Πρωινή Περίπολος (1987)

Morning Patrol
★★★★
Δράμα, Επιστημονικής φαντασίας

108'

Ελλάδα

Ελληνικά

Σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, μια γυναίκα βαδίζει ολομόναχη. Προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στη θάλασσα. Παντού παραμονεύουν παγίδες και η Πρωινή Περίπολος την παρακολουθεί. Οι μηχανισμοί της πόλης λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Ηλεκτρονικές φωνές καλούν τους ανύπαρκτους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Το σύστημα επικοινωνίας δουλεύει, οι κινηματογράφοι προβάλλουν ταινίες, οικεία πρόσωπα μιας περασμένης εποχής γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες. Ένας άντρας, από τους λίγους επιζώντες, που τώρα φρουρεί την πόλη, εμφανίζεται ξαφνικά κοντά της. Τη βοηθάει να φτάσει εκεί απ’ όπου κανείς δεν γύρισε για να πει αν στ’ αλήθεια υπάρχει… Στη θάλασσα. Θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, θα προσπαθήσουν να θυμηθούν το παρελθόν. Θα ξετυλίξουν μαζί το κουβάρι της μνήμης που μπλέχτηκε στη διάρκεια ενός ολέθρου. Μια σχέση βίας και θανάτου, μια ιστορία αγάπης σ’ έναν αβάσταχτο κόσμο, τι νόημα μπορεί να έχει;  

Νίκος Νικολαΐδης

Νίκος Νικολαΐδης

Γιώργος Χατζηνάσιος

Τάκης Σπυριδάκης • Michelle Valley • Λιάνα Χατζή • Νίκος Χατζής • Τάκης Λουκάτος • Βίκυ Καμπούρη

Σχόλια/Κριτική


Πρόκειται για την περιπλάνηση μιας γυναίκας σε μια έρημη και εγκαταλελειμμένη πόλη. Ξαφνικά θα βρεθεί μπροστά της ένας μοναχικός άντρας ενώ στην πόλη ακούγονται από μεγάφωνα φωνές που καλούν τον κόσμο να φύγει. Μαζί με τον νέο σύνοδο της θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην θάλασσα αποφεύγοντας όσο μπορούνε την πρωινή περίπολο.
Δυστοπική ταινία φαντασίας που γνώρισε καλλιτεχνική επιτυχία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Πήρε μέρος στο φεστιβάλ του Αβοριάζ το 1988 όπου αντιμετώπισε τα Τhe Hidden, Robocop, Ρrince of Darkness, Julia e Julia, Prince's Bride, Siesta και Near Dark για το μεγάλο βραβείο.
Πήρε μέρος και στο Fantasporto το '89 πάλι για το καλύτερο φιλμ ενάντια σε Dead Riggers, They Live, Fright Night 2, Alien Nation και το Monkey Shines του Romero.
Η κινηματογραφική αφήγηση είναι απλή, σε εξωτερικούς χώρους και με μονολόγους από τους Philip Dick, Raymond Chandler και Daphne de Morie.
Οι επιρροές λίγο από Stalker, Blade Runner, λίγο από post apocalyptic ταινίες του '70.
Όμως ο Νικολαΐδης καταφέρνει να φτιάξει κάτι δικό του σαν ένα κακό όνειρο περισσότερο από ότι πραγματικότητα.
Η ταινία, αν και έχει το ύφος του, είναι λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες του Έλληνα δημιουργού. Επίσης είναι σημαντική (προσωπική άποψη) λόγω του ότι η χώρα μας έχει βγάλει μικρό αριθμό ταινιών φαντασίας.
Όμως οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την μοναδικότητά της, δίνοντας την ευκαιρία να αντιμετωπίσει στα ίσα μεγαθήρια στην ιστορία του είδους.

GREEK DYSTOPIAN DREAM

Το cityportal σας παρουσιάζει καθημερινά τις ταινίες που παίζουν στην τηλεόραση. Υπάρχουν πληροφορίες, ώρες κανάλια και βαθμολογία για ΟΛΕΣ. Καθημερινά μπορείτε να βλέπετε τις ταινίες για την τρέχουσα ημέρα (Δ/Τ/Τ/Π/Π/Σ/Κ) πατώντας εδώ: Οι σημερινές Ταινίες στην τηλεόραση 

Trailer