Συγγραφέας Κατά Λάθος (2023)

A Little White Lie
★★★
Κωμωδία

101'

United States

English

Ένας διάσημος συγγραφέας με το όνομα Σράιβερ είναι προσκεκλημένος στο λογοτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνει ένα κολλέγιο. Όμως, η πρόσκληση έχει κατά λάθος παραδοθεί σε έναν κακότυχο μάστορα με το ίδιο επίθετο, ο οποίος δεν έχει πιάσει ποτέ βιβλίο στα χέρια του. Παρ' όλα αυτά, δέχεται την πρόσκληση και πηγαίνει στο φεστιβάλ, όπου τον καλωσορίζουν εγκάρδιοι θαυμαστές και άλλοι συγγραφείς. Ξεκινάει μάλιστα ένα ειδύλλιο με μία καθηγήτρια, μέχρι που εμφανίζεται ο πραγματικός συγγραφέας, που αποκαλύπτει την όλη απάτη.

Michael Maren

Michael Maren

Alex Wurman

Michael Shannon, Kate Hudson, Don Johnson, Peyton List, Zach Braff, Wendie Malick, Da'Vine Joy Randolph, Jimmi Simpson

Σχόλια/Κριτική


“A Little White Lie”) Κομεντί, αμερικάνικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Μάικλ Μάρεν, με τους Μάικλ Σάνον, Κέιτ Χάντσον, Ντον Τζόνσον, Ζακ Μπραφ, Λίστα Πέιτον, Γουέντι Μάλικ, Τζίμι Σίμπσον κα. Εύθυμη και καλών αισθημάτων κομεντί, αλλά τελικώς περιορισμένου ενδιαφέροντος, παρά τις καλές ερμηνείες των Μάικλ Σάνον, Κέιτ Χάντσον και του βετεράνου πλέον, αλλά πάντα συμπαθούς, Ντον Τζόνσον.
Ταινία παρεξήγησης ταυτότητας, ένα γνώριμο κινηματογραφικό παιχνίδισμα που έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν δώσει πετυχημένες πνευματώδεις κωμωδίες – από τη δεκαετία του ‘30 και τα ιερά τέρατα της σκηνοθεσίας Λιούμπιτς, Χοκς και Κάπρα μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες και τους καταξιωμένους Τζον Λάντις, Σίντνεϊ Πόλακ, Χάρολντ Ράμις και Γουές Άντερσον. Εδώ, στη δεύτερη ταινία του, ο Μάκλ Μάρεϊ σε δικό του σενάριο, βασισμένος στο μυθιστόρημα «Shriver» του Κρις Μπέλντεν, θα μεταμορφώσει έναν τεχνίτη, σε έναν διάσημο αλλά για πολλά χρόνια απομονωμένο συγγραφέα, τον οποίο ανακαλύπτουν οι υπεύθυνοι ενός επαρχιακού πανεπιστημίου που διοργανώνουν ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ, για να τονώσουν το ενδιαφέρον του και να του δώσουν το φιλί της ζωής, καθώς κινδυνεύει να καταργηθεί. Από μία παρεξήγηση ο τεχνίτης θα βρεθεί στο φεστιβάλ κι ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από λογοτεχνικές αξιώσεις που σχεδόν δεν καταλαβαίνει, θα ερωτευθεί και μία καθηγήτρια, που δεν γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα, μέχρι να εμφανιστεί ο πραγματικός συγγραφέας.
Καλοκουρδισμένη κομεντί, με σπινθηροβόλους διαλόγους μέχρις ενός σημείου και όχι αδιάφορους χαρακτήρες, που σατιρίζει τον κόσμο της λογοτεχνίας, την έπαρση των ανθρώπων της διανόησης, αλλά και τη φτωχή τους αντίληψη να κατανοήσουν την πραγματική ζωή και ως εκ τούτου δημιουργείται και η χαριτωμένη παρεξήγηση με την πλαστή ταυτότητα του υποτιθέμενου συγγραφέα. Ένας άνθρωπος που νιώθει ότι έχει μπλέξει και όσο λέει ότι δεν είναι αυτός τόσο γίνεται ακόμη πιο πειστικός ως συγγραφέας, ενώ όποια σαχλαμάρα και να πει, περνά στα λόγια «σοφών» ανδρών.
Όλα αυτά κυλούν μέχρι ένα σημείο καλά αν και ιδιαιτέρως χαλαρά και παρά την επιφανειακή αντιμετώπιση των καταστάσεων και του θέματος, αλλά κάπου μετά τα μισά η ταινία φαίνεται ότι εξαντλείται, τα αστεία αρχίζουν να κρυώνουν, όπως και τα σκηνοθετικά ευρήματα, για να καταλήξουν όλα σε ένα γλυκανάλατο φινάλε, παρά την αναμενόμενη ανατροπή. Και βεβαίως, ουδείς λόγος για την προώθηση της λογοτεχνίας ως εμπορικού προϊόντος και την ανάγκη του ανθρώπου για ουσιαστική επικοινωνία, μακριά από τσιτάτα και μπεστ σέλερ του καλοκαιριού... Ικανοποιητικός ο Μάικλ Σάνον, ελαφρώς υπερβολική η Κέιτ Χάντσον, ενώ το υπόλοιπο καστ, με πρώτο τον Ντον Τζόνσον, μάλλον βγάζει και το περισσότερο γέλιο, με την εμπειρία του και από τις ατάκες που τους έχει μοιράσει ο σκηνοθέτης.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Σράιβερ είναι ένας πετυχημένος τεχνίτης, ο οποίος συγχέεται με έναν διάσημο αλλά απομονωμένο συγγραφέα και προσκαλείται σε ένα αγροτικό λογοτεχνικό φεστιβάλ. Ενώ δίνει το παρών, βρίσκεται παγιδευμένος στη δίνη λογοτεχνικών αξιώσεων, μιας ποινικής έρευνας, ενώ ερωτεύεται απελπιστικά μία καθηγήτρια που πιστεύει ότι είναι κάποιος άλλος. Χάρης Αναγνωστάκης / ΑΠΕ ΜΠΕ  

Trailer