Μυλόπουλος: Είναι οι εκβολές του Δενδροποτάμου η εικόνα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που μας αξίζει;

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» απευθυνόμενη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Γιουτίκα, ώστε να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου εξυγίανσης της περιοχής των παλιών βυρσοδεψείων και την προοπτική των εκβολών του Δενδροπόταμου.

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είχε αναλάβει πριν από δυόμιση χρόνια να βάλει ένα οριστικό τέλος στην περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση της περιοχής, μέσω ενός έργου που εντάχθηκε στις 18 προτάσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Med (Interreg). Το έργο αυτό είναι κομμάτι και πρώτο βήμα του συνολικού έργου της αναβάθμισης και ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας είχε δηλώσει πριν τρεις μήνες ότι “Σήμερα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες διαδικασίες, κατεδαφίζονται πια και τα εγκαταλειμμένα κτίσματα των παλαιών βυρσοδεψείων της περιοχής”.

Ωστόσο, μέλη της παράταξης πρόσφατα διαπίστωσαν ότι μεγάλο μέρος από τα εγκαταλειμμένα κτίσματα των παλαιών βυρσοδεψείων της περιοχής δεν έχει κατεδαφιστεί ακόμη. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι στις εκβολές του Δενδοπόταμου διασώζεται αξιόλογο υγροτοπικό οικοσύστημα, με πλούσια βιοποικιλότητα, το οποίο υφίσταται έντονη υποβάθμιση από μπαζώματα. Ερωτήματα προκύπτουν για την ποιότητα του νερού στην κοίτη του Δενδροπόταμου, καθώς και για φερτά ή εγκαταλελειμμένα υλικά που τυχόν υπάρχουν και δημιουργούν προσκόμματα στη ροή και ενδέχεται να επιδεινώσουν πλημμυρικές απορροές.

Η παράταξη ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα της κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων κτισμάτων των παλαιών βυρσοδεψείων, εάν έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων αποβλήτων από την περιοχή, εάν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εξυγίανσης και αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού, εάν τα μπαζώματα στις εκβολές του Δενδροπόταμου σχετίζονται με τα έργα εξυγίανσης και εάν πρόκειται να πραγματοποιηθούν έργα για την κατασκευή και δεύτερης αερογέφυρας προς το λιμάνι εδώ.

Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Η εικόνα των εκβολών του Δενδροποτάμου δεν είναι η εικόνα που αξίζει στη Θεσσαλονίκη και την Κ. Μακεδονία εν έτει 2024. Κι αυτό όχι μόνο σήμερα, 5 Ιουνίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος… ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:
Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Γιουτίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Εξυγίανση περιοχής πρώην βυρσοδεψείων και προστασία εκβολών Δενδροποτάμου.
Η περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως “η πιο ρυπογόνος περιοχή της Μεσογείου”. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβε μια δέσμευση πριν από δυόμιση χρόνια. Να βάλει ως διοίκηση ένα οριστικό τέλος σε αυτή την περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Η εξυγίανση της περιοχής των πρώην βυρσοδεψείων είναι έργο που περιλαμβάνεται στις 18 προτάσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Med (Interreg). Το έργο αυτό είναι κομμάτι και πρώτο βήμα του συνολικού έργου της αναβάθμισης και ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, το οποίο σχεδίασε και άρχισε να υλοποιεί η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Μέχρι σήμερα έχουν καθαριστεί η λιμνοθάλασσα και η παλιά χωματερή του Καλοχωρίου, η παραλία της Μενεμένης και οι εκβολές του Δενδοπόταμου. Ωστόσο, το Προεδρικό Διάταγμα για το σύνολο του έργου δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας είχε δηλώσει πριν τρεις μήνες, στις 28 Φεβρουαρίου, ότι “Σήμερα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες διαδικασίες, κατεδαφίζονται πια και τα εγκαταλειμμένα κτίσματα των παλαιών βυρσοδεψείων της περιοχής, αφού προηγουμένως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μερίμνησε για τη μετεγκατάσταση των μονάδων που λειτουργούσαν εδώ, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. Έτσι, ο χώρος αυτός του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης ανοίγει, απελευθερώνεται, αποκαθίσταται και αναβαθμίζεται. Και σε μερικούς μήνες από σήμερα θα παραδοθεί για χρήση στους συμπολίτες μας. Μια περιοχή που παλαιότερα αποφεύγαμε όλοι, μια περιοχή που δε θέλαμε ούτε να περνάμε απέξω, σήμερα μετατρέπεται σε μια περιοχή αναψυχής, μια περιοχή – τοπόσημο για όλη τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Κεντρική Μακεδονία”.

Ωστόσο, μετά από πρόσφατη αυτοψία μελών της παράταξής μας στην περιοχή, στις 27 Μαΐου, διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος από τα εγκαταλειμμένα κτίσματα των παλαιών βυρσοδεψείων της περιοχής δεν έχει κατεδαφιστεί ακόμη. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι στις εκβολές του Δενδοπόταμου διασώζεται αξιόλογο υγροτοπικό οικοσύστημα, το οποίο υφίσταται έντονη υποβάθμιση από μπαζώματα, τα ίχνη των οποίων είναι εμφανή και πρόσφατα. Από τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις, που διενεργούνται κάθε χρόνο από μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, έχει καταγραφεί η παρουσία σπάνιων και προστατευόμενων ειδών της ορνιθοπανίδας όπως φοινικόπτερα, κιρκίρια, πρασινοκέφαλες πάπιες, χουλιαρομύτες, βαρβάρες, σκαλίδρες και αγκαθοκαλημάνες. Το τελευταίο είδος μάλιστα φωλιάζει εδώ, όπως διαπιστώσαμε και κατά την αυτοψία μας. Είναι αλήθεια εντυπωσιακή όλη αυτή η πλούσια βιοποικιλότητα για έναν τόσο μικρό υγρότοπο.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1. Υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα της κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων κτισμάτων των παλαιών βυρσοδεψείων σε έκταση δέκα περίπου στρεμμάτων; Υπάρχει νέα εκτίμηση για την ολοκλήρωση του έργου;
2. Έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων αποβλήτων από την περιοχή;
3. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εξυγίανσης και αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Θεσσαλονίκης;
4. Τα μπαζώματα που παρατηρήσαμε στις εκβολές του Δενδροπόταμου και σας επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες, σχετίζονται με τα έργα εξυγίανσης και τη μελλοντική προοπτική κατασκευής ποδηλατόδρομου και χώρου αναψυχής;
5. Πρόκειται να πραγματοποιηθούν έργα για την κατασκευή και δεύτερης αερογέφυρας προς το λιμάνι εδώ;
6. Έχει ενταχθεί μέρος της περιοχής των βυρσοδεψείων και των εκβολών του Δενδροπόταμου εντός της περιφραγμένης έκτασης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες κατασκευής του έκτου προβλήτα;
7. Συμφωνείτε ότι η περιοχή των εκβολών του Δενδροπόταμου είναι μια σπάνια όαση βιοποικιλότητας για τη δυτική Θεσσαλονίκη και πρέπει να προστατευθεί, αποκαθιστώντας και την επαφή της με την παραλία Μενεμένης, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και τον υγρότοπο διεθνούς σημασίας των δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα; Ή αντίθετα θεωρείτε ότι αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του λιμανιού και των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και θα πρέπει να μπαζωθεί, με παράλληλη υπογειοποίηση της κοίτης του Δενδροπόταμου;


Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε