Ρόμποκοπ (1987)

RoboCop
★★★★
Αστυνομική, Δράσης, Επιστημονικής φαντασίας, Θρίλερ

102'

Ηνωμένες Πολιτείες

Αγγλικά

Σε ένα δυστοπικό μέλλον, η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα μαστίζει τη μητρόπολη του Ντιτρόιτ. Ο αστυνομικός Άλεξ Μέρφι παίρνει μετάθεση σε ένα από τα πιο σκληρά αστυνομικά τμήματα της πόλης, όπου μαζί με τη νέα του συνάδελφο Αν Λιούις ξεκινάει για την περιπολία. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης της συμμορίας του Κλάρενς Μπόντικερ, απομονώνεται και βασανίζεται από τους κακοποιούς, οι οποίοι τον αφήνουν ετοιμοθάνατο. Οι γιατροί αδυνατούν να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά τα μέρη του σώματός του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του Ρόμποκοπ, ενός σάιμποργκ αστυνομικού. Ο Ρόμποκοπ αναλαμβάνει υπηρεσία στο ίδιο αστυνομικό τμήμα και αρχίζει να καταπολεμά το έγκλημα ακολουθώντας τους δικούς του βασικούς κανόνες με τους οποίους έχει προγραμματιστεί – κανόνες που δεν αποκλείουν τη χρήση βίας. Το ξεκαθάρισμα αρχίζει ενώ σιγά σιγά παλιές μνήμες του Μέρφι έρχονται στην επιφάνεια, οδηγώντας τον Ρόμποκοπ να αναζητήσει τους δολοφόνους του.

Paul Verhoeven

Edward Neumeier • Michael Miner

Basil Poledouris

Peter Weller • Nancy Allen • Dan O'Herlihy • Ronny Cox • Kurtwood Smith • Miguel Ferrer • Robert DoQui • Ray Wise

Σχόλια/Κριτική


Στο κοντινό μέλλον στο Detroit λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας και της αποτυχημένης πειραματικής δημιουργίας του ρομποτικού μηχανισμού ED 209, πολυεθνική εταιρεία αποφασίζει μετατροπή κλινικά νεκρού αστυνομικού σε CYBORG συνδυάζοντας εξωτερικά μηχανικά μέλη με ανθρώπινα εσωτερικά (κάτι σαν τον terminator αλλά ανάποδα χάχαχα - λατρεύουμε το sci fi για αυτούς τους τεχνολογικά απίστευτους λόγους). Σύντομα ο νέος αστυνόμος θα βγει στους δρόμους και η κατάσταση θα αλλάξει για τα καλά. Στην υπερκαταναλωτική κοινωνία που ζούμε στην ταινία έτσι και αλλιώς ακόμα και η απόλυση έχει τα θετικά της. Super duper μελλοντολογικό cyberpunk φιλμ από τα καλύτερα του '80. Το σενάριο όσο και να ακούγεται απίστευτο προήλθε όταν ο σεναριογράφος περνούσε έξω από προβολή του Blade Runner και ρώτησε την υπόθεση της ταινίας όταν του είπαν ότι στο μέλλον ένας αστυνομικός κυνηγάει 4 ανδροειδή, αυτός το έβαλε ανάποδα δηλαδή ένα robot αστυνομικός να κυνηγάει ανθρώπους. Ο Verhoeven εδώ όμως δεν αντιγράφει κανέναν και δημιουργεί από την αρχή μια κυνική και βίαιη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας βασιζόμενος και στον μύθο του Frankenstein. Χυδαίες διαφημίσεις, βίαιοι, χιουμοριστικοί και μοχθηροί κακοποιοί, διεφθαρμένο στέλεχος πολυεθνικής και αστυνομικοί σε απεργία αποτελούν τα κομμάτια αυτού του αστικού sci fi με όργιο αίματος, ακρωτηριασμών αλλά και επισκευών τόσο μηχανικών όσο και βιολογικών μελών. Μουσική Βασίλης Πολυδούρης μετά το Blade runner και terminator (όχι όμως ακριβώς) τρίτη major μεταφορά κινήματος της cyberpunk στην οθόνη. Θα ακολουθήσει το Akira animation από Ιαπωνία πολλά άλλα ώσπου να φθάσουμε στο Johnny mnemonic (θα αναφερθούμε) και στο Matrix. Μετά αρχίζει το πράγμα να αλλάζει Το robocop είναι καλό, ώμο και PULP τόσο στην εικόνα όσο και στην λογική αυτό το κάνει ξεχωριστό.

THANK YOU FOR YOUR COOPERATION

Το cityportal σας παρουσιάζει καθημερινά τις ταινίες που παίζουν στην τηλεόραση. Υπάρχουν πληροφορίες, ώρες κανάλια και βαθμολογία για ΟΛΕΣ. Καθημερινά μπορείτε να βλέπετε τις ταινίες για την τρέχουσα ημέρα (Δ/Τ/Τ/Π/Π/Σ/Κ) πατώντας εδώ: Οι σημερινές Ταινίες στην τηλεόραση 

Trailer