«Ταινίες Ψυχών» Νίκος Παππάς | δοκίμια για τον κινηματογράφο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο που έγραψε ο Νίκος Παππάς, με τίτλο «Ταινίες Ψυχών». Ένα πολύ ενδιαφέρον έργο για τους σινεφίλ (και όχι μόνο), που εμπεριέχει δοκίμια για τον κινηματογράφο.

«Ταινίες Ψυχών»

Ταινίες ΨυχώνΔοκίμια για τον Κινηματογράφο
Εκδόσεις Ιστίο, Οκτώβριος 2021
Αριθμός σελίδων: 130, Τιμή: 12 Ευρώ
ISBN: 978-618-81926-3-8

Πέντε βιβλία γεμάτα δοκίμια και αγάπη για το σινεμά

Μέσα από το προσωπικό του blog ο Νίκος Παππάς (nikolaspappas.blogspot.com) και τα κείμενα που έχει δημοσιεύσει σ αυτό, προχώρησε στην έκδοση πέντε βιβλίων σχετικών με το σινεμά.

Το πρώτο του βιβλίο της τριλογίας «Σινεφίλ» κυκλοφόρησε το 2014 από την «Ήρα Εκδοτική» και περιλάμβανε εξήντα δοκίμια που είχε γράψει, ως αφόρμηση διάφορων ταινιών που είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν. Ακολούθησαν άλλοι τρεις τίτλοι, το «Σινεφίλ 2: Ζωή σαν έργο Τέχνης», το «Σινεφίλ 3: Τίτλοι τέλους» και το «Σινεμά της Ελεύθερης Ζωής» το 2015, το 2016 και το 2020 αντίστοιχα, από τις εκδόσεις «Ιστίο», τον εκδοτικό που σύστησε για τις δικές του ανάγκες.

Οι «Ταινίες Ψυχών» είναι το πέμπτο βιβλίο του Νίκου Παππά με 35 κείμενα σε 130 σελίδες για το Σινεμά και τον Άνθρωπο.

Ο Νίκος Παππάς

«Ο Νίκος Παππάς, είναι ο δημιουργός και πρωτεργάτης της ομάδας Σινεφίλ του Facebook. Μιας ομάδας ιδιαίτερα σημαντικής για τους φίλους του κινηματογράφου, με 145.000 μέλη.

Νίκος Παππάς

Μέχρι να τελειώσει το Λύκειο, ο Νίκος Παππάς είχε στη συλλογή του περισσότερες από 1.300 ταινίες, τις οποίες μάλιστα έχει καταλογογραφήσει. Από το 1998 μέχρι το 2002 βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, όπου σπούδασε παραγωγή ντοκιμαντέρ και ιστορία του κινηματογράφου. Επιστρέφοντας, βρήκε αμέσως δουλειά στην κρατική τηλεόραση, αλλά και στην εταιρεία AudioVisual σε τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ. Μέχρι που το 2005 αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα και να επαναπατριστεί, παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθεί με τη διδασκαλία αγγλικών, καθώς γνώριζε άριστα πλέον τη γλώσσα.

Ερχόμενος στον Βόλο, όπου τα τελευταία χρόνια διατηρεί το δικό του φροντιστήριο στο κέντρο της πόλης, το πάθος του για την 7η Τέχνη όχι μόνο δεν σίγασε, αλλά έγινε ακόμη πιο έντονο. Τον Μάιο του 2012 δημιούργησε την ομάδα «Σινεφίλ» στο Facebook που πλέον αριθμεί 145.000 μέλη. Είναι ένας αριθμός ο οποίος αποτυπώνει το τεράστιο ρεύμα που υπάρχει στη χώρα μας από ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο».

Χριστόφορος Σεμέργελης


Μέρος του κειμένου του Νίκου Παππά για την ταινία του Τζον Μπάνταμ ‘Επιτέλους, Είναι η Ζωή μου’ (1981)

Αφού κατόπιν τροχαίου ατυχήματος στερήθηκε κάθε ικανότητας να μετακινήσει το σώμα του από τον αυχένα και κάτω, αφού εγκατέλειψε κάθε ελπίδα να εργαστεί ξανά με τα αγαπημένα του εργαλεία – τα χέρια του ήταν ο μοναδικός λόγος που τον κρατούσε στη ζωή, λόγω της αρμονικής σχέσης φαντασίας και σώματος που ως έμπειρος και συνειδητοποιημένος γλύπτης είχε καταφέρει να συνάψει – ο οξυδερκής, σκωπτικός, είρων και ολοζώντανος, κατά τα άλλα, Κεν Χάρισον αιτείται το δικαίωμα στην ευθανασία. Παρά το γεγονός ότι ο επιβλέπων ιατρός και το επιτελείο του προβλέπουν μικρή σταδιακά, όχι όμως ασήμαντη, θετική εξέλιξη στη σωματική του κατάστασή, ο Χάρισον έχει λάβει την απόφασή του, και το μόνο που απομένει είναι να την διεκδικήσει έως ότου την οριστικοποιήσει επισήμως. Η ταινία του Τζον Μπάνταμ περιγράφει με εύγλωττο τρόπο την πορεία των διεκδικήσεών του έως ότου η τελική απόφαση ανοίξει μία αλυσίδα νέων ερωτημάτων, περισσότερων από πριν τη λήψη της, και κατά συνέπεια αποδεικνύει πόσο δύσκολες είναι οι αποφάσεις όταν στεκόμαστε σε ίση απόσταση από όλους τους εμπλεκόμενους προσπαθώντας να φερθούμε δίκαια και ισάξια, και πώς αυτή η στάση είναι πολλές φορές η αρτιότερη όταν επεξεργαζόμαστε ψυχικά ζητήματα ή στερούμαστε πληροφοριών. Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται και στον τρόπο που φέρεται στους ασθενείς της μέσω του νεοσύστατου επιστημονικού κλάδου της Βιοηθικής.

Για παραγγελίες:
Τηλ. Εκδόσεων Ιστίο 24210-28946
Κινητό: 6978955101

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ποιες ταινίες παίζουν σήμερα στην τηλεόραση

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως