Νέο όπλο κατά καρκίνου του μαστού

Ένα νέο όπλο κατά του καρκίνου του μαστού πρόκειται να δοκιμαστεί στη Βρετανία. Η καινοτόμος μέθοδος της «πολυπαραγοντικής μαγνητικής τομογραφίας» αρχικά εφαρμόσθηκε για τη διάγνωση νοσημάτων του ήπατος, εξαλείφοντας την ανάγκη επώδυνων βιοψιών, και χρησιμοποιείται ευρέως σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τώρα θα μάθουμε αν είναι αποτελεσματική και στη διάγνωση καρκίνου του μαστού.

Οπως συμβαίνει με τους συμβατικούς μαγνητικούς τομογράφους, έτσι και εδώ χρησιμοποιούνται ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα που διεγείρουν τα πρωτόνια στους ιστούς. Η χρονική διαφορά μετά διέγερσης και επαναφοράς στη θέση τους επιτρέπει τη χαρτογράφηση των διαφορετικών ιστών. Η νέα τεχνική, συνδυάζοντας τις απεικονίσεις από διαφορετικούς παλμούς και ακολουθίες του μαγνητικού συντονισμού, επιτρέπει τη δημιουργία λεπτομερέστερων απεικονίσεων.

Η καθηγήτρια Σάλι Κόλινς, επικεφαλής της Perspectum Diagnostics της Οξφόρδης και συντονίστρια της μελέτης, εξαίρει τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής. «Πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να διαφοροποιήσουμε τους ιστούς, αντί να αναζητούμε την αγγειογένεση γύρω από έναν όγκο, θα εντοπίσουμε ακόμα και σε πυκνούς μαστούς νεοπλάσματα που δεν ήταν ανιχνεύσιμα στη μαστογραφία. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η βελτίωση της εμπειρίας κάθε γυναίκας που υποβάλλεται στην εξέταση. Οι μαστογραφίες είναι επώδυνες και εξευτελιστικές, καθώς συμπιέζονται οι μαστοί στις πλάκες, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η συμβατική μαγνητική τομογραφία, αφού επί ώρες παραμένεις μπρούμυτα, ακίνητη, ξαπλωμένη, με τους μαστούς να κρέμονται και τα χέρια σε ανάταση, σαν τον σούπερμαν», επισημαίνει η δρ Κόλινς. «Θέλουμε η γυναίκα την ώρα της εξέτασης να παραμένει ντυμένη και χαλαρή, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό έχει σημασία, ιδιαίτερα αν ξεκινά τον μακρύ δρόμο της διάγνωσης με καρκίνο».

Ηδη η Perspectum Diagnostics εξασφάλισε άδεια για την εγγραφή 1.030 γυναικών στην κλινική δοκιμή, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον οι μαστοί τους μπορούν να χαρτογραφηθούν ενώ είναι ξαπλωμένες ανάσκελα. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι έτοιμα σε δύο χρόνια.

«Η νέα τεχνική δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τη μαστογραφία για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει τη διάγνωση στις νεότερες γυναίκες, με πυκνά στήθη, ή εκείνες που διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε πολλαπλές εξετάσεις, όπως γίνεται σήμερα».

THE GUARDIAN/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως