Μουσείο Φρίντα Κάλο | Μεξικό | Online

Μουσείο Φρίντα Κάλο | Μεξικό | Online

Το Γαλάζιο Σπίτι της Φρίντα Κάλο (La Casa Azul) όπου έζησε και δούλεψε στην Πόλη του Μεξικού είναι πλέον μουσείο, στο οποίο εκτίθενται προσωπικά της αντικείμενα. Η Φρίντα Κάλο, είναι η πιο γνωστή καλλιτέχνης της Λατινικής Αμερικής.
 
H Φρίντα Κάλο γεννήθηκε από γερμανοεβραίο πατέρα και ισπανομεξικάνα μητέρα στο (Κογιοακάν) στην Πόλη του Μεξικού. Ο πατέρας της ήταν μορφωμένος, άθεος και είχε έρθει σε νεαρή ηλικία στο Μεξικό όπου είχε γίνει φωτογράφος. Η μητέρα της ήταν Καθολική. Η Φριντα όταν ήταν έξι ετών αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Αυτό δεν την εμπόδισε να παρακολουθήσει την Escola Preparatoria
To 1925, στα 18 της ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά. 

Το 1926, ενώ ανάρρωνε από το ατύχημα η Φρίντα Κάλο ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής Το 1929 έδειξε τη δουλειά της στον Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο είχε γνωρίσει στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικού που σύχναζε. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν. Ο Ριβέρα ήταν ήδη αναγνωρισμένος ζωγράφος και οι τοιχογραφίες του είχαν μεγάλη ζήτηση στις Η.Π.Α.. Το ζευγάρι μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και αργότερα στο Ντητρόιτ.  Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και τον Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Εκείνος εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της, την κάλεσε να πάρει μέρος στην έκθεση μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους και οργάνωσε μια έκθεση της προσωπικής της δουλειάς στο Παρίσι.

Το 1939 χώρισε προσωρινά από τον Ριβέρα και αποσύρθηκε στο Μεξικό, στο “Γαλάζιο Σπίτι”. Εκεί ζωγράφισε τον πίνακα “Οι δύο Φρίδες”, στον οποίο απεικονίζει το δίλημμά της για το διαζύγιο. Σε όλη τη διάρκεια του 1939 διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον Νίκολας Μάρεϊ, τον οποίο είχε γνωρίσει μαζί με τον Ριβέρα στη Νέα Υόρκη. Σύντομα μετά το διαζύγιο, το 1940 χώρισε με τον Μάρεϊ και ξαναπαντρεύτηκε με τον Ριβέρα. Η Φρίντα τη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό

Μουσείο Φρίντα Κάλο | Online

Το Γαλάζιο Σπίτι της Φρίντα Κάλο το οποίο χρονολογείται στο 1904, δεν ήταν κατασκευή μεγάλης κλίμακας. Σήμερα διαθέτει κτίριο 800 τ.μ. που περιβάλλεται από αγροτεμάχιο 1200 τ.μ. .Το οίκημα υποβλήθηκε σε δύο σημαντικές τροποποιήσεις. Όταν ο Ρώσος επαναστάτης Λεον Τρότσκι έζησε με τον Ντιέγκο και τη Φρίδα το 1937, αγοράστηκε το ακίνητο που σήμερα καταλαμβάνει ο κήπος. Το 1946 ο Ντιέγκο Ριβέρα ζήτησε από τον Juan O’Gorman να φτιάξει το στούντιο της Frida. Το εσωτερικό του σπιτιού έχει διατηρηθεί ουσιαστικά άθικτο. 

Opening hours
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη 10:00 π.μ. – 5:30 μ.μ.
Τετάρτη 11:00 π.μ. – 5:30 μ.μ.
Πέμπτη 10:00 π.μ. – 5:30 μ.μ.
Παρασκευή 10:00 π.μ. – 5:30 μ.μ.
Σάββατο 10:00 π.μ. – 5:30 μ.μ.
Κυριακή 10:00 π.μ. – 5:30 μ.μ.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως