Ψωμιάδης

Νέα αναβολή στη δίκη των αδελφών Ψωμιάδη για τα «45άρια»

Αναβλήθηκε για έκτη φορά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια».

Οι κατηγορίες βαρύνουν τον άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδελφό του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχη. Στο εδώλιο του δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν άλλα έξι άτομα.

Η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να δικαστεί σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, αλλά το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα για αναβολή, λόγω σοβαρού κωλύματος του συνηγόρου του Π. Ψωμιάδη. Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε αναβολές, για διάφορους λόγους: πανδημία, κωλύματα κωλυμάτων δικηγόρων και λήξη ωραρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Μάιο του 2024.

Η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Π. Ψωμιάδη στη Νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-’09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά στην περίπτωση αυτή για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.


Θεσσαλονίκη 20 Ιανουαρίου 2023  – Φωτογραφία αρχείου