Suzume (2022)

Suzume no Tojimari
★★★★
Δράσης, Κινούμενα σχέδια, Περιπέτεια

122'

Japan

Japanese

Ο ουρανός γίνεται κόκκινος, το έδαφος τρέμει και η Ιαπωνία στέκει στο χείλος της καταστροφής. Όμως, η αποφασισμένη έφηβη Suzume αναλαμβάνει την αποστολή να σώσει τη χώρα της. Με την ικανότητα να βλέπει υπερφυσικές δυνάμεις, αόρατες στα μάτια των υπολοίπων, είναι στο χέρι της να κλείσει τις μυστηριώδεις πόρτες που εξαπολύουν το χάος παντού. Την περιμένει ένα επικίνδυνο ταξίδι καθώς φέρει το βάρος της χώρας στους ώμους της.

Makoto Shinkai

Makoto Shinkai

Kazuma Jinnouchi, Radwimps

Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu, Kôshirô Matsumoto, Shôta Sometani, Sairi Itô, Kotone Hanase, Kana Hanazawa

Σχόλια/Κριτική


Suzume (“Suzume no tojimari”) Νεανική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, ιαπωνικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Μακότο Σινκάι. Μια διαφορετική ταινία κινουμένων σχεδίων, φτιαγμένη στο χέρι και χωρίς τις γνώριμες ψηφιακές ευκολίες, από τον μετρ του είδους Μακότο Σινκάι, που μπορεί να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, αλλά έχει μεγαλύτερο πέρασμα στους έφηβους και ενήλικες.
Μια καλλιτεχνική παραγωγή, που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και αποτέλεσε την τέταρτη πιο εμπορική ταινία στην Ιαπωνία και στην οποία χαρίζουν τη φωνή τους καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως οι Νανόκα Χάρα (Suzume), Χοκούτο Ματσουμούρα, Ερι Φουκάτσου, Σότα Σομεντάνι κα.
Μια νεανική περιπέτεια φαντασίας, αλλά και αφύπνισης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, με ηρωίδα την έφηβη Σουζούμε, μια ονειροπόλα και ατίθαση κοπέλα με παιδικά τραύματα, που ζει με τη θεία της σε ένα ηλιόλουστο παραθαλάσσιο χωριό. Όταν ένα πρωινό θα συναντήσει ένα αγόρι με μακριά μαύρα μαλλιά, το οποίο θα τη ρωτήσει αν ξέρει κάποια ερείπια εκεί κοντά, αυτή θα παραξενευτεί και θα τον ακολουθήσει έχοντας γοητευθεί. Μόνο, που δεν πρόκειται για απλώς έναν τουρίστα που φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένα μέρη, αλλά είναι ένας πολεμιστής αφοσιωμένος στην ασφάλεια του κόσμου και της ζωής. Ένας πολεμιστής που αναζητά μια πόρτα που θα τον μεταφέρει σε άλλη διάσταση για να νικήσει μια αόρατη απειλή που θα καταστρέψει τον κόσμο. Αλλά, όταν η πόρτα ανοίγει τότε έρχεται το χάος και η καταστροφή. Οι δυο νέοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τη χώρα τους.
Μια ταινία για το θάρρος που πρέπει να αντλήσουμε για την αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων και τις απώλειες, αλλά και των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο και η ευθύνη βαραίνει τους ανθρώπους. Η ταινία, παρότι έχει υπέροχα σχεδιασμένες λαμπερές εικόνες, μια αγαπητή ηρωίδα, στιγμές συγκίνησης κι ένα ενδιαφέρον θέμα, ορισμένες φορές πλατειάζει με την επανάληψη επεισοδίων από τον φανταστικό κόσμο και τους περισπασμούς με δευτερεύουσες ιστορίες, ενώ και η συνολική της διάρκεια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Επίσης, καλύτερο θα ήταν να έλειπαν και ορισμένες δόσεις διδακτικού σινεμά.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο ουρανός γίνεται κόκκινος, το έδαφος τρέμει και η Ιαπωνία στέκει στο χείλος της καταστροφής. Όμως, η αποφασιστική έφηβη Σουζούμε αναλαμβάνει την αποστολή να σώσει τη χώρα της. Με την ικανότητα να βλέπει υπερφυσικές δυνάμεις, αόρατες στα μάτια των υπολοίπων, είναι στο χέρι της να κλείσει τις μυστηριώδεις πόρτες που εξαπολύουν το χάος παντού. Την περιμένει ένα επικίνδυνο ταξίδι καθώς φέρει το βάρος της χώρας στους ώμους της. Χάρης Αναγνωστάκης ΑΠΕ ΜΠΕ

Trailer