Το Μπλε Καφτάνι (2022)

Le Bleu du Caftan
★★★★
Δράμα

122'

France, Morocco, Belgium, Denmark

Arabic

Η Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Μαριάμ Τουζάνι (Adam 2019). Μια ταινία για την αγάπη ενάντια σε μια βαθιά αναχρονιστική κοινωνία. Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Youssef. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίμ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

Maryam Touzani

Maryam Touzani, Nabil Ayouch

Kristian Eidnes Andersen

Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi, Fatima Hilal, Mariam Lalouaz

Σχόλια/Κριτική


Το Μπλε Καφτάνι ("Le Bleu du Caftan") είναι μια δραματική ταινία, μαροκινής και γαλλικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Μαριάμ Τουζανί, με τους Λούμπνα Αζαμπάλ, Σαλέχ Μπακρί, Αγιούμπ Μισιούι κα.
Κινηματογραφικές ψιλοβελονιές από την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Μαριάμ Τουζανί, που με αυτή τη δεύτερη ταινία της, κέρδισε το βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών, ενώ αποτέλεσε και επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Διεθνές Όσκαρ.
Ένα δράμα, φτιαγμένο με αγάπη, που μιλά για την κινητήρια δύναμη της αγάπης, τη δίνη συναισθημάτων που προκαλεί. Φτιαγμένη από απλά υλικά, αλλά με ευγένεια και καλές προθέσεις, είναι μια ανθρωποκεντρική ταινία, με πλούσια εσωτερικότητα και έμπλεη συναισθημάτων, που αγκαλιάζει την ψυχή σαν ένα καλοραμμένο καφτάνι. Καθαρή ματιά, συγκινησιακά φορτισμένη, αλλά όχι μελοδραματική, δίνει πνοή στους ήρωές της, με εικόνες που εμφανίζουν τα κρυμμένα μυστικά, την ψυχική καταπίεση και την ανάγκη για συντροφικότητα. Το στόρι μας πάει σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες του Μαρόκου, όπου ένα ζευγάρι διατηρεί ένα παραδοσιακό ραφείο και μαζί ένα γάμο, ο οποίος πλέον στερείται του έρωτα. Με την υγεία της σε άσχημη κατάσταση, απ' τη γυναίκα λείπει η τρυφερότητα, ενώ ο άνδρας της, παλεύει με την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του. Ένας νεαρός μαθητευόμενος στο ραφτάδικο, θα τρυπώσει ανάμεσα στο ζευγάρι, με την κουρασμένη σύζυγο να δυσπιστεί για τις προθέσεις του.
Σκηνοθετικά, η ταινία της Τουζανί φτάνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς η ατμοσφαιρική κινηματογράφηση, οι έντονες αντιθέσεις φωτός πάνω στα σκοτάδια, τα κοντινά πλάνα πάνω στα πρόσωπα των χαρακτήρων προσδίδουν μία ένταση, αναδεικνύουν τα βαθιά συναισθήματα. Η χρωματική παλέτα παίζει με αμμώδεις αποχρώσεις, ταιριαστά με το φυσικό περιβάλλον μιας Μεδίνας, με τη γήινη προσέγγιση του θέματος και την αναζωογονητική οπτική αντίθεση του μπλε καφτανιού, της χρυσής κλωστής που δένει την ιστορία ενός τριγώνου που δεν έχει να ελπίζει παρά μόνο στην αγάπη. Ένα φιλμ που ξεχειλίζει από θλίψη και λυτρωτική απελευθέρωση συναισθημάτων, αλλά και ταγμένο στις νέες επιταγές, στα νέα στερεότυπα που διαμορφώνει ένα ευρύ καλλιτεχνικό κύκλωμα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Γιουσέφ. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίλ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους. Χάρης Αναγνωστάκης ΑΠΕ ΜΠΕ

Trailer