10.3 C
Thessaloniki
12.4 C
Athens

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ανατροπή

Την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και η ανατροπή, με την εκλογή της Ρένας Δούρου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, κατέγραψαν οι κάλπες της 25ης Μαΐου, χωρίς πάντως να διαταράσσεται η κυβερνητική σταθερότητα.


Παρόλα αυτά, το αποτελέσματα των τριπλών εκλογών αναμένεται να οδηγήσουν σε εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και στην Κεντροαριστερά, μετά και την κατάρρευση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ. Ισχυρή παρουσία κατέγραψε για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή, διέψευσε τις δημοσκοπικές προβλέψεις το ΠΑΣΟΚ, τέταρτη δύναμη Το Ποτάμι.


Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορική νίκη της Αριστεράς» και «ανατροπή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας», αμφισβητώντας ότι η κυβέρνηση έχει «ηθική και πολιτική νομιμοποίηση» για να προχωρήσει στη ρύθμιση χρέους.


Την ίδια ώρα όμως, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «σημαντικό βήμα» για τη χειραφέτηση του λαού, ενώ η αίτησή του για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία «το συντομότερο» απέχει από την ανατρεπτική συνθήκη των εκλογών-δημοψήφισμα που συνοψίστηκε στο σύνθημα «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν».


Στις δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνώρισαν ότι η ψήφος περιείχε «ισχυρά μηνύματα», δήλωσαν όμως ότι η κοινωνία απέρριψε την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τρίτο κόμμα παρέμεινε η Χρυσή Αυγή, αυξάνοντας τα ποσοστά της, γεγονός που δημιουργεί πλέον φανερό προβληματισμό.


Στην Ευρώπη, γενικότερα, πρωτοφανής θα είναι ο αριθμός των ευρωβουλευτών με ευρωσκεπτικιστικό έως ακροδεξιό στίγμα, ενώ πολιτικό σεισμό προκάλεσε η ισχυρή νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.


Η Ελιά διέψευσε τις δημοσκοπικές προβλέψεις, καταγράφοντας συσπείρωση και ποσοστά που επιτρέπουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς από το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ.


Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το σημερινό αποτέλεσμα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενότητα της ευρύτατης δημοκρατικής παράταξης» και προανήγγειλε «άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να κορυφωθούν με ένα πραγματικά ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο».


Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διαπραγματευτεί με άλλους όρους στην κυβερνητική συμμαχία και να διεκδικήσει θέσεις στον ανασχηματισμό που όλα δείχνουν ότι επίκειται.


Το αποτέλεσμα, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθιστά «προφανώς επιβεβλημένη» την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης «υπό το φως όλων των νέων δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».


Την ανασυγκρότηση στο χώρο Κεντροαριστεράς ενδέχεται να επιταχύνουν η κατάρρευση των ποσοστών της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι εξελίξεις που ενδέχεται αυτή να πυροδοτήσει στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ οδεύει σε σύγκληση έκτακτου συνεδρίου.


Με ποσοστό 6,5% εισέρχεται στο πολιτικό σκηνικό Το Ποτάμι, του Σταύρου Θεοδωράκη, γεγονός που ενδέχεται να διαδραματίσει το ρόλο του στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.


Την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου εξήγγειλε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Αρκετοί βουλευτές σε τοποθετήσεις τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς, παραδέχθηκαν ότι το αποτέλεσμα είναι δυσμενές για το κόμμα και τόνισαν ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της εξέλιξης.


Αξιοσημείωτη σταθερότητα παρουσιάζει η δύναμη του ΚΚΕ, το οποίο εκτός από το ικανοποιητικό ποσοστό στις ευρωεκλογές, κέρδισε τη μάχη και στις τέσσερις σημαντικές αυτοδιοικητικές μάχες στις οποίες συμμετείχε στο β’ γύρο, εκλέγοντας τους υποψηφίους δημάρχους του σε Πάτρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Ικαρία.


Τα αποτελέσματα με μία ματιά


Αποτελέσματα ευρωεκλογών (ενσωμάτωση 56,42%)


ΣΥΡΙΖΑ 26,53% (6 έδρες)
ΝΔ 23,05% (5 έδρες)
ΧΑ 9,43% (3 έδρες)
Ελιά 8,03% (2 έδρες)
Ποτάμι 6,55% (2 έδρες)
ΚΚΕ 6,04% (2 έδρες)
ΑΝΕΛ 3,39% (1 έδρα)
ΛΑΟΣ 2,72%
ΕΕΠ 1,36%
ΔΗΜΑΡ 1,23%


Εκτός εξαιρετικού απροόπτου δεν αναμένεται αλλαγή στις έδρες που εκλέγουν τα παραπάνω κόμματα.


Στις περιφέρειες, η Ρένα Δούρου κέρδισε τη μάχη στην Αττική έναντι του Γιάννη Σγουρού.


Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) επανεκλέγεται με 55% έναντι του Νίκου Τσιλιμίγκα (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΔΗΜΑΡ) με 45,24%.


Στην Αν.Μακεδονία-Θράκη ο Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ) αναδείχθηκε νικητής με 54,73% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) με 45,27%.


Στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης (ανεξάρτητος με υποστηρίξη ΝΔ) επανεκλέγεται με 58,67% έναντι του Οδυσσέα Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ) με 41,33%.


Στη Στερεά Ελλάδα ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ) με 55,81% κερδίζει τον Ευάγγελο Αποστόλου ΣΥΡΙΖΑ) με 44,19%.


Στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΝΔ) κερδίζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΠΑΣΟΚ).


Στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ) κερδίζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θανάση Γιακαλή.


Στα Ιόνια Νησιά νικητής αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας 61% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου (ΝΔ).


Στην Κρήτη επανεκλέγεται ο Σταύρος Αρναουτάκης (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) με 64,45% έναντι του Σεραφείμ Τσόκα (ΝΔ) με 35,55%.


Ο ανεξάρτητος Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία μεγάλος νικητής στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με 70,92% έναντι του Γιάννη Ιωαννίδη (ΝΔ) με ποσοστό 29,08%.


Ο ανεξάρτητος Θεόδωρος Καριπίδης αναδείκνυεται νικητής στη Δ. Μακεδονία με 56,65% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή (ΝΔ).


Ο ανεξάρτητος Απόστολος Κατσιφάρας επανεκλέγεται με 51,53% έναντι του Ανδρέα Κατσανιώτη (ΝΔ) με 48,47%


Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης αναδείχθηκε νικητής από τον α΄ γύρο.


Στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ο Γιώργος Καμίνης εξελέγη στην Αθήνα (52,29%), ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη (58,39%) και ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά προσωρινά 54,78%)


Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) εξελέγη στην Πάτρα (62%), ο Απόστολος Καλογιάννης ανεξάρτητος με υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι) στη Λάρισα (54%), ο Αχιλλέας Μπέος στον Βόλο (53%), ο Αναστάσιος Βάμβουκας (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΔΗΜΑΡ) στα Χανιά (60%), ο Κωνσταντίνος Νικολούζος (ΣΥΡΙΖΑ) στην Κέρκυρα (58%) και ο Θωμάς Μπέγκας (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΔΗΜΑΡ) στα Ιωάννινα (58,40%), αναδεικνύονται νικητές στους δήμους τους.


Στο Ηράκλειο Κρήτης ο Β. Λαμπρινός κερδίζει τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Κουράκη.

Πηγή in.gr

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
10.4 ° C
11.7 °
7.8 °
84 %
0.9kmh
0 %
Τε
19 °
Πε
17 °
Πα
15 °
Σα
13 °
Κυ
15 °