Μουσταφά Ακιντζί: το 1974 έγινε πόλεμος με κύρια θύματα τους Ελληνοκυπρίους

Μουσταφά Ακιντζί: το 1974 έγινε πόλεμος με κύρια θύματα τους Ελληνοκυπρίους

«Παρά τα όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι το 1950 και το 1960, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1974 έγινε πόλεμος με κύρια θύματα τους Ελληνοκυπρίους», παραδέχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής.
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επεσήμανε την ανάγκη οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τις ευλογίες του νησιού και να έχουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς την αβεβαιότητα για το μέλλον.
 
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, «που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και την ασφάλεια».
 
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για λύση θα έχουν κατάληξη, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα λάβει την έγκριση και των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Στόχος μας, είπε, «είναι να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στο νησί χωρίς συμβιβασμούς στο θέμα της ελευθερίας, της ισότητας και της ασφάλειας».
 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» έχει σημειώσει τα λεχθέντα από τον Μουσταφά Ακιντζί. «Η αναφορά του ότι τα κύρια δεινά τα υπέστησαν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι είναι μια αναφορά, αν θέλετε, που δείχνει ανδρεία», τόνισε.
 
Από την ώρα που παραδεχόμαστε, συνέχισε, ότι διεπράχθησαν λάθη, όχι μόνο από πλευράς Τουρκοκυπρίων, βεβαίως, αλλά και από δικής μας – και η αυτοκριτική δεν είναι κακό – αλλά κυρίως με την τουρκική εισβολή σε βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας «θέλω να πιστεύω ότι η αναγνώριση αυτή, η διαπίστωση των σφαλμάτων θα μας οδηγήσει σε έναν πιο ουσιαστικό και πιο αποτελεσματικό διάλογο».
 
Στο μήνυμά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στα γεγονότα, που ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρο το νησί καθώς αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
 
Αναφέρθηκε στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, το οποίο, όπως είπε, « περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση». Ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί «μόνο με μια στρατιωτική επιχείρηση», υποστήριξε.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, ότι «ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως “ειρηνική επιχείρηση”, αυτή ήταν πράγματι ένας πόλεμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς».
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δομή (στα κατεχόμενα), που να μπορεί να σταθεί «στα δικά της πόδια, που να έχει την ικανότητα να κυβερνήσει, να αναπτύξει την οικονομία της και τη δημοκρατία».
 
Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν
Σε μια περίοδο που υπάρχει συγκρατημένη αισιδοξία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας δημιουργεί η σημερινή παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
 
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η Λευκωσία αναμένει να δεί ποιά μηνύματα θα στείλει ο Τούρκος πρόεδρος για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη».
 
Ουδείς ξεχνά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Εμείς, είπε, επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την επανένωση της Κύπρου.
 
Εξάλλου, ένα υποβρύχιο, μια άκατος και μία κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα αγκυροβολήσουν στην Κερύνεια, ενώ μια φρεγάτα θα βρίσκεται στα ανοικτά. Επίσης, η ομάδα «τουρκικά αστέρια» της πολεμικής αεροπορίας θα πραγματοποιήσει επίδειξη στην Κερύνεια.
 
Όπως μεταδίδεται, στα κατεχόμενα εκδηλώσεις για την εισβολή θα πραγματοποιηθούν και στη Μερσίνη της Τουρκίας, ενώ μια αντιπροσωπεία της «ένωσης ηρώων ΤΜΤ Κύπρου» βρίσκεται ήδη εκεί.
Πηγη: ΑΜΠΕ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως