Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα (1982)

★★
Ελληνική, Κωμωδία

96'

Ελλάδα

Ελληνικά

Στο ιδιωτικό Λύκειο «Αριστείδης Χαβαλές» δύο φίλοι (Σταμάτης Γαρδέλης και Γιώργος Ρήγας) είναι οι αρχηγοί μιας ομάδας άτακτων μαθητών που ταλαιπωρούν τους καθηγητές τους και τον διευθυντή τους (Μίμη Φωτόπουλο). Τους κάνουν συνεχώς φάρσες και οι καθηγητές εύχονται να τελειώσει γρήγορα η σχολική χρονιά για να απαλλαγούν από τους "ατίθασους" μαθητές. Προκειμένου να τους κάνουν να πειθαρχήσουν οι καθηγητές θα στρατολογήσουν, ως υποτιθέμενο καθηγητή, ένα θηριώδη ταχυδρόμο (Απόστολος Σουγκλάκος), για να τους τρομάξει και να τους επιβληθεί.

Όμηρος Ευστρατιάδης

Γιάννης Σκλάβος

Γιώτα Παπαθανασίου

Σταμάτης Γαρδέλης • Στηβ Ντούζος • Γιώργος Ρήγας • Τετα Κωνσταντα • ΓΙάννης Γκιωνάκης • Νίκος Ρίζος • Μάκης Δεμίρης • Μίμης Φωτόπουλος • Βίνα Ασίκη

Σχόλια/Κριτική


Ταινία από τις πιο θρυλικές, της εποχής της βιντεοκασέτας. Η κριτική αρνήθηκε να τη σχολιάσει και χαρακτηρίστηκε ως καλτ, δείγμα μιας υποκουλτούρας. Αντίθετα, η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από το κοινό της εποχής. Προβλήθηκε το 1982-1983, έκοψε 201.304 εισιτήρια και ήρθε 5η ανάμεσα στις 48 ταινίες της σεζόν. Για να δει σήμερα κάποιος το Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του κάποια δεδομένα:
  • Περί αισθητικής και κουλτούρας του σκηνοθέτη: Ο Όμηρος Ευστρατιάδης, ήταν γνωστός από προηγούμενες δουλειές του που ανήκαν στην κατηγορία των "ερωτικών  - αισθησιακών ταινιών". Μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι: Ερωτομανείς, Πιο θερμή κι από τον ήλιο, Ανήλικες αμαρτίες, Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα, κ.α. Μετέπειτα ήταν αυτός σκηνοθέτησε στην τηλεόραση τις εκπομπές της Αννίτας Πάνια, όπως Χρυσό κουφέτο, Αϋπνίες κλπ.
  • «Τον βλέπετε τον ήλιο; Έγινε πράσινος. Κι αυτό σημαίνει πολλά». (φράση από διάλογο στην ταινία, μεταξύ καθηγητών). Όταν κυκλοφόρησε η ταινία Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα, ήταν η εποχή της μεταβίβασης της πολιτικής εξουσίας από τη συντηρητική δεξιά στο "φέρνω άνεμο αλλαγής και ανανέωσης ΠΑΣΟΚ".
  • Ήταν εποχή μεγάλων αλλαγών. Το 80 στην Ελλάδα κυριαρχούσε μια αθώα ελευθεριότητα και μια αντίδραση - ξέσπασμα ενάντια στον συντηρητισμό της δεξιάς. Η ταινία ήταν μια ελαφριά κωμωδία - παρωδία, με θέμα τη ζωή των μαθητών σε ένα Λύκειο. Αντανακλούσε - παρωδούσε την αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία. Το πέρασμα από την παντοδυναμία και την αυστηρότητα του καθηγητή, στην εξουσία των μαθητών που παίρνουν το πάνω χέρι και κάνουν μεγάλες πλάκες στους δασκάλους τους. Με απλοϊκό τρόπο εξέφραζε την αντίθεση - σύγκρουση, του παλιού με το νέο. Προσομοίαζε τις χοντροκομμένες αλά Χόλιγουντ πλάκες, ως «εκδίκηση» του καταπιεσμένου μαθητή.  Εδώ υπενθυμίζουμε πως στην Ελλάδα τότε, ήταν και η εποχή της κατάργησης της σχολικής ποδιάς και της μετάβασης από τα σχολεία αρρένων και θηλέων, στα μικτά.*
Με την ταινία, που δεν κρίνεται καλλιτεχνικά, μπορεί και να γελάσεις και ο κύριος λόγος είναι ο αυθορμητισμός και η αθωότητα των ηθοποιών. Όπως έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους, σχεδόν δεν υπήρχε σενάριο. Όλοι αυτοσχεδίαζαν, βάζανε λόγια και με κέφι πρόσθεταν σκηνές. Σύμφωνα μάλιστα με τον ηθοποιό Γιώργο Ρήγα, ο τίτλος με τον οποίο αρχικά θα κυκλοφορούσε η ταινία, ήταν Πάρτι με ούζα (!!!) Μετονομάστηκε σε Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα (1982) ως πιο political correctness!

*  Η εποχή της κατάργησης της σχολικής ποδιάς και τους διαχωρισμού των σχολείων σε Αρρένων και θηλέων

Σχολεία Αρρένων και θηλέων

Από το 1976 ξεκινούν οι συζητήσεις να σταματήσει ο θεσμός των ξεχωριστών σχολείων για αγόρια και κορίτσια και οι τάξεις να γίνουν μικτές. Το υπουργείο Παιδείας που δεν θέλει να φορτωθεί πολιτικά με την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης, πετά το μπαλάκι στους γονείς θέτωντας το ερώτημα αν επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε μικτά σχολεία. Όπως είναι επόμενο, η πλειοψηφία των γονέων διαφωνεί!  Ο διαχωρισμός των σχολειων σε Αρρένων και θηλέων, θα καταργηθεί σταδιακά έως το 1982

Οι μαθητικές ποδιές

Αρχικά οι ποδιές των μαθητών και μαθητριών ήταν μαύρες(!!!) Μόλις το 1965 με υπουργική απόφαση και προς ενίσχυσιν του εθνικού φρονήματος οι ποδιές γίνονται «μπλε του ουρανού και της θάλασσας» στο χρώμα της Ελληνικής σημαίας. Κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του 70 η ποδιά, από εκει που ήταν ένα σύμβολο ευπρέπειας πειθαρχίας και καθωσπρεπισμού των μαθητών, αλλάζει. Σιγά - σιγά κονταίνει και μετατρέπεται σε μοντέρνο ένδυμα, αξεσουάρ αποκλειστικά για μαθήτριες. Ταυτόχρονα γίνεται πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των σχεδιαστών μόδας. Η ποδιά θα καταργηθει επίσημα απο τα σχολεία το 1982, με εγκύκλιο του υπουργού του ΠΑΣΟΚ Λευτέρη Βερυβάκη.

Trailer