Το Όνομα του Ρόδου (1986)

The Name of the Rose
★★★★★
Δράμα, Μυστηρίου

130'

West Germany, Italy, France

English, Italian, Latin, German

Ο μοναχός Ουίλιαμ του Μπάσκερβιλ, επισκέπτεται μαζί με τον μικρό νεόφυτο του, ένα Βενεδικτιανό μοναστήρι για ένα συνέδριο με «ετοιμοπόλεμους» κληρικούς. Ο φόνος και η ίντριγκα βασιλεύουν όταν μυστηριώδεις θάνατοι συνεχίζουν να προκύπτουν μέσα σε συνθήκες που θυμίζουν σκηνικό αποκάλυψης.

Jean-Jacques Annaud

Umberto Eco(novel "Il nome della rosa"), Andrew Birkin(screenplay), Gérard Brach(screenplay)

James Horner

Sean Connery, Christian Slater, Helmut Qualtinger, Elya Baskin, Michael Lonsdale, Volker Prechtel, Feodor Chaliapin Jr., William Hickey

Σχόλια/Κριτική


Κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου έργου του Ουμπέρτο Έκο, Το όνομα του ρόδου. Ο Ζαν Ζακ Ανώ, ήταν αυτός που ζήτησε απο τον Ουμπέρτο Έκο να αναλάβει τη σκηνοθεσία μια και ο ίδιος είχε έντονο προσωπικό ενδιαφέρον με τη μελέτη του μεσαιωνικού μοναχισμού καθώς και ευχέρεια με τη λατινική και ελληνική εκκλησιαστική γλώσσα. Ο Ζαν Ζακ Ανώ αφιέρωσε 4 χρόνια στην προετοιμασία της παραγωγής της ταινίας, αναζητώντας τον τέλειο συνδυασμό ηθοποιών και προσώπων. Και κατάφερε να έχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα καθώς συγκέντρωσε ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να φανταστούμε για να ζωντανέψει τον μεσαίωνα. Οι  γκροτέσκο φυσιογνωμίες των μοναχών σε πείθουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι. Μεγάλος σταρ φυσικά ο Σον Κονερι το οποίο δεν ήθελαν αρχικά ούτε ο σκηνοθέτης αλλά ούτε και ο Έκο. Και οι γνώμες τελικά για τη συμμετοχή του διίστανται. Θαυμάσιος όπως πάντα λέει η μία πλευρά και η άλλη αντιπαραθέτει, πως ήταν εκτός κλίματος και έμοιαζε περισσότερο με κάτι ανάμεσα σε Τζέιμς Μποντ και Σέρλοκ Χολμς του μεσαίωνα. Η ιστορία που βλέπουμε στον κινηματογράφο απέχει αρκετά από το βιβλίο. Παρόλα αυτά καταφέρνει να διατηρήσει την μαύρη ατμόσφαιρα και το μυστήριο. Είναι μια πολύ καλή ατμοσφαιρική ταινία θρίλερ που σίγουρα αξίζει να δεις. Το βιβλίο βέβαια είναι παραπάνω από πολύ καλό, κάποιοι τον χαρακτήρισαν και ως αριστούργημα. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Σεζάρ για την καλύτερη ξένη ταινία και το Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. δόθηκε στον Σον Κόνερι για καλύτερο ηθοποιό, και τον Χάσο φον Χιούγκο για καλύτερο μέικ απ.

Trailer