Ναβάλνι: Βρέθηκε Νόβιτσοκ στον οργανισμό του - Πώς αντέδρασε η Ρωσία

Ναβάλνι: Βρέθηκε Νόβιτσοκ στον οργανισμό του - Πώς αντέδρασε η Ρωσία

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στα δείγματα που ελήφθησαν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προκύπτει η ύπαρξη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ, σύμφωνα με τους New York Times. Η χρήση της εν λόγω ουσίας παραπέμπει στην υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ, του ρώσου πρώην πράκτορα που δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια, επί βρετανικού εδάφους το 2018.

Τι ανακοίνωσε το Βερολίνο

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι από τον έλεγχο των δειγμάτων που έγιναν σε ειδικό στρατιωτικό εργαστήριο προκύπτουν αποδείξεις χρήσης «χημικού από την ομάδα νευροτοξικών παραγόντων του Νόβιτσοκ».

Ο Ζάιμπερτ ανακοίνωσε επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα εργαστηριακά αποτελέσματα και πως «θα συζητήσει με τους εταίρους την κατάλληλη κοινή απάντηση, υπό το φως της ρωσικής αντίδρασης»..

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι στη Ρωσία, επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι ο 44χρονος δηλητηριάστηκε σκόπιμα από τις ρωσικές αρχές, κατηγορίες που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Οι Ρώσοι γιατροί που τον εξέτασαν στη Σιβηρία αμφισβήτησαν επανειλημμένα τις εκτιμήσεις των Γερμανών γιατρών, λέγοντας ότι εκείνοι απέκλεισαν την εκδοχή της δηλητηρίασης και ότι τα δικά τους εργαστηριακά αποτελέσματα για δηλητηριώδεις ουσίες ήταν αρνητικά.

Πώς αντέδρασε η Ρωσία στο γερμανικό πόρισμα για δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ

Το Κρεμλίνο, μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι στο αίμα του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκαν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριασθεί με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok, δήλωσε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στην Γερμανία μια σειρά εξετάσεων που έγιναν στην Ρωσία, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, έδειξαν ότι εκείνη την στιγμή δεν βρέθηκε καμία δηλητηριώδης ουσία στο οργανισμό του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η Γενική εισαγγελία της Ρωσίας απευθύνθηκε επίσημα στην γερμανική πλευρά, υπολογίζοντας ότι θα της δοθεί επίσημη απάντηση» και πρόσθεσε ότι και οι Ρώσοι γιατροί «πρότειναν να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «οι εταίροι μας προτίμησαν για μια ακόμη φορά να προβούν σε δημόσιες ανακοινώσεις. Χωρίς να παρουσιάσουν έστω και ένα στοιχείο» προσθέτοντας ότι «όλα αυτά μετατρέπονται για μια ακόμη φορά σε εκστρατεία δυσφήμισης (κατά της Ρωσίας).

Σε κωματώδη κατάσταση ακόμη ο Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο 44χρονος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ασθένησε μέσα σε αεροσκάφος που τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση μετά από έκτακτη προσγείωση. Ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε στη συνέχεια στο Βερολίνο όπου και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση. Οι συνεργάτες του Ναβάλνι στη Ρωσία, επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι ο 44χρονος δηλητηριάστηκε σκόπιμα από τις ρωσικές αρχές, κατηγορίες που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Γερμανοί γιατροί τόνιζαν από την αρχή πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφείλεται σε δηλητηρίαση.

Η υπόθεση Σκριπάλ

Η χρήση Νόβιτσοκ, ενός σοβιετικής εποχής νευροχημικού παράγοντα, παραπέμπει στην υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ, του ρώσου πρώην πράκτορα που δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια, επί βρετανικού εδάφους το 2018.

Μπορέλ: Η χρήση χημικών παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Την καταδίκη της ΕΕ για την δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και τόνισε ότι “η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δικαίο”.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aλεξέι Ναβάλνι” και προσέθεσε ότι “η τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει ότι ο κ. Nαβάλνι δηλητηριάστηκε από στρατιωτικού τύπου χημική ουσία της ομάδας «Νόβιτσοκ», που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία”.

Ταυτόχρονα, ο ύπατος Εκπρόσωπος, σημείωσε ότι “είναι σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια την απόπειρα δολοφονίας του κ. Nαβάλνι. Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πρέπει να μείνει χωρίς να λυθεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του νοσοκομείου Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο για τη θεραπεία του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συζητά τις επιπτώσεις του”.

 

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως