Σκιές και Σιωπή (1962)

To Kill a Mockingbird
★★★★★
Δράμα, Έγκλημα

129'

ΗΠΑ

English

Στην ρατσιστική Αλαμπάμα των 1930, ο Άτικους Φιντς είναι ένας δικηγόρος που δέχεται να υπερασπιστεί έναν έγχρωμο άντρα, που κατηγορείται πως βίασε μια λευκή. Δίπλα του, η κόρη του η Ζαν μεγαλώνει μαζί και με τα αδέλφια της μέσα σε αυτές τις αντιξοότητες κι ενώ η μητέρα τους έχει πεθάνει.

Robert Mulligan

Harper Lee • Horton Foote

Elmer Bernstein

Gregory Peck • John Megna • Frank Overton • Rosemary Murphy • Ruth White • Brock Peters • Estelle Evans • Paul Fix

Σχόλια/Κριτική


Δικηγόρος αναλαμβάνει υπεράσπιση έγχρωμου άνδρα που κατηγορείται για βιασμό λευκού κοριτσιού. Ο κατηγορούμενος είναι αθώος αφού είχε παρατηρήσει σημάδια στην κοπέλα κατά την συνάντηση τους. Η ιστορία διαδραματίζεται στον Αμερικανικό Νότο την δεκαετία του '30.Την περίοδο εκείνη ήταν έντονες οι φυλετικές διακρίσεις και ο διαχωρισμός της διαβίωσης. Ο ήρωας θα δεχθεί απειλές επειδή θα αναλάβει την υπεράσπιση του ανθρώπου όπως και τα παιδιά του, που προσπαθεί να τα αναθρέψει να σέβονται τους συνανθρώπους τους και να έχουν αυξημένη την αίσθηση του δικαίου.
Η ταινία είναι περισσότερο μια σπουδή εκείνης της εποχής επάνω στην διαφορετικότητα και την προκατάληψη που πηγάζει από αυτήν. Η προκατάληψη δημιουργεί νοοτροπία, η οποία εμφανίζεται στην ταινία χαρακτηριστικά. Η κατάσταση θα ξεφύγει μετά και από την καταδίκη του άνδρα και την δολοφονία του υπό περίεργες συνθήκες. Η απόδοση δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί μέσω του Robert Duvall(πρώτη εμφάνιση) κατόπιν εορτής στην περίπτωση του άδικα κατηγορούμενου όμως λυτρωτική για τα παιδιά του ήρωα. Οι περιθωριακοί άνθρωποι αναδεικνύουν αντανακλαστικά ανθρωπισμού σε αυτό το κοινωνικό δράμα. Στην ταινία βλέπουμε όμως και την καταπίεση των συναισθημάτων των λευκών έναντι των έγχρωμων.
Βραβείο για τον Peck στην συνεργασία του με τον Mulligan (θα συνεργαστούν ξανά στο the Stallking moon) Τον ρόλο τον ήθελε και ο Rock Hudson. Όμορφο μουσικό θέμα του Bernstein.
Το cityportal σας παρουσιάζει καθημερινά τις ταινίες που παίζουν στην τηλεόραση. Υπάρχουν πληροφορίες, ώρες κανάλια και βαθμολογία για ΟΛΕΣ. Καθημερινά μπορείτε να βλέπετε τις ταινίες για την τρέχουσα ημέρα (Δ/Τ/Τ/Π/Π/Σ/Κ) πατώντας εδώ: Οι σημερινές Ταινίες στην τηλεόραση 

Trailer