Μυλόπουλος: «Είναι παράνομη πράξη» η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου

Μυλόπουλος: «Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Μαρίνας Καλαμαριάς»

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μαρίνα Καλαμαριάς συζητήθηκε πριν 4 χρόνια σε τηλεδιάσκεψη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, (24.6.20), και καταψηφίστηκε από τις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η γνωμοδοτούσα υπηρεσία της Περιφέρειας, αν και εισηγήθηκε θετικά, πρότεινε τότε μια σειρά σημαντικών προϋποθέσεων και μέτρων, μεταξύ άλλων και να μην περιλαμβάνονται στις προτεινόμενες χρήσεις γης της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας α) ξενοδοχεία, ξενώνες κλπ και β) κατοικίες προς μίσθωση, δεδομένης της μικρής διαθέσιμης έκτασης της Μαρίνας και της άμεσης γειτνίασής της με τον αστικό ιστό του Δήμου Καλαμαριάς.»

Ο Δήμος Καλαμαριάς, την ίδια περίοδο, είχε προτείνει μείωση του συντελεστή δόμησης και κάλυψης σε 0,1 γιατί διαφορετικά, όπως ανέφερε, «οδηγούμαστε σε μία καταφανή αλλοίωση της παραλιακής ζώνης, που μετατρέπει τη Μαρίνα της Καλαμαριάς σε δελεαστικό …οικόπεδο προς τέρψη των απανταχού εργολάβων».
Έτσι, με τις ψήφους της συμπολίτευσης και με πολλές επιφυλάξεις, υπερψηφίστηκε τελικά τότε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια, δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις που τέθηκαν τότε και τέσσερα χρόνια μετά, καλούμαστε εμείς στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να εγκρίνουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας που στηρίζεται στους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Η νέα διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισαν ομόφωνα πριν μερικές μέρες αυτούς τους σχεδιασμούς.
Η Δήμαρχος Καλαμαριάς μάλιστα, η Χρύσα Αράπογλου, ζήτησε την αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος, ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το Γενικό Σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τη Μαρίνα.

Στη σχετική εισήγησή του το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΜΕΘ της ΠΚΜ σήμερα, παρά την αντίθεση του Δήμου Καλαμαριάς, προτείνει την έγκριση της Μελέτης, παραβλέποντας τους όρους και τους περιορισμούς για ξενοδοχεία και για κατοικίες που είχαν τεθεί προ τετραετίας, αλλά θέτοντας δευτερεύοντες όρους για βιοκλιματικό σχεδιασμό και γρήγορη αποκομιδή των κατασκευαστικών υλικών!

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” είναι αντίθετη με την επιλογή της ιδιωτικής πολεοδόμησης του δημόσιου χώρου και υποστηρίζει ότι οι επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι προς όφελος των δημοτών της Καλαμαριάς και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και οι σχεδιασμοί αυτοί του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται εκτός πνεύματος Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Από το 1993 μέχρι σήμερα, τοπικά κινήματα και φορείς, σύλλογοι και δημοτικές παρατάξεις αντιδρούσαν στο ξεπούλημα και την εμπορευματοποίηση της Μαρίνας και από το 2012 και μετά και στη μεταφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν μεγάλοι αγώνες για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας και για την παραχώρηση της Μαρίνας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Η μελέτη που έφερε η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στη Μητροπολιτική Επιτροπή για γνωμοδότηση προβλέπει σημαντική μείωση του δημόσιου χώρου, δραματική μείωση του προσβάσιμου χώρου προς τη θάλασσα, επιχωματώσεις, περιφράξεις, ξενοδοχεία, κατοικίες (κτίρια ύψους έως και 10 μέτρα), χώρους εστίασης, καταστήματα, αποθήκες, γραφεία κλπ. Ουσιαστικά προτείνει τη δημιουργία μιας νέας συνοικίας!

Οι σχεδιασμοί αυτοί, όχι μόνο δεν εντάσσονται στο σχέδιο ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου που μελετά η Περιφέρεια, αλλά το αντιμετωπίζουν ξεχωριστά και αποσπασματικά, σαν προνομιακή ιδιωτική περιοχή. Ούτε ο αιγιαλός, ούτε η υδρόβια ζωή, ούτε και ο ναυταθλητισμός και η αναψυχή δεν λαμβάνονται υπόψη στον τελικό σχεδιασμό.

Η Μαρίνα της Καλαμαριάς εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ελεύθερο και δημόσιο χώρο δημιουργίας και ψυχαγωγίας.

Εντός αυτής, εμβληματικά κτήρια, όπως το Remezzo, το οποίο για δεκαετίες φιλοξένησε το Συμβούλιο Νεολαίας και πλήθος πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, και όπως η «Προποντίδα», έδρα πολιτιστικών συλλόγων και χώρος εκδηλώσεων του ΙΑΠΕ, πρέπει να διατηρήσουν τις χρήσεις τους και να παραχωρηθούν εκ νέου στον Δήμο Καλαμαριάς. Το ίδιο ισχύει και για τη γειτνιάζουσα πλαζ Αρετσούς, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί ήπια, σεβόμενη τα φυσικά της χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, οφείλει να δεσμευτεί το ΤΑΙΠΕΔ για τα πρανή και τον δασικό χαρακτήρα αυτών, όπως εδώ και χρόνια έχουν αποδοθεί.

Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Η παράταξή μας «ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΚΜ», πιστή στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, υποστηρίζει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας της Καλαμαριάς.

Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι με τα κερδοσκοπικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς, ενός μέχρι σήμερα ελεύθερου δημόσιου χώρου που ανήκει σε όλους τους πολίτες.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Καλαμαριάς που απέρριψε τα κερδοσκοπικά σχέδια και συντασσόμαστε με τους μακροχρόνιους αγώνες τοπικών φορέων, κινημάτων και συλλόγων, διεκδικώντας την παραχώρηση της Μαρίνας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε