{ }

Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις στο ΑΜΘ: τέσσερα αργυρά νομίσματα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας

Τέσσερα νομίσματα, που το καθένα έχει να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, παλιά και σύγχρονη


Κατηγορίες: Arts & culture

Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις στο ΑΜΘ: τέσσερα αργυρά νομίσματα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας
Δωρεάν

Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Μανώλη Ανδρονίκου 6, 54621
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τιμή: από 0.00

Πότε: 01/10/2020 - 29/10/2020
Ημέρες & Ώρες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό περιοδικών εκθέσεων με τίτλο «νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό περιοδικών εκθέσεων με τίτλο «νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις», που θα ανανεώνεται σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον των φίλων και επισκεπτών του.

Μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του: αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μια νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η αυλαία του νέου εκθεσιακού θεσμού ανοίγει με τέσσερα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, αργυρά νομίσματα που πρόσφατα εμπλούτισαν τη νομισματική συλλογή του μουσείου: τα τρία αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με αγορά, ενώ το τέταρτο είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και αποτελεί προϊόν κατάσχεσης.

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε τα «νέα αποκτήματα» του μουσείου μας: ένα αργυρό τετράδραχμο του Κοινού των Χαλκιδέων (αρχές 4ου αι. π.Χ.), ένα του βασιλιά της Θράκης Λυσιμάχου (297-281 π.Χ.), ένα του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου (278 π.Χ.), καθώς και ένα σπάνιο οκτάδραχμο του «θρακομακεδονικού» φύλου των Ιχναίων (περ. 485-470 π.Χ.).
Τέσσερα νομίσματα, που το καθένα έχει να αφηγηθεί τη δική του, παλιά και σύγχρονη, ιστορία.

Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα «νέα αποκτήματα» θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.

ΠΕΡΙΟΔΙΚEΣ ΕΚΘEΣΕΙΣ στο ΑΜΘ
Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις.

01 ΟΚΤ 2020 - 31 ΙAΝ 2021

Πρωταγωνιστές του: αρχαία αντικείμενα σε μια προθήκη στον χώρο υποδοχής του Μουσείου, που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά είτε ανασύρθηκαν από τις αποθήκες για να εκτεθούν στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης.
Η αυλαία ανοίγει με τέσσερα αργυρά νομίσματα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας!
Το καθένα έχει να μας αφηγηθεί τη δική του − παλιά και σύγχρονη− ιστορία:
• τι απεικονίζει και γιατί;
• πότε, πού και για ποιον σκοπό κόπηκε;
• πώς αποκτήθηκε από το μουσείο μας;

«νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις»
Τέσσερα νομίσματα, που το καθένα έχει να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, παλιά και σύγχρονη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σάς προσκαλεί να γνωρίσετε τα «νέα αποκτήματά» του: ένα αργυρό τετράδραχμο του Κοινού των Χαλκιδέων (αρχές 4ου αι. π.Χ.), ένα του βασιλιά της Θράκης Λυσιμάχου (297-281 π.Χ.), ένα του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου (278 π.Χ.), καθώς και ένα σπάνιο οκτάδραχμο του «θρακομακεδονικού» φύλου των Ιχναίων (περ. 485-470 π.Χ.).
ΗΜΕΡΟΜΗΝIA: 06 Οκτ - 29 Οκτ 2020
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13:00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝIΕΣ ΞΕΝAΓΗΣΕΩΝ
    Τρίτη 6 Οκτωβρίου
    Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
    Τρίτη 20 Οκτωβρίου
    Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Την ξενάγηση θα κάνει η Ευαγγελία Τσαγκαράκη, προϊσταμένη του τμήματος Κεραμικής, Μεταλλοτεχνίας & Μικροτεχνίας του ΑΜΘ.
Οι ξεναγήσεις θα διαρκέσουν περίπου 10' και θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος των θεματικών ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα».
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08:00 έως 15:00)


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ