Ζλάταν (2021)

Jag är Zlatan | I am Zlatan
★★★
Βιογραφική, Δράμα, Σπορ

100'

Sweden, Denmark, Netherlands

English, Swedish

Η ταινία «ΖΛΑΤΑΝ» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που αποτυπώνει το μεγάλωμα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σε ένα ταραχώδες σουηδικό προάστιο. Με καταγωγή από Βαλκάνιους γονείς, το ποδόσφαιρο ήταν η λύτρωση του Ζλάταν, όπου το ιδιαίτερο ταλέντο και η αυτάρκειά του τον εκτίναξαν, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, στην κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου να παίζει για ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ταινία προσφέρει μια συγκινητική, λεπτομερή ματιά στο σπίτι και την οικογενειακή του ζωή και τη σχέση του με το Ρόσενγκαρντ, τη συνοικία του Μάλμε, την οποία πάντα θα αποκαλεί σπίτι του. Δείχνει το πρώτο του μεγάλο ταξίδι, από το προάστιο στο κέντρο του Μάλμε με ποδήλατο, και αργότερα, στον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτίζεται με το περιβάλλον του με το σλόγκαν «Άκου, αλλά μην ακούς»: Να δέχεσαι μια καλή συμβουλή, αλλά να μην αλλάξεις ποτέ το ποιος είσαι.

Jens Sjögren

Jakob Beckman, Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz

Markus Jägerstedt

Granit Rushiti, Dominic Andersson Bajraktati, Cedomir Glisovic, Merima Dizdarevic, Håkan Bengtsson, Selma Mesanovic, Linda Haziri, Emmanuele Aita

Σχόλια/Κριτική


("I Am Zlatan") Βιογραφικό δράμα, σουηδικής παραγωγής του 2021, βασισμένο στην ιστορία ενηλικίωσης του διάσημου ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και σε σκηνοθεσία του Γιενς Σιέγκεν. Φιλμ, που έχει όλα τα συστατικά ενός βιογραφικού αθλητικού δράματος, αλλά και όχι τόσο πειστικό για το ιδιοφυές και ταραχοποιό ποδοσφαιρικό ταλέντο του Ζλάταν. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα παιδικά και νεανικά του χρόνια (σε ένα άγριο σουηδικό προάστιο), πριν γίνει ο διάσημος ποδοσφαιριστής, όταν αρχίζουν και τα επικίνδυνα όσο και μεγάλα παιχνίδια εμπορευματοποίησης του ονόματός του, το σοβαρότερο κομμάτι της ιστορίας του, που αφήνει πολλά κενά και δεν φωτίζει τα σκοτεινά σημεία του ποδοσφαίρου ως εμπορικού προϊόντος, μίας μπίζνας δισεκατομμυρίων.

Trailer