Μποτσουάνα: Βρέθηκε το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου (1.098 καράτια)

Η εταιρεία διαμαντιών της Μποτσουάνα, Debswana, δήλωσε ότι βρήκε ένα ακατέργαστο διαμάντι 1.098 καρατίων που περιέγραψε ως το τρίτο μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο.

Η πέτρα, που βρέθηκε την 1η Ιουνίου, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον Πρόεδρο Mokgweetsi Masisi στην πρωτεύουσα Gaborone.

«Πιστεύεται ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο εύρημα ποιότητας πολύτιμων λίθων στον κόσμο», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Debswana Lynette Armstrong.

Η «σπάνια και εξαιρετική πέτρα… σημαίνει πολύ στο πλαίσιο των διαμαντιών και της Μποτσουάνα», είπε. «Φέρνει ελπίδα στο έθνος που αγωνίζεται.»

Το διαμάντι που δεν έχει ακόμη “βαπτιστεί”, έχει μήκος 73 mm, πλάτος 52 mm και πάχος 27 mm είναι επίσης η μεγαλύτερη πέτρα ποιότητας πολύτιμων λίθων που βρίσκεται στην ιστορία της Debswana, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της κυβέρνησης και του παγκόσμιου γίγαντα διαμαντιών De Beers.

Το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ στον κόσμο ήταν το Cullinan των 3.106 καρατίων, που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Cullinan

Το δεύτερο μεγαλύτερο ήταν 1.109 καρατίων Lesedi La Rona – ένα διαμάντι μεγέθους μιας μπάλας τένις, που ανακαλύφθηκε στο Karowe, στη βορειοανατολική Μποτσουάνα, το 2015.

Lesedi La Rona

Η Μποτσουάνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός διαμαντιών στην Αφρική.

Ο υπουργός ορυκτών Lefoko Moagi είπε ότι η ανακάλυψη της πέτρας δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή μετά την πτώση στην πώληση διαμαντιών λόγω του COVID-19 το 2020.

Η κυβέρνηση λαμβάνει έως και 80 τοις εκατό του εισοδήματος από τις πωλήσεις της Debswana μέσω μερισμάτων, δικαιωμάτων και φόρων.

Η παραγωγή στην εταιρεία μειώθηκε κατά 29% το 2020 σε 16,6 εκατομμύρια καράτια, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 30% στα 2,1 δισ. δολάρια καθώς η πανδημία επηρέασε τόσο την παραγωγή όσο και τη ζήτηση.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως