Nina de Garmont | Υπόθεση Agatha Christie

Nina de Garmont | Υπόθεση Agatha Christie | Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα | ISBN 9789601909462 | Βιβλιοκριτική της Λεύκης Σαραντινού


«Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ λάτρευε τόσο τα μυστήρια, που δεν θα τολμούσε να παραδεχτεί ότι δεν είχε ακουστά την Αγκάθα Κρίστι πριν την εξαφάνισή της. Έλεγαν πως ήταν ένα κόλπο για να τραβήξει τη δημοσιότητα. Και λοιπόν; Αν ήταν πράγματι κόλπο, ήταν από τα καλά».

Γνωρίζατε ότι η πιο διάσημη συγγραφέας μυστηρίων όλων των εποχών πέρασε ένα ενδεκαήμερο της ζωής της, τον Δεκέμβρη του 1926 εξαφανισμένη; Κανείς δεν ανακάλυψε ποτέ που πραγματικά πήγε και η υπόθεση γρήγορα καλύφθηκε από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει και τα βιβλία της συγγραφέως.

Πώς είναι, επομένως, να γράφει κανείς ένα βιβλίο για μία τόσο διάσημη συγγραφέα; Η Nina de Garmont ομολογεί ότι, προτού πάρει την απόφαση να γράψει ένα μυθιστόρημα καταθέτοντας τη δική της θεωρία σχετικά με την εξαφάνιση της διάσημης συγγραφέως, ήταν-και εξακολουθεί να είναι-φανατική αναγνώστρια των έργων της. Πώς αλλιώς, εξάλλου, θα κατάφερνε να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή της, αν δεν γνώριζε και την ίδια τόσο καλά μέσα από τα έργα της;

Πώς ξεκίνησαν, όμως, όλα;

Φαίνεται πως η διάσημη συγγραφέας απλά «Έφυγε από το σπίτι της με αυτοκίνητο γύρω στις 9.45 μ.μ. την Παρασκευή, λέγοντας πως βγαίνει για βόλτα».

«Όπου και αν βρίσκεστε καθώς διαβάζετε τις σελίδες αυτές, όσος χρόνος και αν έχει περάσει, ξέρετε ότι η Άγκαθα Κρίστι δεν παρέμεινε αγνοούμενη. Ξέρετε ότι δεν πέθανε τον Δεκέμβριο του 1926. Έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα και έγραψε πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα. Έγραφε τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε χρόνο-τα Χριστούγεννα έρχονται μαζί με τα βιβλία της Κρίστι, έλεγε ο εκδότης της, κολυμπώντας στα κέρδη του Δεκεμβρίου. Η Άγκαθα ξεπέρασε τον Άρτσι και τον διαλυμένο τους γάμο και όχι μόνο έγινε η πιο εμπορική συγγραφέας ευπώλητων βιβλίων όλων των εποχών, αλλά βρήκε και έναν έρωτα που της ταίριαζε περισσότερο, όπως συμβαίνει σε κάθε γυναίκα που έχει έστω και λίγη εμπειρία ζωής, μόλις αφήσει πίσω το παρελθόν της και στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον».

Λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι η Άγκαθα Κρίστι είχε στο ιστορικό της έναν αποτυχημένο γάμο, γεγονός που την πλήγωσε ανεπανόρθωτα. Έχει, λοιπόν, η μυστηριώδης εξαφάνισή της σχέση με τον Άρτσι και την ερωμένη του τη Ναν Ο’ Ντέι; Η τελευταία θα αναλάβει να μας πει την ιστορία της Άγκαθα και από τη δική της σκοπιά.

Η Nina de Garmont μας ταξιδεύει στην Αγγλία του 1926 και επιχειρεί να δώσει τη δική της ερμηνεία στο μεγάλο μυστήριο της ζωής της μεγαλύτερης συγγραφέως μυστηρίων όλων των εποχών. Θα περιγράψει αναλυτικά τι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια εκείνων των παράξενων ημερών στα τέλη του 1926, από τη σκοπιά τόσο της Άγκαθα όσο και της Ναν. Η αφήγησή της όμως δεν θα είναι πάντα γραμμική χρονικά, αλλά θα εναλλάσσεται σε περιόδους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εξαφάνιση, όλη όμως η υπόθεση εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του μοιραίου εκείνου έτους.

Πρόκειται, εν κατακλείδι, για ένα βιβλίο με έξυπνη πλοκή και πολλές ανατροπές που θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Και, φυσικά, το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί οπωσδήποτε από όλους τους λάτρεις της Άγκαθα Κρίστι!

Υπόθεση Agatha Christie
Συγγραφέας Nina de Gramont
Εκδότης Γράμματα
ISBN 9789601909462
Αριθμός Σελίδων 512
Εξώφυλλο Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις 13 x 20


Nicolas Cheetam | Μεσαιωνική Ελλάδα