{ Βιβλία }

«Ο Αλβανός» του Κώστα Μπραβάκη


Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

«Ο Αλβανός» του Κώστα Μπραβάκη

Κώστας Μπραβάκης δημιούργησε ένα μοναδικό αφήγημα, πέρα από κάθε αμφιβολία, και άξιο λόγου από κάθε πλευρά

«Ο Αλβανός»

του Κώστα Μπραβάκη

Εκδόσεις Τύρφη

«Ο Αλβανός» αποτελεί το κύκνειο λογοτεχνικό πόνημα του αείμνηστου συνθέτη, τραγουδοποιού και συγγραφέα Κώστα Μπραβάκη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα του οποίου η συνδυαστική δύναμη του λόγου, με την ταυτόχρονη πρωτοτυπία της πλοκής, το καθιστούν σημαντικό ανάγνωσμα ικανό να ερεθίσει τη σκέψη και να προβληματίσει.


Ο κεντρικός ήρωας, ο Νίκος Αρβανίτης, είναι ένας Αλβανός μετανάστης στην Ελλάδα, την εποχή του πρώτου κύματος της μετανάστευσης Αλβανών στη χώρα.
«…ένας περιπλανώμενος αναζητητής της αλήθειας που, αν έβρισκε νόημα, θα το κρατούσε μόνο για τον εαυτό του».
 
Ο K. Μπραβάκης χτίζει τον χαρακτήρα του ήρωά του, καθώς και των γύρω από αυτόν, έχοντας πρώτα διεισδύσει στη πραγματικότητά του, τόσο της χώρας προέλευσής του όσο και της τωρινής. Με οξεία παρατηρητικότητα και ενσυναίσθηση τον ενσωματώνει στο ιστορικό και καθημερινό γίγνεσθαι του τόπου εγκατάστασής του, δίχως να αποκρύπτει τα συν και τα πλην, αλλά και χωρίς ως συγγραφέας, γνωρίζοντας πολύ καλά την ανθρώπινη υπόθεση, να εκφράζει μια ηθικολογική κρίση απέναντί του. Δεν φείδεται ούτε φοβάται ν? αποκαλύψει τα πολλαπλά πρόσωπα των πρωταγωνιστών στον αγώνα του καθενός για την επιβίωση, από την έκφραση και εφαρμογή του ρατσισμού μέχρι την ωμή βία, όπως και την εσκεμμένη χρήση του έρωτα ως εργαλείο εκμετάλλευσης προς επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
 
Γράφοντας άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη και άλλοτε σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γλώσσα από αγοραία έως ποιητική, ενίοτε και βαθιά φιλοσοφική, χρησιμοποιούμενη κατάλληλα στην κάθε περίσταση, αναδεικνύει γλαφυρά τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, καθώς αναδύονται μέσα από τα πάθη και τα προτερήματά τους, ενώ δημιουργεί μια έντονη εικονοποιία. Καταρρίπτει τους όποιους μύθους περί «ευγενούς» ή «ποταπής» καταγωγής, καταδεικνύοντας ότι τα ανθρώπινα πλάσματα, από όπου κι αν προέρχονται, διέπονται από τους ίδιους εσωτερικούς νόμους, ενώ παράλληλα στέκεται με αυστηρά αντικειμενική ματιά απέναντι στους χειρισμούς των πολιτικών καθεστώτων που τους διαφεντεύουν.
 
Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Κώστας Μπραβάκης ήταν συνθέτης, τραγουδοποιός, μουσικός παραγωγός, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει μουσική. Αργότερα γράφτηκε στην τάξη του Θόδωρου Αντωνίου, με τον οποίο σπούδασε σύνθεση. Έργα του έχουν εκτελεστεί, εκδοθεί (σε 10 δίσκους) και τυπωθεί σε παρτιτούρες. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Απεβίωσε το 2020 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα και μουσικοπαιδαγωγό Εύα Ιεροπούλου, με την οποία έκανε δυο παιδιά.
 
Λογοτεχνικά Έργα του:
Pianissimo, μυθιστόρημα, εκδόσεις Μπαρμπουνάκη
Εικοσιτέσσερα πρελούδια, δώδεκα σπουδές και εφτά πικρά τραγούδια, ποίηση, εκδόσεις Πανοπτικόν
Εναέριες ρίζες, ποίηση, εκδόσεις Πανοπτικόν
Η σωστή γωνία, συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Ars Poetica
Η Αγία Νόσος, ποίηση, εκδόσεις Παρασκήνιο

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ