράμα, Έγκλημα

134'

United Kingdom, Germany, United States

English

Η σύλληψή του από τον αστυνομικό επιθεωρητή Ιαβέρη για την κλοπή ενός καρβελιού ψωμί και οι αλλεπάλληλες, αποτυχημένες απόπειρές του να αποδράσει, είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του Γιάννη Αγιάννη μετά από... 19 ολόκληρα χρόνια! Τώρα πια, ελεύθερος αλλά μόνος και αβοήθητος, ο Γιάννης Αγιάννης ληστεύει το σπίτι του επισκόπου Μπιενβενού. Όταν όμως συλλαμβάνεται για την κλοπή, ο επίσκοπος δεν τον καταδίδει, αλλά αντίθετα αποκρύπτει το αδίκημα από τις αστυνομικές αρχές και του προσφέρει τροφή και στέγη. Η φιλευσπλαχνία του Μπιενβενού αγγίζει την καρδιά του Γιάννη Αγιάννη, που «αλλάζει σελίδα» στην πολυτάραχη ζωή του. Έτσι ο πρώην κατάδικος, που αποφασίζει να αποποιηθεί το παρελθόν του αλλάζοντας το όνομά του σε Μαντελέν, με επιμονή και υπομονή, εξελίσσεται σ’ έναν πλούσιο επιχειρηματία, αλλά φιλάνθρωπο και αγαπητό από τους συνανθρώπους του. Παράλληλα καινούρια πρόσωπα μπαίνουν στη ζωή του. Η Φαντίν, μια από τις εργάτριες της επιχείρησής του πεθαίνει και ο Γιάννης Αγιάννης παίρνει υπό την προστασία του την κόρη της, Τιτίκα, που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη σωστή διαπαιδαγώγησή της. Η τύχη όμως δεν αργεί να τον εγκαταλείψει για μια ακόμη φορά. Ένα απρόβλεπτο παιχνίδι της μοίρας αναγκάζει τον Γιάννη Αγιάννη να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα δημόσια και να καταλήξει για μια ακόμη φορά στη φυλακή και στα χέρια του Ιαβέρη. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να αποδράσει και να κρυφτεί στο Παρίσι για μερικά χρόνια χρησιμοποιώντας άλλο όνομα. Όταν τελικά αναζητά την Τιτίκα, πληροφορείται πως η νεαρή κοπέλα είναι ερωτευμένη με το νεαρό ιδεαλιστή Μάριο Ποντμερσί. Αναστατωμένος και βαθιά απογοητευμένος, ο Γιάννης Αγιάννης, που ήταν πάντα ερωτευμένος με την Τιτίκα, αποφασίζει να ζήσει χωρίς αυτήν ενώ ο Ιαβέρης βρίσκεται στο κατόπι του.

Bille August

Victor Hugo(novel), Rafael Yglesias(screenplay)

Basil Poledouris

Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman, Claire Danes, Christopher Adamson, Tim Barlow, Timothy Bateson, Veronika Bendová, David Birkin

Σχόλια/Κριτική


Το μυθιστόρημα που έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκό είναι ένα από τα κορυφαία και πλέον πολυδιαβασμένα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η κινηματογραφική διασκευή του Bille August, έχει μια χολιγουντιανή αύρα και λογική. Έλαβε γενικά καλές κριτικές αλλά ο κυριότερος λόγος που αξίζει να δει κάποιος την ταινία είναι για να απολαύσει τις εξαιρετικές ερμηνείες των Λίαμ Νίσον, Τζέφρεϊ Ρας, Ούμα Θέρμαν, Κλερ Ντέινς.

Trailer