Νέοι αγρότες....

Νέοι αγρότες....

Οι Νέοι Αγρότες και οι Κατασκευαστές Αγροτικών Μηχανημάτων

Το κοινό ενδιαφέρον για το μέλλον του αγροτικού κόσμου αποτυπώθηκε στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος-ΕΚΑΓΕΜ στις 17/4/2010, από τον Ταμία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Π. Γκιοργκίνη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Π. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος των εισαγωγέων αγροτικών μηχανημάτων κ Μ. Εσκιάδης. Στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης κ. Σ. Βογιατζής και ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Ημαθίας κ. Ν. Αγγελόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κ. Σ. Πέτκος ενημέρωσε ότι η ΕΚΑΓΕΜ, που ιδρύθηκε το 1978, έχει 250 μέλη προσφέροντας απασχόληση σε 8.000 εργαζόμενους, ενώ θεωρείται επιτυχία της ότι το 1980 η Ελλάδα εισήγαγε το 70% των αγροτικών μηχανημάτων, και σήμερα η ελληνική παραγωγή καλύπτει το 70% και κάνει και εξαγωγές το 20% της παραγωγής της. Ο εξοπλισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι παλαιός και ίσως θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ένα σύστημα απόσυρσης. Απαιτείται οι γεωτεχνικοί του δημοσίου να ξαναβγούν στα χωράφια με τους αγρότες και όχι να μένουν στον γραφειοκρατικό τομέα. Το μητρώο των αγροτών είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Η αντοχή των κατασκευαστών μετά από την «κοιλιά» επενδυτικής ακινησίας 2007-2010 φθάνει μόλις σε 1-2 μήνες ακόμα. Μετά, αν δεν υπάρξουν Σχέδια Βελτίωσης θα πρέπει να επανεξετάσουν την βιωσιμότητά τους.
Στην Γεν. Συνέλευση, που έγινε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, μίλησε για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου ο Ειδ. Γραμμ. του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτ. & Τροφίμων κ. Ε. Διβάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
Η συνάντησή μας γίνεται σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας οι μεταφορές κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛ αποτελούν όχι μόνο αναγκαία συμβολή στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά και πολύτιμο μέσο ενίσχυσης της ζήτησης και τόνωσης των αγορών μέσω των ενισχυόμενων επενδύσεων.
Με βάση την χρηματοδοτική τους βαρύτητα ξεχωρίζουν Μέτρα που αφορούν την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, τις Επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης), τις Γεωργο-περιβαλλοντικές ενισχύσεις, τις ενισχύσεις για μειονεκτικές ορεινές περιοχές και τις υποδομές.
Σήμερα το Πρόγραμμα παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης, με πληρωμές περίπου στο 15% της Δημόσιας Δαπάνης του ΠΑΑ (στοιχεία 30/3/2010), που το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε πληρωμές υποχρεώσεων του Γ? ΚΠΣ. Εκείνο που ανησυχεί είναι ο χαμηλός ρυθμός συμβασιοποίησης των έργων.
Το υψηλότατο 28% του ΠΑΑ 2007-13 αποτελεί «ουρές» του Γ? ΚΠΣ. Σε ορισμένα μάλιστα προγράμματα, όπως πχ. τα γεωργο-περιβαλλοντικά (βιολογικά, νιτρορύπανση κλπ) και τη πρώτη δάσωση αγροτικής γης, οι «ουρές» είναι το 80% των πιστώσεων του ΠΑΑ 2007-13, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε νέο.
Το νέο (αναθεωρημένο) ΠΑΑ θα κατατεθεί στην Ευρ. Επιτροπή προς έγκριση σύντομα. Έως αρχές Μαΐου κατατίθεται η πρώτη πρόταση για τον καπνό και θα ακολουθήσει η πρόταση για την ολοκληρωμένη αναθεώρηση. Έχει ξεκινήσει μία συνεχής διαδικασία διαβούλευσης για την αναθεώρηση του ΠΑΑ. Το Ζάππειο (25-26/1/2010), θεωρείται ευρεία συναίνεση των κοινωνικών φορέων για την αναγκαιότητα του αναπροσανατολισμού και της ανακατανομής του ΠΑΑ.
Εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς δράσεων του ΠΑΑ στο ΕΣΠΑ για να απελευθερωθούν πόροι, όπως μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτικές οδοποιίες. Το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης θα συνεχιστεί μόνο για τους ήδη ενταγμένους και μόνο για καπνοπαραγωγούς, ενώ θα εξοικονομηθούν πόροι από τις δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και από αδρανή δασικά μέτρα. Επίσης προωθούνται Σχέδια Βελτίωσης στις καπνοπαραγωγικές περιοχές (σσ. όχι στους καπνοπαραγωγούς?), συνολικά 150 εκ ? σε συνδυασμό με ΑΠΕ. Τέλος, προχωρά το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών, και λόγω Καλλικράτη.
Οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές του τελευταίου πενταμήνου υπερβαίνουν στο διπλάσιο τον μέσο όρο των κατ? έτος πληρωμών του ΠΑΑ.
Προσεχώς θα καταβληθούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Γ? ΚΠΣ, η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος για τα μικρά σχέδια βελτίωσης ώστε να προκηρυχθεί η σχετική δράση, καθώς και η υπογραφή της ΚΥΑ για τα Σχέδια Βελτίωσης. Στα Προγράμματα LEADER πρόκειται να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις με τις 41 Ομάδες Τοπικής Δράσης που θα τα υλοποιήσουν ώστε να προχωρήσουν τα έργα.
Ο κ. Π. Γκιοργκίνης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμμετοχή των θεσμικών φορέων, χωρίς να έχει συμβεί αυτό το τελευταίο εξάμηνο εκ μέρους του ΥπΑΑΤ με την ΠΕΝΑ. Οι Νέοι Αγρότες είναι σίγουροι ότι όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων. Αρκεί να συμφωνηθούν, και να εννοούν όλοι τους ίδιους συμφωνημένους στόχους και προτεραιότητες για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Ο κ. Π. Γκιοργκίνης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα παρακάτω:
1.    Ο αγροτικός τομέας είναι ο γρηγορότερος τρόπος παραγωγής πλούτου (Δήλωση κ. Προέδρου Δημοκρατίας στις 3/3/2010 παρουσία της ΠΕΝΑ). Αποδίδει σε ένα χρόνο πλούτο ενώ όλοι οι άλλοι τομείς θέλουν χρόνια.
2.    Εκτός από γρηγορότερος πλούτος είναι και περισσότερο διαχεόμενος. Για κάθε 100?, το 10% μένει στον αγρότη και το υπόλοιπο 90% πάει στον δευτερογενή & τριτογενή τομέα (λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα, συσκευασία, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο κλπ). Για να κινηθεί ΟΛΗ η οικονομία και να δημιουργηθεί ανάπτυξη για ΟΛΗ την Ελλάδα, πρέπει να ρίξεις ότι λεφτά έχεις στον αγροτικό τομέα.
3.    Ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης του αγροτικού τομέα είναι 5. Αν θέλεις να ενισχύσεις την απασχόληση αυξάνεις την απασχόληση στον αγροτικό τομέα και αυτομάτως έχεις πενταπλάσιες θέσεις εργασίας.
4.    Ο πολλαπλασιαστής στην οικονομία είναι περίπου 5. Έτσι στον αγροτικό τομέα οφείλεται το 20% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας, και όχι μόνο το 4%.
5.    Σήμερα ο αγρότης είναι: Προμηθευτής ποιοτικών πιστοποιημένων ασφαλών τροφίμων, Παραγωγός πρώτων υλών για την βιομηχανία, Παραγωγός ενέργειας (βιομάζα, φωτοβολταϊκά, ΑΠΕ), Κατακρατητής αέριων ρύπων, στο σύγχρονο εμπόριο ρύπων, Μεταποιητής των αγροτικών επώνυμων προϊόντων του Παροχέας υπηρεσιών αγροτουρισμού (φιλοξενία, ξεναγήσεις) και κυρίως είναι ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού και του κοινωνικού, ενώ, αν θέλουμε ισοτιμία, πρέπει να αποτιμηθεί η αξία των δωρεάν δημόσιων αγαθών που προσφέρει ο αγροτικός τομέας.
Και σε όλα αυτά ο αγρότης επιβιώνει με την υποστήριξη των τεχνικών του συμβούλων (των γεωτεχνικών) και με την βοήθεια των άμεσων συνεργατών του, όπως οι κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων.
Μέχρι σήμερα το ΠΑΑ (μέχρι την αναθεώρηση, αν γίνει) αναγράφει 305.000.000 ? για τους Νέους Γεωργούς. Αν είναι αναληθές, ο Υπεύθυνος να σταλθεί στο δικαστήριο ή έστω να κριθεί δικαστικά ανόητος και ανεπαρκής. Η νέα ΚΥΑ για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών είναι δυσμενής διότι από 305 εκ ? τα κάνει 155 εκ ?, διότι αντί για 12.000 Νέους Γεωργούς τους περιορίζει σε 8.500 μόνο, διότι από οροφή 40.000? τα νέα κριτήρια (εκ των υστέρων?) πάνε μέχρι τα 20.000?, διότι η επόμενη προκήρυξη, αν υπάρξει, εκτιμάται ότι θα γίνει το 2017, και πάντως όχι νωρίτερα από το 2012. Τι προγραμματισμό να κάνεις, τι υποχρεώσεις να αναλάβεις όταν έχεις απέναντι μια αναξιόπιστη δημόσια Διοίκηση, που έγραψε στην Πρόσκληση ότι θα σου δώσει την απάντηση σε 4 μήνες και 15 μήνες μετά δεν πήρε κανείς τίποτα, εκτός από σύγχυση.
Η ΠΕΝΑ θεωρεί ότι η Δημόσια Διοίκηση στην πράξη είναι ανίκανη, που την καθιστά ίσως επικίνδυνα καταστροφική. Διότι πώς να χαρακτηρίσεις ότι 40 μήνες μετά την εφαρμογή της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα Σχέδια Βελτίωσης? Και μάλιστα εξ αιτίας των παλαιών Σχεδίων Βελτίωσης πολλοί Νέοι Αγρότες μπήκαν στον Τειρεσία, στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής, συμπαρασύροντας ίσως και μερικούς συνεργάτες κατασκευαστές μηχανημάτων.
Ο κ. Π. Γκιοργκίνης

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε