Πρ. Νικηφορίδης: Δίπλα σε μνημεία δεν στήνουμε το «καρακιτσαριό»

Πάρκο στην προβλήτα του Λιμανιού Θεσσαλονίκης

Μπορεί να γλίτωσε ο Κήπος των Εποχών στη Ν. Παραλία Θεσσαλονίκης, αλλά το «καρακιτσαριό» όπως αποκαλέστηκε, στήθηκε τελικά στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης

Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Γιώργος Αβαρλής και ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης ταυτίστηκαν στην άποψη του «καρακιτσαριού» όπως δήλωσε και στο Cityportal o δεύτερος. 

«Όλα ξεκίνησαν από την τεράστια τέντα που στήθηκε στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία. Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ανακαλύψαμε ότι η έκταση που καταλάμβανε η τέντα ήταν το ελάχιστο του όλου στησίματος καθώς θα φιλοξενούσε μόνο τα συγκρουόμενα. Από εκεί και πέρα σε όλο τον Κήπο θα έστηναν το Χριστουγεννιάτικο χωριό που τελικά μεταφέρθηκε στο λιμάνι. Αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για τη Νέα Παραλία και τον Κήπο των Εποχών; Δεν θα έμενε τίποτα», τονίζει ο κ. Νικηφορίδης επισημαίνοντας πως «είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι σκόπευαν να κάνουν στον Κήπο για να καταλάβουμε τις προθέσεις όλων».

Ο σχεδιασμός για τη Νέα Παραλία ανετράπη τελικά δίχως κανείς να απαντήσει επίσημα πώς και από ποιον δόθηκαν οι σχετικές άδειες. Ο κ. Νικηφορίδης αναγνώρισε την ίδια ακριβώς κατάσταση και στην Α΄προβλήτα του ΟΛΘ. Ο δήμος ”νίπτει τας χείρας του”,  καθώς όπως επισημάνθηκε σε κάθε τόνο, δεν έχει καμία δικαιοδοσία και δεν ρυθμίζει το καθεστώς κατάληψης του χώρου, μιας και όπως αναφέρθηκε, οι χώροι του λιμανιού ακολουθούν τη δική της νομοθεσία που εμπίπτει στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν αδειοδοτεί τίποτα που βρίσκεται μέσα στο χώρο της ζώνης λιμένος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, το λιμάνι είναι μια περιοχή με έντονα ιστορικά στοιχεία που αλλάζουν εντελώς τους συσχετισμούς. «Όπως και στο λιμάνι έτσι και στη ΔΕΘ οι αρμόδιοι οφείλουν να ερωτούν πριν δώσουν συγκατάθεση στην τοποθέτηση κατασκευών και άλλων. Στη ΔΕΘ για παράδειγμα,  η Πύλη της έκθεσης είναι διατηρητέο μνημείο. Πριν στηθούν οι εκεί χριστουγεννιάτικες κατασκευές,  κάποιος έπρεπε να ρωτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού», σημειώνει ο ίδιος.

«Δεν γίνεται να στολίζουμε τη βρωμιά μας»

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη Νέα Παραλία και άλλαξε ριζικά τη μορφή της, έχει τη δική του αντίληψη περί στολισμού και χριστουγεννιάτικου διακόσμου. Για τον άξονα της Αριστοτέλους λέει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να στολίζεις τη βρωμιά σου. Είναι βρώμικο το περιβάλλον και δεν είναι ωραίο αυτό. Εκτός των άλλων ενοχλεί ιδιαίτερα το θέμα με τους χορηγούς. Παντού αναγράφονται χορηγοί, κι αυτοί που παρατηρώ εγώ,  έχουν βλάψει πολύ την πόλη μας. Από όπου περνάνε δίκτυα καταστρέφονται δρόμοι και στην Άνω Πόλη τα πλακόστρωτα έχουν καταστραφεί. Όμως δεν αποκαθίστανται ορθά από τα συνεργεία.Αντ’ αυτού, γίνονται χορηγίες που προκαλούν επιπλέον ζημιές όπως στον Κήπο του Νερού στη Νέα Παραλία».

Φωτογραφία: Πρόδρομος Νικηφορίδης/fb

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως