Στη Φωλιά του Κούκου (1975)

One Flew Over the Cuckoo's Nest
★★★★★
Δράμα

133'

United States

English

Ο Ραντλ Πάτρικ Μακ Μέρφι μεταφέρεται στην ψυχιατρική κλινική του Ορεγκον για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του ως ψυχοπαθής. Εκείνος πιστεύει ότι θα περάσει ήσυχα το υπόλοιπο της ποινής του, αποφεύγοντας τη σκληρή δουλειά. Όμως η πτέρυγα που τον εισάγουν διοικείται από την αυστηρή και άκαμπτη νοσοκόμα Μίλντρεντ Ρέιτσεντ, η οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες μεθόδους για να ταπεινώσει και να υποτάξεις τους έγκλειστους τρόφιμους. Ο Ραντλ σύντομα επαναστατεί ενάντια στην καταπιεστική νοσοκόμα και συσπειρώνει γύρω του, τους φοβισμένους ασθενείς. Η σύγκρουση ανάμεσα στον Ραντλ και τη Ρέιτσεντ δεν θα αργήσει ξεκινώντας έτσι, ένας πόλεμος νεύρων μεταξύ τους.  

Milos Forman

Lawrence Hauben(screenplay), Bo Goldman(screenplay), Ken Kesey(based on the novel by)

Jack Nitzsche

Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael Berryman, Danny DeVito, Peter Brocco, Dean R. Brooks, Alonzo Brown, Scatman Crothers

Σχόλια/Κριτική


Τα γυρίσματα της ταινίας Στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) έγιναν στο νοσοκομείο του Όρεγκον. Ηθοποιοί που απέρριψαν τον ρόλο του Ραντλ ήταν οι Μπαρτ Ρέινολντς, Τζέιμς Κάαν, Μάρλον Μπράντο και Τζιν Χάκμαν. Ενώ τον ρόλο της νοσοκόμας απέρριψαν όλες οι γυναίκες ηθοποιοί μεταξύ των οποίων και οι Τζέιν Φόντα, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Αν Μπάνκροφτ, Τζέραλντιν Πέιτζ, Έλεν Μπέρστιν και η Άντζελα Λάνσμπερι. Τον ρόλο πήρε η άσημη τότε Λουίζ Φλέτσερ και κέρδισε το Οσκαρ για την ερμηνεία της.

Trailer