Ψυχολογος κρατα τα χερια ασθενη

Νους Therapy Center: Εξειδικευμένοι επιστήμονες (ψυχιάτροι και ψυχολόγοι) στον τομέα της Ψυχικής Υγείας

«Νους έστι πάντων ηγεμών των χρησίμων..Μένανδρος, 4ος αιώνας π.Χ.»

Γιατί ο άνθρωπος έχει καταφέρει να γίνει το πιο επιτυχημένο είδος στην εξελικτική πορεία; Φαίνεται ότι το μοναδικό στοιχείο που τον ξεχωρίζει είναι η ικανότητα του να συνεργάζεται σε μεγάλους αριθμούς.

Στο Θεραπευτικό Κέντρο “ΝΟΥΣ Therapy Center” αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας, δημιουργήσαμε μια ομάδα από ειδικούς ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους και ψυχολόγους, όλοι τους με πιστοποιήσεις σε διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρωτοποριακό κέντρο παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Με γνώμονα την αυξανόμενη εγρήγορση της επιστημονικής κοινότητας προς τις διεπιστημονικές συνεργίες, εντάξαμε τον τομέα της διατροφής στην ομάδα μας αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα του ψυχικού παράγοντα σε αυτόν τον τομέα και την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει μεταξύ διατροφής και ψυχικής κατάστασης.

Γιατί όμως να επιλέξει κάποιος το Νους therapy center;

Η ομάδα μας απαρτίζεται από πιστοποιημένους επιστήμονες και θεραπευτές που καλύπτουν κάθε ανάγκη σε ζητήματα

  • Ψυχοθεραπείας,
  • Ψυχοφαρμακολογίας,
  • Νευροψυχολογίας,
  • Συμβουλευτικής,
  • Ψυχογηριατρικής
  • Διατροφής.

Έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε άμεσα στα αιτήματα των ραντεβού χωρίς χρόνους αναμονής, είτε πρόκειται για μια γνωμάτευση ή ένα πιστοποιητικό, είτε για την διαγνωστική αξιολόγηση είτε για την έναρξη μιας ψυχοθεραπευτικής σειράς συνεδριών. Η συνεργασία των επιστημόνων μας, μάλιστα, με Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Ιταλία και Ολλανδία μας επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση όλων των επιστημονικών εξελίξεων και την εφαρμογή των πιο ενημερωμένων κατευθυντήριων οδηγιών στη θεραπευτική μας πράξη.

Στο Θεραπευτικό Κέντρο “ΝΟΥΣ Therapy Center” όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής και διατροφικής υγείας στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών κέντρων. Στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία και αλληλεπίδραση της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας μας να προτείνουμε εξατομικευμένες λύσεις θεραπείας, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. Ενδεικτικά μπορούμε να αναλάβουμε περιπτώσεις όπως:

Συναισθηματικές διαταραχές

Στις μέρες μας, και ειδικά στην μετά-covid εποχή, μεγάλη μερίδα ανθρώπων εμφανίζουν συμπτώματα απώλειας ενδιαφέροντος, επιμένουσας κακής διάθεσης, χρόνιας κόπωσης, διαταραχών ύπνου και διατροφής, αίσθημα απελπισίας. Πίσω από όλα αυτά, δεν κρύβεται παρά η κατάθλιψη. Μια ασθένεια που πλήττει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, και που αν δεν αντιμετωπιστεί ψυχοθεραπευτικά ή και φαρμακευτικά, μπορεί να έχει και ανεπανόρθωτες συνέπειες. Μπορούμε να σταθούμε δίπλα σας με ευαισθησία και διακριτικότητα, βοηθώντας σας να βγείτε από το τέλμα και να βρείτε ξανά την όρεξή σας για ζωή.

Όταν η κατάθλιψη εναλλάσσεται με επεισόδια μανίας, τότε μιλάμε για τη διπολική διαταραχή, μια χρόνια ψυχική ασθένεια, στην οποία το άτομο βιώνει σημαντικά προβλήματα που παρεμβαίνουν στην εργασία και τις σχέσεις του, και που μπορεί να χρήζουν νοσηλείας.


Αγχώδεις διαταραχές

Όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη απειλή ή κίνδυνο τότε προκαλούνται μια σειρά προσαρμογών που τον προετοιμάζουν για μια κατάσταση μάχης, φυγής. Όταν όμως αυτή η κατάσταση του οργανισμού ενεργοποιείται περισσότερο από όσο χρειάζεται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση τότε το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε προβλήματα ύπνου, μυοσκελετικούς πόνους, κεφαλαλγίες, γαστρεντερικά συμπτώματα, ταχυκαρδίες, ευερεθιστότητα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.ο.κ.

Οι Κρίσεις Πανικού, η Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή (OCD), οι Φοβίες, αλλά και η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή είναι κάποιες από τις μορφές άγχους που μπορεί να σας φέρουν στο Θεραπευτικό Κέντρο “ΝΟΥΣ TherapyCenter” και να αντιμετωπιστούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά.


Επίσης αναλαμβάνουμε τη θεραπεία σε

  • Διαταραχές Προσωπικότητας,
  • Διαταραχές Ύπνου,
  • Σεξουαλικές διαταραχές,
  • Προβλήματα Σχέσεων,
  • Άνοια και Οργανικά Ψυχοσύνδρομα,
  • Διαταραχές Προσαρμογής,
  • Διαχείριση Πένθους,
  • Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες – PTSD,
  • Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής,
  • Σχιζοφρένεια και Άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές.

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που προσφέρονται από τα μέλη της ομάδας μας:

Γνωσιακή-συμπεριφορική (CBT)

Πρόκειται για την πιο καλά επιστημονικά τεκμηριωμένη μορφή ψυχοθεραπείας με βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, με δομημένο περιερχόμενο και εστιασμένη στο εδώ και τώρα. Κυριαρχεί στις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες (National Institute for Health and CareExcellence -NICE, American Psychological Association- APA) ως πρώτης γραμμής θεραπεία για ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Κεντρικός της άξονας, η θεωρία κατά την οποία τα συναισθήματα, η συμπεριφορά και οι σωματικές αισθήσεις του ατόμου επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέφτεται τα πράγματα, και όχι από τα πράγματα αυτά καθ’ αυτά.


Θεραπεία Σχημάτων

Αποτελεί ένα περαιτέρω επίπεδο θεραπείας με αφετηρία την Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Δυσλειτουργικά σχήματα ονομάζουμε ένα σύνολο συναισθημάτων, σκέψεων και αναμνήσεων που αναπτύχθηκαν κατά την ενηλικίωση μέσω της μη εκπλήρωσης των βασικών αναγκών του παιδιού, προκαλώντας υψηλό βαθμό δυσλειτουργίας και δυσφορίας. Παραδείγματα κοινών σχημάτων είναι η «εγκατάλειψη», τα «ανελαστικά πρότυπα», η «συναισθηματική στέρηση».

Κεντρικό δομικό στοιχείο της προσέγγισης είναι η θεραπευτική σχέση κατά την οποία το άτομο πρέπει να έρθει σε επαφή με εμπειρίες που έλειπαν κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής του. Ο θεραπευτής υιοθετεί το ρόλο του γονέα-φροντιστή προκειμένου να εκπληρώσει τις βασικές ανάγκες του θεραπευόμενου, και που έχουν μείνει ανικανοποίητες στην παιδική ηλικία.

Η θεραπεία σχημάτων ενδείκνυται για ασθενείς με διαταραχές προσωπικότητας και σχήματα με ισχυρό αντίκτυπο στις σκέψεις, στις επιλογές και στις σχέσεις τους. Στόχος, να κατανοήσουν τις δυσκολίες τους όχι ως προσωπική αποτυχία αλλά ως έκφραση ανεκπλήρωτων βασικών αναγκών κατά την παιδική ηλικία.


Ψυχανάλυση

Η ψυχαναλυτική προσέγγιση, γνωστή κυρίως από το θεωρητικό μοντέλο και τις τεχνικές που ανέπτυξε ο S.Freud, αφορά κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει και να αναδείξει κρυμμένα στοιχεία του ψυχισμού του και επηρεάζουν τη ζωή του. Μέσω των ελεύθερων συνειρμών, και χωρίς ίχνος λογοκρισίας, ο αναλυόμενος εισχωρεί στο ασυνείδητό του, επανατοποθετείται ως προς τον εαυτό του και μέσω της ψυχαναλυτικής σχέσης, που είναι μακράς διάρκειας, επιλύει σταδιακά τις ενδοψυχικές συγκρούσεις που περιορίζουν την ύπαρξή του.

Η ψυχανάλυση απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες οι οποίες μπορεί να εκφράζονται με συμπτώματα όπως

  • στρες,
  • άγχος,
  • φοβίες,
  • εμμονές,
  • κατάθλιψη,
  • ενοχές,
  • ξεσπάσματα,
  • αυτοϋποτίμηση,
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση,
  • αυτοκαταστροφικότητα,
  • ετεροκαταστροφικότητα κ.ά.

Οι ψυχικές αυτές δυσκολίες έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει ένα αίσθημα ανικανοποίητου τόσο όσον αφορά τον εαυτό του όσο και τις διαπροσωπικές σχέσεις του (οικογενειακές, συντροφικές, κοινωνικές, επαγγελματικές), αφήνοντάς το με ένα αίσθημα κενού και ματαιότητας σαν να μη ζει την ζωή του.

Η ψυχανάλυση ωστόσο, ουσιαστικά αφορά τον κάθε άνθρωπο, που είτε αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ενοχλήματα, προβλήματα ή συμπτώματα, είτε ενδιαφέρεται κυρίως να ανακαλύψει και να αναδείξει κρυμμένα στοιχεία του ψυχισμού του, τα οποία σε όλους μας, με έναν ακατανόητο τρόπο επηρεάζουν πυρηνικά την ζωή μας και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αυτά τα «Τι;».

– Τι με έπιασε και το έκανα αυτό;
– Τι ένιωσα και συμπεριφέρθηκα έτσι;
– Τι είναι αυτό μέσα μου που με δυσκολεύει τόσο;
– Τι συμβαίνει και μένω με ένα αίσθημα ανικανοποίητου;

Όλα αυτά και τόσα ακόμη αμέτρητα «Τι;» βρίσκονται στην ψυχική δομή που η ψυχαναλυτική θεωρία αποκαλεί «Ασυνείδητο», τα απέραντα σκοτάδια του οποίου προσπαθεί ως ένα βαθμό να φωτίσει η ψυχανάλυση έχοντας ως στόχο έναν πιο ουσιαστικό και πλήρη τρόπο ύπαρξης του ατόμου.


Ψυχοδυναμική

Πρόκειται για βραχεία ψυχοθεραπεία, βασισμένη στην ψυχαναλυτική θεωρία και τη θεωρία δεσμού. Βασική διαφορά με την κλασική ψυχανάλυση είναι ότι εδώ ο θεραπευτής έχει πιο ενεργό ρόλο και προσπαθεί να άρει τις αντιστάσεις του θεραπευόμενου, βοηθώντας τον να επεξεργαστεί και να βιώσει τα συναισθήματά του.

Κεντρικός άξονας της θεωρίας είναι η αρχή πως τραύματα σε πρώιμα αναπτυξιακά στάδια εμποδίζουν το άτομο να διαχειριστεί σύνθετα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να τα απωθεί. Όταν αυτά, με κάποια αφορμή αναδυθούν, τότε κινητοποιούνται εκ νέου αντιστάσεις, και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως άγχος, κρίσεις πανικού, εκρήξεις θυμού, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η αναγνώριση των συναισθημάτων και η βίωσή τους, μέσα από τη θεραπεία, οδηγεί σε επούλωση των τραυμάτων και υποχώρηση της ψυχοπαθολογίας.


Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία βασίζεται σε μία συνεργατική θεραπευτική στάση η οποία στοχεύει στην από κοινού με τους θεραπευόμενους αναδιαμόρφωση των προβλημάτων τους. Εστιάζει σε μοτίβα συμπεριφορών τα οποία αρχικά δημιουργήθηκαν κατά την παιδική ηλικία, καθώς τότε φαίνονταν να είναι απαραίτητα και προσαρμοστικά, στη συνέχεια όμως διαιωνίστηκαν και παγιώθηκαν και συνεχίζονται στην ενήλικη πλέον ζωή. Μοτίβα συμπεριφορών που στην ενήλικη πλέον ζωή όμως ούτε απαραίτητα είναι, ούτε προσαρμοστικά.

Μοτίβα συμπεριφορών (διλήμματα, παγίδες, εμπλοκές) και επαναλαμβανόμενοι ρόλοι στις διαπροσωπικές σχέσεις που οδηγούν σε δυσφορία του ατόμου, συχνά με ποικίλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που οδηγούν το άτομο να αναζητήσει θεραπεία. Κατά τη θεραπεία αναγνωρίζεται αυτός ο μαθημένος τρόπος ζωής και αναζητούνται νέοι «δρόμοι», νέα «μονοπάτια».


Συστημική Ψυχοθεραπεία

Η συστημική ψυχοθεραπεία βασίζεται στη θεωρία των συστημάτων όπως αυτή εφαρμόστηκε στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Γενικά, σύστημα θεωρείται το σύνολο των στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση.

Σύστημα μπορεί να είναι η οικογένεια, οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία, οι μαθητές σε μια τάξη, οι κάτοικοι μιας πόλης αλλά και ταυτόχρονα άλλα μικρότερα, ή μεγαλύτερα συστήματα, στα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι μέλος.

Θεωρείται ότι παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες μια από τις οποίες είναι η αλληλεπίδραση. Η αλληλεπίδραση σημαίνει ότι η αλλαγή σε κάποιο στοιχείο του συστήματος επιφέρει αλλαγή σε ολόκληρο το σύστημα. Άλλη ιδιότητα του συστήματος είναι η ομοιόσταση. Η έννοια της ομοιόστασης αναφέρεται στις ρυθμιστικές πράξεις που πραγματοποιούνται, όταν παρατηρηθεί απόκλιση από την κατάσταση ισορροπίας του συστήματος. Με πιο απλά λόγια, τα συστήματα έλκονται από την ισορροπία και τη σταθερότητα.

Στα πλαίσια της συστημικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, ο θεραπευόμενος κατανοείται κι αντιμετωπίζεται ως μέλος ενός συστήματος που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση κι «ανταλλαγή» πληροφοριών με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος


Στο “Νους Therapy Center” μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε και για

  • Θεραπεία Mindfulness,
  • Θεραπεία Ζεύγους,
  • Θεραπεία Σεξουαλικών διαταραχών,
  • Συμβουλευτική Γονέων,
  • Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική παιδιών και εφήβων,
  • αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών.

Θεραπευτικό Κέντρο ΝΟΥΣ
“Νους Therapy Center”

Συνοψίζοντας, στο “Νους Therapy Center” , μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένο όλο το εύρος των σύγχρονων Θεραπευτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που ίσως χρειαστεί ο καθένας μας σε κάποια περίοδο της ζωής του. Με αρωγούς και συμμάχους μάλιστα τους εξειδικευμένους επιστήμονες της ομάδας μας, είναι σίγουρο ότι θα βιώσετε κι εσείς την επιτυχία στην προσωπική σας εξελικτική πορεία!


Πληροφορίες
Τηλ 2315 558267
Αγγελάκη 1, Θεσσαλονίκη
info@nouscenter.gr
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 9:00-17:00


Φωτογραφία απο Depositphotos.com

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε