18.7 C
Thessaloniki
20.4 C
Athens

Nordic Monitor: Η Τουρκία γίνεται αναδυόμενη “οδός” για μεγάλης κλίμακας εμπορίας κοκαΐνης

(άρθρο του Nordic Monitor,nordicmonitor.com)

Η Τουρκία έχει γίνει μια αναδυόμενη “οδός” για την εμπορία κοκαΐνης μεγάλης κλίμακας, μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, δείχνοτας ότι ένας ισχυρός νέος παίκτης με πολιτικές συνδέσεις μπορεί να εμφανίστηκε στη σκηνή για να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών μέσω των τουρκικών λιμανιών.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2020, όταν η Δίωξη ναρκωτικών της Κολομβίας κατέσχεσε σχεδόν πέντε τόνους κοκαΐνης Το ναρκωτικό βρισκόταν σε δύο εμπορευματοκιβώτια που έπρεπε να ταξιδέψουν από το λιμάνι Buenaventura προς την Τουρκία και είχαν αξία 265 εκατομμυρίων δολαρίων στην παράνομη αγορά.

Ο Carlos Holmes Trujillo, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι 4,9 τόνοι κοκαΐνης είχαν κατασχεθεί από κολομβιανές μονάδες ναρκωτικών.

Ο διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών της Κολομβίας, στρατηγός Luis Ramírez, δήλωσε ότι όταν επιθεωρήθηκε το φορτίο βρέθηκαν συνολικά 4.928 κιλά κοκαϊνης.
Οι προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν να μεταφερθουν κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού της Κολομβίας προς στην Κεντρική Αμερική και αργότερα στην Τουρκία. Η αξία τους υπολογίστηκε κατά προσέγγιση σε 265 εκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που σημαίνει μια τεράστια ώθηση στα οικονομικά των παράνομων οργανώσεων που προσπάθησαν να διακινήσουν τις ουσίες, πρόσθεσε ο Ramírez.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας ανακοίνωσε επίσημα ότι η κατασχεθείσα κοκαΐνη προοριζόταν για την Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες από μόνες τους είχαν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η Τουρκία δεν ήταν ποτέ χώρα διέλευσης ή προορισμού για κοκαΐνη.
Με την ανακάλυψη του φορτίου ξεκίνησε έρευνα με την υποστήριξη του Γενικού Εισαγγελέα για τον προσδιορισμό των κατόχων των ναρκωτικών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, αυτή ήταν η μεγαλύτερη υπόθεση μεταφοράς κοκαΐνης  μέσω θαλάσσης που είχε κατασχεθεί εδώ και μήνες.

Τουρκία, ο νέος “παίχτης”

«Πέντε τόνοι κοκαΐνης είναι μια απίστευτα μεγάλη ποσότητα για την Τουρκία τόσο ως προορισμό όσο και ως χώρα διέλευσης. Η μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης που είχαμε στην Τουρκία δεν είχε ξεπεράσει ποτέ μερικά εκατοντάδες κιλά », δήλωσε ο πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας ναρκωτικών που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας.

Τα παράνομα ναρκωτικά ταξιδεύουν με διάφορους τρόπους και μέσα υπό την προστασία εγκληματικών οργανώσεων, ενώ η κοκαΐνη προέρχεται κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βολιβία, το Περού και η Κολομβία. Τα στατιστικά στοιχεία της UNODC δείχνουν ότι η κοκαΐνη, γενικά, ταξιδεύει στην Ευρώπη με πλοίο ή αεροπορικώς, ίσως μέσω των ΗΠΑ ή της Αφρικής.

«Χωρίς μια αγορά που είναι έτοιμη για διανομή και κατανάλωση, χωρίς όλα τα κομμάτια στη θέση τους, και χωρίς καθιερωμένες όλες τις απαραίτητες συνδέσεις – εγχώριες και ξένες – κανένας άρχοντας ναρκωτικών στο σωστό μυαλό του δεν θα προσπαθούσε να φέρει τόσο μεγάλη ποσότητα στην Τουρκία, είπε ο επιθεωρητής της αστυνομίας.

Η Τουρκία δεν είχε αναφερθεί ποτέ στις παγκόσμιες οδούς διακίνησης κοκαΐνης της UNODC μέχρι πρόσφατα. Ακόμα και τότε, η διαδρομή με την Τουρκία παρέμεινε μικρή με αμελητέες ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν σε σύγκριση με άλλες κύριες διαδρομές.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι που πυροδότησε μια αλλαγή στη δυναμική του συστήματος, ή υπάρχει πιθανώς ένας νέος και ισχυρός παίκτης που θέλει να έχει το δικό του μερίδιο εντός του καθιερωμένου συστήματος», προειδοποίησε ο αστυνομικός επιθεωρητής, ισχυρίζοντας ότι προφανώς υπάρχει ένα νέο σχέδιο με έναν νέο παίκτη που πρέπει να έχει ισχυρή πολιτική κάλυψη στην Τουρκία για να τολμήσει να μεταφέρει τόσο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στη χώρα.

Η αποδυνάμωση της τουρκικής αστυνομίας μετά το πραξικόπημα

Η Τουρκία είχε ενισχύσει τις αστυνομικές της δυνάμεις, πριν από το 2013, με τα μέτρα ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και την προσέλκυση ειδικευμένου προσωπικού.

Η Τουρκία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο αριθμό κατασχέσεων ναρκωτικών, με την επιβολή του νόμου να έρχεται δεύτερη μετά το Ιράν με τον υψηλότερο αριθμό παράνομων κατασχέσεων ναρκωτικών ετησίως. Μέσα σε λιγα χρόνια, ο αριθμός των τουρκικών κατασχέσεων είχε ξεπεράσει αυτές του Ιράν.

«Με την εκκαθάριση ικανών αξιωματικών και ειδικών ομάδων για την επιβολή του νόμου, η Τουρκία έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητα απαγόρευσής της, ανοίγοντας το δρόμο για την εξουσία διεφθαρμένων γραφειοκράτων», σημείωσε ο αστυνομικός.

Ο “Σουλτάνος”

Με την πρόφαση της διερεύνησης πιθανών συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε και “κλειδώσει” χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων πολλών εισαγγελέων, δικαστών και αστυνομικών που συμμετείχαν στην έρευνα της διαφθοράς, ριζοσπαστικών ομάδων και διακινητών ναρκωτικών.

Μια σειρά ερευνών για διαφθορά που δημοσιοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 αφορούσε τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τον εσωτερικό του κύκλο. Απορρίπτοντας τις έρευνες ως απόπειρα πραξικοπήματος από το κίνημα του Gülen και συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν εκκαθάρισε τους βετεράνους αρχηγούς της αστυνομίας και τους αντικατέστησε με kronies που έχουν εγκληματικά αρχεία και συνδέσμους με συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος.

Το Τμήμα Ναρκωτικών της Τουρκίας δέχτηκε επίσης ένα τεράστιο πλήγμα. Ο Ερντογάν έφερε τον Süleyman Soylu, ο οποίος εμπλέκεται σε δακτύλιο διακίνησης ναρκωτικών, ως υπουργός Εσωτερικών. Το ίδιο συνέβη και σε ένα σχέδιο συνεργασίας με την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) αφότου η Τουρκία συνέλαβε και φυλάκισε τον Metin Topuz, έναν μακροχρόνιο μεταφραστή στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, και αργότερα βοηθό του DEA, και βοήθησε στην κατασκευή μιας ψευδούς υπόθεσης, να τον καταδικάσει για τεχνητές κατηγορίες για τρομοκρατία τον Ιούνιο του 2020.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έκαναν εκστρατείες επιθέσεων εναντίον πρακτόρων της DEA, οι οποίοι κακοποιήθηκαν σε μια εκστρατεία που φάνηκε να είναι κυβερνητική για να στοχεύσουν αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
18.7 ° C
20 °
17.2 °
52 %
1.5kmh
20 %
Πε
19 °
Πα
25 °
Σα
22 °
Κυ
25 °
Δε
27 °