{ Τελευταία νέα }

ΝΡ-ΝΟ: Επικαιροποιημένες οικονομικές προτάσεις με πλήρεις λύσεις στον ΠΘ

Από τις 471 μεγάλες επιχειρήσεις και το Νέο- Ρεύμα Νέο Όραμα


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

ΝΡ-ΝΟ: Επικαιροποιημένες οικονομικές προτάσεις με πλήρεις λύσεις στον ΠΘΑνοιχτή επιστολή με επικαιροποιημένες πρότασεις απέστειλαν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς, οι 471 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας και το Think Tank Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα.
Στην επιστολή τους, που ακολουθεί, τονίζουν τα εξής.
 
Έχουμε πόλεμο, αόρατο, αλλά με επιπτώσεις σε ζωές και οικονομία!
Κύριο μέλημα, να θεραπευτεί η χώρα, να μην σκοτώσουμε! Διαφορετικά, ελλοχεύει οικονομικός Αρμαγεδδώνας. Οι άλλες χώρες έχουν δομή και αποθέματα. 
Συνοπτικά προτείνουμε:
1. Για τα νέα προβλήματα, να εκτιμήσουμε εμπροσθοβαρώς το μέγεθος  της νέας κρίσης και να ληφθούν τα πλήρη μέτρα ανάταξης της οικονομίας. Να αντιμετωπιστεί θετικά με κόστος, ''κούρεμα'' ζημιών και με διαγραφές οφειλών, χωρίς δάνεια και χωρίς gradual roll out. 
2. Για τις υπάρχουσες παθογένειες της χώρας, να διαγραφεί πλήρως το πλασματικό και καταστροφικό εσωτερικό χρέος από τις καταχρηστικές προσαυξήσεις 300-500% - εξωλογιστικών στα ληξιπρόθεσμα δημοσίου και ταμείων (240 δις ευρώ) και από υπερημέριες και πανωτόκια στα κόκκινα δάνεια (110 δις ευρώ) για να ανακουφιστεί η οικονομία! Προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις! 
 
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, 
Συγχαρητήρια και κάθε επιτυχία στη συνέχιση του δύσκολου έργου που έχετε αναλάβει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλετε με θάρρος και παρρησία. Στο πλαίσιο της εγχώριας αλλά και παγκόσμιας γενικής ύφεσης της οικονομίας που προβλέπεται, σας υποβάλλουμε προτάσεις για την ταχεία ανάταξη της χώρας. 
 
Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, χωρίς αποθέματα, με εξωτερικό χρέος 320 δις και εσωτερικό χρέος περ. 240 ληξιπρόθεσμα και άλλα 110 πραγματικά κόκκινα δάνεια, ήτοι 350 δις ευρώ, δηλ. σύνολο 670 δις ευρώ.
Η μείωση του ΑΕΠ κατά προσωρινή εκτίμηση προβλέπεται να είναι 50% για 1 μήνα και κατά 25% για 2 μήνες, που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ. Δηλαδή περίπου 15-20 δις ευρώ. Αυτή θα είναι περίπου η επίπτωση.
Αν αγνοηθεί το μέγεθος αυτό, κανένα μέτρο δεν θα βλέπει την αλήθεια! Είναι γνωστό ότι χρειαζόμασταν προ της νέας κρίσης αύξηση του ΑΕΠ 4- 5%/χρόνο, ήτοι 8-10 δις ευρώ/χρόνο και επενδύσεις 20 δις ευρώ/χρόνο. Πως θα επιτευχθούν ... με τα τρέχοντα μέτρα που επιχειρούμε σαν χώρα; 
 
 Να τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγείας από όλους, με ακόμη αυστηρότερα μέτρα 
κυκλοφορίας. Να ενισχυθεί ο κλάδος υγείας με μέτρα, μέσα και χρήματα.
 Να υπολογιστούν με ακρίβεια οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από αυτήν την κρίση. Πόσες πωλήσεις χάνονται, πόσα έσοδα, πόσο κεφάλαιο και πόσο ΑΕΠ θα χαθεί.
 Ανεργία: εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν συνολικά περί τους 2.500.000 άνεργοι.
 Οι 1.000.000 ήδη άνεργοι και οι νέοι από την κρίση άλλο 1.500.000 με τους εξαρτώμενους και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Ωστόσο, θα δουλεύουν οι υπόλοιποι 1.500.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 
 
Τι πρέπει να κάνει η χώρα σε Διεθνές επίπεδο. 
Στο πλαίσιο της αποφυγής μιας νέας κρίσης αλλά και της στοχευμένης στρατηγικής ανάπτυξης θα πρέπει να εξαντλήσουμε ως χώρα όλες τις δυνατότητες που παρέχουν οι διεθνείς συμβάσεις και να κάνουμε υπέρβαση των εκάστοτε θεωρητικών και μη δεσμεύσεων. 
 
 «Για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη, η Κομισιόν θα προτείνει αλλαγές στο σχέδιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού, με ανάκαμψη και συνοχή» κατά την Πρόεδρο της ΕΕ Ursula von der Leyen.
Η έκδοση Ευρωομολόγου 1 τρις ευρώ περίπου εμπεριέχει δυσκολίες στον καταμερισμό των ζημιών. Άλλωστε θα αποτελεί και νέο χρέος ενώ ενέχει και τον κίνδυνο επίπονης κατανομής υποχρεώσεων με κίνδυνο την συνοχή της ΕΕ. Θα προτείναμε να γίνει διαγραφή τέτοιων υποχρεώσεων/ δανείων.
Η π ρ ό τ α σ η Draghi, μιλά για πλήρη κινητοποίηση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναφέρεται στις διαγραφές των ιδιωτικών χρεών με ταυτόχρονη αύξηση του δημόσιου χρέους. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνει καταστροφή κεφαλαίου, (όχι βίαια και επιλεκτικά σε χώρες και επιχειρήσεις).
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αγοράσει ομόλογα 750 δις ευρώ . Πολύ θετικά συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Η εκτιμώμενη αναλογία για την Ελλάδα περί το 2% θα αντιστοιχεί ένα ποσό 12 δις ευρώ. Επιτυχία σας. Με ποιο επιτόκιο στα ομόλογα; Θα προτείναμε 0% επιτόκιο και 50 χρόνια.
 Η υποχρέωση του 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αναφορά αν τούτο θα γίνει πριν ή μετά την πληρωμή των δανείων του δημοσίου. Θα πληρωθούν; Το κόστος της κρίσης και της νέας κρίσης από που θα πληρωθεί. Από το πλεόνασμα; Από δάνεια; Από νέο χρήμα; 
 
Πιστεύουμε ότι τα ψέματα τέλειωσαν. Να αλλάξουν όλα στην Ελλάδα με υπερβάσεις παντού, μέσα στο διεθνές πλαίσιο. 
Να μην αναζητηθούν άλλα δάνεια, παρά μόνο για επενδύσεις.
Οι ζημίες ειδικά αυτής της κρίσης, τα δάνεια και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις σε δημόσιο και τράπεζες (κεφάλαιο και τόκοι) να μην παραταθούν,αλλά να διαγραφούν πλήρως! Από που θα βρουν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να πληρώσουν, αφού θα έχουν χάσει πωλήσεις, επενδύσεις και κεφάλαιο;
 Ο περιορισμός (gradual roll out) μόνο σε αναστολές ρυθμίσεων (ασφαλιστικές, φορολογικές) και μόνο στις άμεσα πληγείσες επιχειρήσεις ή σε αυτές που έχουν άμεση και επίσημη μείωση πωλήσεων θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να συμπεριλάβει όλους τους κλάδους. Ο οικονομικός ιστός θα πάθει σοβαρή ζημία - αγορά, τουρισμός, ακίνητα κλπ.
Η ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν είναι σωστή. Να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που τις τροφοδοτούν. Όσο κόστος και να έχει. Αν δεν γίνει, η ανασφάλεια θα οδηγήσει το κοινό στις τράπεζες. Μόνο η ασφάλεια όλων των επιχειρήσεων θα αποτρέψει τις απολύσεις ή τα λουκέτα. Ο κορμός των επιχειρήσεων είναι στο όριο και η εμπειρία έδειξε ότι κλείνουν, αντί να μπουν σε νέα περιπέτεια χρεών! 
 
Προτείνονται για τις Ελληνικές παθογένειες:
Nα κουρευτούν άμεσα και οριζόντια στις καρτέλες τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία που βαρύνονται με 300-500% εκβιαστικές και καταχρηστικές προσαυξήσεις, από εξωλογιστικούς προσδιορισμούς και πρόστιμα. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ 2015.
Τα κόκκινα δάνεια να εκκαθαριστούν οριζόντια από πανωτόκια και τόκους υπερημερίας- είτε στις τράπεζες, είτε σε funds.
Τα νέα καθαρά ποσά από ληξιπρόθεσμα και δάνεια να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις με 1% επιτόκιο. Θα εισπράξουμε 3-5 δις ευρώ/χρόνο!
Να επιστραφούν οι καταθέσεις στις τράπεζες από το εξωτερικό και τα σεντούκια, χωρίς κατασχέσεις και φόρους πια. (Εξαιρούνται οι εγκληματικές ενέργειες λαθρεμπορίου, ναρκωτικών και trafficking).
Να επιτραπούν αφορολόγητες (ή με φόρο 1%) οι καταθέσεις χωρίς πόθεν έσχες σε επενδύσεις, ιδρύσεις εταιρειών, αυξήσεις κεφαλαίων και αγορά ακινήτων. Θα κερδίσουμε 20-30 δις ευρώ. Με τους πλειστηριασμούς (χωρίς οριζόντιο κούρεμα πανωτοκίων και υπερημεριών) για ελάχιστα ποσά χρημάτων θα χάσουμε τη δομή της οικονομίας! 
Για τις επενδύσεις να καθιερωθεί ένας και μοναδικός Υπουργός Επενδύσεων με έναν Υφυπουργό και έναν Γεν. Γραμματέα: με όλες τις αρμοδιότητες αδειών σε καθεστώς fast track- max. 2 μηνών! Όλες οι επενδύσεις να δημοσιεύονται σε ΠΔ ή ΦΕΚ, να γίνονται δεκτά τα MOU's, να μειωθεί το κόστος υποβολής φακέλου!
Να αρθούν, επιτέλους, όλες οι χωροταξικές και καταστροφικές διατάξεις για τη δυτική Θεσσαλονίκη από τους παράνομους χάρτες ερήμωσης με πρόφαση τη Σεβέζο και τις απειλές μετεγκαταστάσεων – λουκέτων σε 3-4.000 επιχειρήσεις παραγωγής σε όλη την ΠΚΜ. Υπάρχει απόλυτη κοινωνική σύμπνοια! Με τέτοια γεγονότα να μην υπάρχουν νέες νάρκες! Η χώρα βούλιαξε από αυτά που κάναμε και δεν διορθώσαμε! 
 
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η χώρα υφίσταται εκβιασμούς, πιέζεται, αλλά τώρα μπορεί να κάνει σύννομες ανατροπές για να σωθεί! Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε οικονομικό Αρμαγεδδώνα. Οι άλλες χώρες έχουν δομή και αποθέματα.
 
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. 
 
Με εκτίμηση, 
Κ. Ζήσης, Χ. Μπόγιας, Μ. Ναξιάδης, Ε. Νικολαΐδου, Ν. Φιλίππου 
 
 

 


:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ