13.4 C
Thessaloniki
15.1 C
Athens

Νεκρά Φλαμίνγκο στον Αγιο Μάμα και την Επανομή από σκάγια μολύβδου

Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Δράση για την Άγρια Ζωή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα σε μια εβδομάδα, από 22 έως 29 Ιανουαρίου, τέσσερα Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) ή Φλαμίνγκο όπως τα γνωρίζει ο κόσμος, τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του σωματείου στον Δήμο Δέλτα για νοσηλεία, είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας
 
Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε! Μέσα σε μια εβδομάδα, από 22 έως 29 Ιανουαρίου, τέσσερα Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) ή Φλαμίνγκο όπως τα γνωρίζει ο κόσμος, τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις μας στο Δήμο Δέλτα για νοσηλεία, είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.
 
Οι ακτινολογικές εξετάσεις που έγιναν έδειξαν σκάγια μολύβδου στο στομάχι. Δυστυχώς τα δύο πέθαναν ήδη ενώ τα άλλα δύο χαροπαλεύουν ακόμα. Το ένα από αυτά έχει καταπιεί δεκάδες σκάγια κι ακόμα αγωνίζεται να επιβιώσει. Σε αυτά που πέθαναν έγινε νεκροψία η οποία επιβεβαίωσε τα ευρήματα των ακτινογραφιών.
Τα πουλιά βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα (Χαλκιδική) και της Επανομής (Θεσσαλονίκη).
Μέλη της οργάνωσής μας που ήταν τις προηγούμενες ημέρες στον Άγιο Μάμα, διαπίστωσαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα νεκρά Φλαμίνγκο μέσα στον υγρότοπο, τα οποία πιθανόν να είχαν πεθάνει από το ίδιο αίτιο.
 
“Καθώς τα πουλιά αυτά μετακινούνται συνεχώς από υγρότοπο σε υγρότοπο δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο υγροτόπους. Ενδεχομένως μέρος των σκαγιών που τα πουλιά είχαν καταπιεί να προέρχονταν από άλλες περιοχές. Τα σκάγια φτάνουν στο στομάχι των Φλαμίνγκο, αλλά και άλλων πουλιών, με τη διατροφή, καθώς για την υποβοήθηση της διαδικασίας χώνεψης πολλά υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, κ.λπ.) καταπίνουν πετραδάκια”, τονίζει το Σωματείο σημειώνοντας ότι οι ενέργειες που κατά την άποψή του πρέπει να γίνουν άμεσα είναι:
 
α) να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών
 
β) να ληφθούν δείγματα από διάφορα σημεία του πυθμένα των δύο αυτών υγροτόπων για την διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος καθώς και ανάλυση νερού για βαρέα μέταλλα. Φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις και στους υπόλοιπους υγροτόπους της χώρας.
 
«Οι αξίες και οι λειτουργίες των υγροτόπων έχουν αναγνωριστεί από τον προηγούμενο αιώνα με την υπογραφή της σύμβασης Ραμσάρ. Ο Άγιος Μάμας μάλιστα είναι από τις σημαντικότερες περιοχές στη χώρα μας για τα Φοινικόπτερα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι τα πουλιά αναπαράχθηκαν στην περιοχή γεννώντας περίπου 50 μικρά φοινικοπτεράκια. Ο μόλυβδος από την άλλη αποτελεί απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία του ανθρώπου, καθώς οι επιπτώσεις του μολύβδου δεν περιορίζονται μόνο στα ζώα» δήλωσε η Καραγιάννη Πηνελόπη, ορνιθολόγος της Δράση για την άγρια ζωή.
 
Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στην προσφορά εθελοντικής εργασίας και ως σκοπό έχει την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον, την διατήρηση της βιοποικιλότητας του τόπου μας, καθώς και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Για την περίθαλψη των άγριων ζώων λειτουργεί νοσοκομείο στο Δήμο Δέλτα, στο νομό Θεσσαλονίκης.

 

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
13.3 ° C
14.4 °
11.7 °
87 %
1kmh
40 %
Πα
16 °
Σα
12 °
Κυ
17 °
Δε
19 °
Τρ
18 °