Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρνητικό το αποτέλεσμα του τεστ για κορωνοϊό του πρωθυπουργού

ΝΔ: Εντάσεις στη συνεδρίαση της Κ.Ο - «Δε δέχομαι υπονοούμενα...Μην ξανακούσω τοποθετήσεις ότι δεν έχουμε ιδεολογία»

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών και της κριτικής των βουλευτών του κόμματος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά, ο οποίος έθεσε το ερώτημα αν η Ν.Δ. είναι «με τους λίγους ή με τους πολλούς».

«Δε δέχομαι υπονοούμενα. Δεν θα δεχτώ αιχμές. Είμαστε με τους πολλούς και γι΄ αυτό πήραμε 41%», φέρεται να απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να μην φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα», ήταν η θέση του Νικήτα Κακλαμάνη, με τον Πρωθυπουργό να “σηκώνει το γάντι” και να απαντά. «Δεν φεύγουμε ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Είμαι πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

«Να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης, δήλωσε και ο βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, σημειώνοντας ότι «παρατηρούνται αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση», και κλειστές πόρτες στα υπουργεία. Ο κ Καράογλου, όπως και άλλοι βουλευτές, εκτίμησαν ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε εκλογικά στη Ν.Δ., όπως και το επινίκιο γλέντι που ακολούθησε της ψηφοφορίας στη Βουλή. Σε αντίστοιχο κλίμα και η τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη, ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει να επιβραβευτούν όσοι πανηγύριζαν για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δήλωση που κατά πολλούς ερμηνεύτηκε ως «όχι» στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για αλαζονεία από κυβερνητικά στελέχη έκανε λόγο και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.

Οι βουλευτές είναι παραμελημένοι δήλωσε ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης.

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα προβλήματα της Θράκης, προειδοποιώντας: «Να μη την πατήσουμε όπως ο Μακρόν, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο. «Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά», είπε και επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος χαρακτήρισε σωστό μέτρο την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά ζήτησε με την παρέμβασή του για όσους αμφισβητούν τα κριτήρια ο έλεγχος να μην είναι «δαμόκλειος σπάθη». Αναφέρθηκε επίσης στους αγρότες και τις επιδοτήσεις λέγοντας: έχουμε κάθε χρόνο το ίδιο ποσό να μοιράσουμε και κάθε χρόνο τα κάνουμε μούσκεμα. Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σημείωσε ότι: Δεν μας στοίχισε η ψήφιση του νομου αλλά το πριν και μετά με το φανατισμό και τα φροντιστήρια στους βουλευτές. Επίσης επισήμανε ότι «Πάνε να γίνουν νέα λάθη με τον ΦΠΑ στον καφέ στο 24% σε ανθρώπους που έχουν τεράστια έξοδα».

«Φορολογούμε τα διυλιστήρια και θα τους πάρουμε πίσω από τον καφέ» είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε διαφάνεια στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία και όχι πολιτικαντισμούς με αρμόδιους υπουργούς να παίρνουν τηλέφωνο και να λένε ότι καθάρισαν. Τέλος μίλησε για ορισμένους απρεπείς υπουργούς λέγοντας ότι «εφόσον είναι μακριά από βουλευτές σκεφτείτε πόσο μακριά είναι από του πολίτες».

Περίπου 40 βουλευτές έχουν ζητήσει να λάβουν το λόγο, με τη συνεδρίαση να κλείνει με νέα παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν μετά τις τοποθετήσεις άνω των 30 βουλευτών ότι οι περισσότεροι στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Εκφράστηκαν επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

“Υπάρχουν δεκάδες ομιλίες μου, στις οποίες κάνω αναφορά στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, τονίζοντας την επικαιρότητά της και τη μεγάλη σημασία την οποία έδωσε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο να αποκρούσει τις παραπλανητικές ετικέτες του κέντρου, της δεξιάς και της αριστεράς.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τα είπε αυτά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ο οποίος δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική και αυτός ο οποίος κατάλαβε ότι η παράταξη οφείλει να ενσωματώνει και άλλα στελέχη και να συντονίζεται με τις καινούργιες ιδέες των καιρών.

Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία. Και να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο ιδεολογικός πυρήνας της παράταξης, έτσι όπως εκφράζεται από μία πολιτική η οποία πρεσβεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και την ορμή της ιδιωτικής οικονομίας για τη δημιουργία πλούτου, βλέπει στο κράτος έναν παρεμβατικό και αναδιανεμητικό ρόλο όποτε αυτός είναι απαραίτητος. Πρεσβεύει τον υπεύθυνο πατριωτισμό των πράξεων και όχι των λόγων, αλλά είναι και μία παράταξη κοινωνικά ευρύχωρη, που μπορεί να συντονίζεται με τα ρεύματα των καιρών. Αυτή είναι η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Μην ξανακούσω λοιπόν τοποθετήσεις ότι δεν έχουμε ιδεολογία. Έχω μιλήσει γι’ αυτά πάρα πολλές φορές στα Συνέδριά μας, πολύ συγκεκριμένα. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με επιμέρους πτυχές αυτής της προσέγγισης, δεν αμφισβητείται όμως -θα έλεγα- η συνοχή αυτού του ιδεολογικού αφηγήματος, διότι βεβαίως οι πολιτικές έχουν πρόσημο.

Όταν φορολογούμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων εκτάκτως, γιατί πιστεύουμε ότι η ιδιωτική οικονομία πρέπει να φορολογείται με τρόπο δίκαιο και όχι εξοντωτικό, το κάνουμε για να γνωρίζουμε ότι σε εξαιρετικές συνθήκες, ναι, το κράτος πρέπει να επιτελεί έναν πιο αυστηρό αναδιανεμητικό ρόλο.

Όταν παρεμβαίνουμε στην αγορά με τρόπο που δεν θα προσομοίαζε κατ’ ανάγκη σε ένα φιλελεύθερο κόμμα, με τον ορισμό του φιλελεύθερου των κομμάτων της Δυτικής Ευρώπης, το κάνουμε διότι αναγνωρίζουμε ότι σε έκτακτες συνθήκες τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι δικαιολογημένες, διότι προστατεύουν την κοινωνική συνοχή.

Όλες αυτές είναι πολιτικές οι οποίες έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Δεν είναι πολιτικές οι οποίες είναι αδιάφορες, ούτε πρεσβεύουν μόνο τον πραγματισμό και την αποτελεσματικότητα. Βεβαίως η αποτελεσματικότητα είναι απολύτως κρίσιμη έννοια, αλλά επίσης κρίσιμες ιδέες τις οποίες υπηρετούμε είναι η ιδέα της αξιοκρατίας, είναι η ιδέα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, η δυνατότητα την οποία δίνουμε μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση -άκουσα αυτά τα οποία ειπώθηκαν- σε ένα παιδί σε απομονωμένο χωριό να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα ψηφιακό φροντιστήριο.

Άρα, εκεί που θα μου επιτρέψετε μου λίγο να διαφωνήσω με αυτό το οποίο άκουσα, είναι ότι αυτές οι πολιτικές έχουν ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα.

Και να πω και κάτι ακόμα, είμαστε ένα κόμμα του 41%, αυτό το ποσοστό πήραμε. Είμαστε ένα κόμμα στο οποίο πρέπει το 41% αυτών που μας ψήφισαν να αισθάνονται άνετα χωρίς να συμφωνούν κατ’ ανάγκη με όλες μας τις επιλογές. Αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει κάποια μαγική συνταγή το 41%, ένα ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα ενός πολυκομματικού συστήματος -δεν είμαστε εδώ ΗΠΑ να έχουμε δύο κομμάτα, είμαστε σε ένα πολυκομματικό σύστημα- αρα, αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση να μπορούμε να έχουμε τελείως ικανοποιημένους όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ψηφίζουν, θα ήθελα να μου την πει και με μεγάλη χαρά να την υιοθετήσω.

Προσοχή, θα έρθω στη συνέχεια στην αυτοκριτική, η οποία γίνεται και νομίζω γίνεται με πολλή ειλικρίνεια και με πολύ ουσιαστικό τρόπο. Και εκεί που θα συμφωνήσω απόλυτα είναι ότι το τελευταίο το οποίο θέλουμε είναι … και να νομίζουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά όταν οι πολίτες μας θέλουν…

Η τοποθέτησή μου αυτή, έγινε στη μέση των παρεμβάσεων για να μην σας κουράσω πολύ στο τέλος, αφορούσε κάποια ζητήματα τα οποία ήθελα να τονίσω και τα οποία αφορούν τον ιδεολογικό μας πυρήνα. Γιατί είναι ζητήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και τα οποία μερικές φορές αισθάνομαι ότι αδικούνται στον δημόσιο διάλογο. Αλλά επειδή τα άκουσα …

Μπροστά δεν μπορεί να είναι η ιδεολογία.

Τι δείχνει; Δείχνει ότι ο κεντρικός στόχος αυτής της κυβέρνησης, ο ένας στόχος, η κορωνίδα, είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη σε όλα, και στο διαθέσιμο εισόδημα, και στους μισθούς, και στην ποιότητα της υγείας.

Ναι, αυτό είναι ένα στόχος, ένας μεγάλος στόχος, ο οποίος και αυτός έχει ιδεολογικό πρόσημο. Και αυτός ταυτίζεται με την Ιδρυτική μας Διακήρυξη. Συμφωνώ απόλυτα με τον Νικήτα, ότι πράγματι η Ιδρυτική μας Διακήρυξη εξακολουθεί σήμερα να είναι πολύ επίκαιρη και αισθάνομαι ότι την υπηρετούμε -όχι μόνο εγώ- με πολύ μεγάλη συνέπεια”.


Πολιτική

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε