«Ντίνος Χριστιανόπουλος – Το Ταγκαλάκι» | Κριτική

Η παράσταση «Ντίνος Χριστιανόπουλος – Το Ταγκαλάκι» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία | Κριτική Παύλος Λεμοντζής


Πρόλογος

«Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία, απ’ το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε» έλεγε ο μεγάλος μας ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος ωστόσο ξεχώριζε θέλοντας και μη. Ιδιοφυής, βιτριολικός, αιρετικός, λιτός και πληθωρικός, λυρικός αλλά και βιωματικός, αντιδραστικός και ταυτόχρονα σκαπανέας του πνεύματος, ένας άνθρωπος γεμάτος ασυμβίβαστες αντιθέσεις και παραδοξότητες. Μια ταπεινή αναλαμπή της ιδιοσυγκρασίας του φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό το θεατρικό έργο του Αντώνη Μποσκοΐτη «Το Ταγκαλάκι».

Το έργο

Η παράσταση είναι μία θεατροποιημένη συνέντευξη του μεγάλου ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, που είχε δώσει στον δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη, το 2013.

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο μεγάλος ποιητής και ο άνθρωπος των αντιφάσεων. Αυτές είναι οι δύο όψεις του που αναδεικνύονται μέσα από το καινούργιο θεατρικό έργο του δημοσιογράφου, κινηματογραφιστή και συγγραφέα Αντώνη Μποσκοΐτη. Το έργο αποτελεί θεατροποίηση μίας συνέντευξης επικών διαστάσεων που είχε παραχωρήσει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στον Αντώνη Μποσκοΐτη πριν από δέκα χρόνια και που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση κατά την πρώτη δημοσίευσή της, την επόμενη μέρα του θανάτου του ποιητή.

Η παράσταση

Το «Ταγκαλάκι» προέρχεται από την τούρκικη λέξη dangalak που περιγράφει τον σκανδαλιάρη, τον «διαβολάκο», κατέληξε όμως να αποδίδεται με την αρνητική του ερμηνεία στον αμόρφωτο, άξεστο, κουτό άνθρωπο. Τη λέξη χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Χριστιανόπουλος σε ένα ποίημά του:

Αν ποτέ με τρακάρετε
να τριγυρνάω ύποπτα
σε πάρκο ή ερημιά,
μη με παρεξηγήσετε
μην πείτε μέσα σας
“το ταγκαλάκι!”

Εδώ ο ποιητής αποδίδει στο «ταγκαλάκι» την έννοια του λούμπεν προλεταριάτου και, πιο συγκεκριμένα, εννοεί τα λαϊκά αγόρια που μετατράπηκαν είτε απλώς σε τσογλάνια είτε σε θλιβερούς μικροαστούς, με μια ετεροκανονικότητα να τους καθορίζει.

Η παράσταση ανήκει στο θέατρο «ντοκουμέντο». Χρησιμοποίει το κείμενο μόνο από αυθεντικές πηγές,, εν προκειμένω τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, που επιλέγονται και «ανεβάζονται» ανάλογα με την κοινωνικοπολιτική άποψη του δημιουργού.

 

Ο Αντώνης Μποσκοϊτης έχτισε μια παράσταση -ντοκουμέντο με τον ίδιο επί σκηνής, γνωρίζοντας ότι αυτό το είδος είναι ο κληρονόμος του ιστορικού δράματος. Αντίθετα με την αμιγή μυθοπλασία δεν αλλοιώνει τα γεγονότα, χρησιμοποιεί με ειλικρίνεια τη μορφή της αναφοράς και της έρευνας ( μέσω συνεντεύξεων), που του επιτρέπουν να παραθέτει τα πρακτικά.

Το σκηνικό λιτό, ένα γραφείο, μια καρέκλα, μια πολυθρόνα και κρεμασμένες οι δυο «αγάπες» του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ο Καβάφης κι ο Τσιτσάνης. Η μουσική είναι του Γιώργου Χριστοδούλου και στο τραγούδι της παράστασης τους στίχους έγραψε ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος γνώρισε προσωπικά τον ιδιόρρυθμο ποιητή.

Ο Πρωταγωνιστής Χάρης Φλέουρας φυσιογνωμικά παραπέμπει άμεσα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Ο θεατής βλέπει στον ηθοποιό, από την αρχή ακόμη, το βλέμμα του ποιητή. Ο Χάρης Φλέουρας είναι ηθοποιός με περγαμηνές, μαθητής του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, με μεγάλη θητεία στο θέατρο δίπλα σε αξιόλογους σκηνοθέτες. Δε μιμείται, παίζει με το σώμα ολόκληρο. Είναι εκπαιδευμένος στην κίνηση και στον λόγο και γίνεται ο Χριστιανόπουλος στα 70 λεπτά που διαρκεί η παράσταση.

Επίλογος

Ιδιαίτερος, εξαιρέσιμος, αντισυμβατικός, τόσο που λες «Ε, ας υπάρχει κι ένας Χριστιανόπουλος να λέει πέντε πράγματα, όπως τα πιστεύει ολόψυχα, ασχέτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του». Μοναχικός ήταν σίγουρα και πολύ κιόλας, όπως είναι όλοι οι ποιητές. Ακόμη κι εκεί αντιφατικός ήταν, αφού μέχρι το τέλος του, του άρεσε να κυκλοφορεί έξω, ανάμεσα στους ανθρώπους, να συνομιλεί, να λέει πότε τις σοφίες του και πότε να κάνει την πλάκα του.

Συντελεστές

Κείμενο – σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης
Παίζουν: Χάρης Φλέουρας – Αντώνης Μποσκοΐτης
Μουσική: Γιώργης Χριστοδούλου
Τραγούδι: Παντελής Θεοχαρίδης (Γιώργη Χριστοδούλου – Θωμά Κοροβίνη)
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Καρακωνσταντάκης
Γραφιστικά – αφίσα – reel: Γιάννης Μουράρος
Παραγωγή: Πόλις Πολιτισμού

Η παράσταση «Ντίνος Χριστιανόπουλος – Το Ταγκαλάκι» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία | Κριτική Παύλος Λεμοντζής


170 τετραγωνικά (Moonwalk) | Κριτική

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε