{ Χώροι }

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)

 

Κατηγορίες: Αξιοθέατα, μνημεία | Οθωμανικά μνημεία Θεσσαλονίκης

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)

Χώρος: Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)
Διεύθυνση: Εγνατία & Μ. Γενναδίου, 54623
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)

Τηλέφωνο: 231 022 6931

Το Μπέη Χαμάμ ή Λουτρά Παράδεισος είναι το παλαιότερο χαμάμ της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Εγνατία

Το Μπέη Χαμάμ ή Λουτρά Παράδεισος βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Εγνατία. Λειτούργησε ως χαμάμ μέχρι τη δεκαετία του 1960 γνωστό με το όνομα Λουτρά Παράδεισος. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 80 και σήμερα πλέον λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Χτίστηκε πάνω σε απομεινάρια βυζαντινών εκκλησιών το 1444, ακριβώς 14 χρόνια μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β΄. Είναι το παλαιότερο από τα Οθωμανικά Λουτρά της Θεσσαλονίκης και ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της Οθωμανικής Αρχιτεκτονικής. Παράλληλα πρόκειται για το μεγαλύτερο Χαμάμ της Θεσσαλονίκης και ένα από τα σημαντικότερα στα Βαλκάνια.
Το Μπέη Χαμάμ ή Λουτρά Παράσεισος είναι ένα μεγάλο κλασικό διπλό χαμάμ. Διαθέτει ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες χωρίς φυσικά να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Η είσοδος για τους άντρες βρισκόταν στην Νοτιοδυτική πλευρά του κτίσματος ενώ μια δεύτερη Βορειότερα προσέφερε μεγαλύτερη διακριτικότητα για τις γυναίκες. Με τρεις κυρίως αίθουσες (Κρύα, χλιαρή, ζεστή) με μικρότερα διαμερίσματα και επιμέρους βοηθητικούς χώρους. 

Πως θα πάτε στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)

Ανεβαίνοντας την οδό Αριστοτέλους και φθάνοντας στην Εγνατία περνάτε απέναντι στο άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνεστε δεξιά στα 30 μέτρα. 

Αξιοθέατα και μνημεία της περιοχής

Δίπλα θα δείτε το άγαλμα του Βενιζέλου συνηθισμένο σημείο συγκεντρώσεων ομάδων πολιτών για πορείες και διαμαρτυρίες και παραδίπλα θα βρείτε τη Παναγία Χαλκέων. Στη πάνω πλευρά της πλατείας προς βορρά θα βρεθείτε τη περιοχή της Αρχαίας αγοράς (ρωμαϊκής αγοράς) που είναι ένα από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook
 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ