Μπαχαρικά και βότανα

Μπαχαρικά και βότανα, τα μικρά μυστικά των συνταγών

Του Άγγελου Ασημινάκη

Τα τελευταία χρόνια τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν την τιμητική τους στις ελληνικές συνταγές. Πολλά σπίτια μοσχοβολούν τις ξεχωριστές μυρωδιές της κανέλας, του δενδρολίβανου, του μοσχοκάρυδου και διαφόρων άλλων διαδεδομένων μπαχαρικών που έχουν τις ρίζες τους από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιούνται, στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική προκειμένου να αρωματίσουν μια συνταγή. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το φαγητό μας «άνοστο» εάν δεν χρησιμοποιηθεί κάποιο μπαχαρικό ή βότανο.

O FDA (Αμερικάνικη διοίκηση τροφίμων & φαρμάκων), δίνει τον ορισμό, μπαχαρικό ονομάζεται η αρωματική ουσία σε ολόκληρη, σπασμένη ή ξηρή μορφή και η χρήση του στα τρόφιμα είναι κυρίως ως καρύκευμα. Χαρακτηριστική ιδιότητα του μπαχαρικού είναι ότι δεν έχει αφαιρεθεί κάποιο αρωματικό έλαιο ή άλλο αρωματικό συστατικό, με αποτέλεσμα το μοναδικό τους άρωμα. Τα αιθέρια έλαιά των μπαχαρικών χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, την παρασκευή σαπουνιών και καλλυντικών.

Τα βότανα περιγράφονται ως φαρμακευτικά φυτά που περιέχουν ένα ή περισσότερα δραστικά συστατικά με τα οποία μπορούν να προλάβουν ή να ανακουφίσουν ασθένειες. Ουσιώδης διαφορά μεταξύ ενός μπαχαρικού και ενός βοτάνου είναι το μέρος του φυτού από το οποίο προέρχονται. Ένα μπαχαρικό, όπως η κανέλλα και το πιπέρι, προέρχεται από διάφορα μέρη του φυτού (ρίζες, σπόροι, φλοιοί). Αλλά τα βότανα σαν το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το θυμάρι προέρχονται μόνο από τα φυλλώδη μέρη του φυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ελληνικά βότανα σε…κάψουλες του καφέ

Ο διάσημος Γάλλος Chef Jean Louis Capsalas ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι το μυστικό που μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό καθημερινό πιάτο σε μια γαστριμαργική δημιουργία. Δεν ταιριάζουν όλα τα μπαχαρικά με όλα τα τρόφιμα. Η επιτυχία ενός πιάτου στηρίζεται στον συνδυασμό των μπαχαρικών ή των βοτάνων.

Οι προτάσεις για το μαγείρεμα με βότανα και μπαχαρικά περιλαμβάνουν:

  • Τα αποξηραμένα βότανα είναι πιο έντονα αρωματισμένα από τα νωπά. Κατά γενικό κανόνα, ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα ισούται με τέσσερα κουταλάκια του γλυκού φρέσκου.
  • Τα μπαχαρικά αποδίδουν το μέγιστο της αρωματικής τους δύναμης αν είναι φρεσκοτριµµένα ή φρεσκοκοπανισµένα.
  • Θα πρέπει να αγοράζουμε τα μπαχαρικά είτε άκοπα είτε τριμμένα σε σκόνη.
  • Ορισμένα βότανα, όπως το δεντρολίβανο και ο μαϊντανός, διατηρούν τη γεύση τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος και μπορούν να προστεθούν στην αρχή.
  • Πρέπει να αγοράζουμε τα βότανα στις ελάχιστες δυνατές ποσότητες, ώστε να µην είναι πολυκαιρισμένα.
  • Διατηρούμε τα µμπαχαρικά σε χώρο καθαρό και δροσερό.
  • Αποξηραμένα ολόκληρα βότανα, όπου τα φύλλα εξακολουθούν να συνδέονται με το μίσχο τους, τείνουν να έχουν μια ισχυρότερη γεύση από τα χαλαρά φύλλα που πωλούνται σε πακέτα ή βάζα.

Το σημαντικότερο εκ των πλεονεκτημάτων που έχουν τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι ότι αποτελούν μια εύκολη και οικονομική λύση να αυξήσουμε την αντιοξειδωτική μας πρόσληψη, μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οκτώ είναι οι κυριότερες χώρες στην παραγωγή μπαχαρικών η Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Γαλλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Βουλγαρία και η Μαλαισία.

Τέλος δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι την θέση των μπαχαρικών και των βοτάνων στην μεσογειακή πυραμίδα. Αποτελούν μέρος της μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά συνεισφέροντας σε γευστική ποικιλία και στην δημιουργία πιο υγιεινών πιάτων. Λόγω των αντιοξειδωτικών και των υπόλοιπων συστατικών τους, τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να έχουν ρόλο στο καθημερινό μας τραπέζι βοηθώντας να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές πρακτικές μαγειρέματος και διατροφής.

Γράφει ο Άγγελος Ασημινάκης

Διαβήτης: Ποια είναι τα βότανα που τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε