Το σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης
Φωτογραφία Αρχείου

Ο Άλκης υπέστη «μαρτυρικό θάνατο, αργό και βασανιστικό»

«»“Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά για όλους, συμβουλεύω ως μάνα να βγουν οι γονείς από την αίθουσα”, είπε η ιατροδικαστής, Λήδα-Καλλιόπη Κοβάτση κατά την έναρξη της κατάθεσής της στη δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Οι γονείς του 19χρονου αποχώρησαν από την αίθουσα, ωστόσο η προτροπή της κ. Κοβάτση προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ανέφεραν ότι “η μάρτυρας δεν βρίσκεται στο δικαστήριο ως μητέρα”, αλλά με την επιστημονική της ιδιότητα και προκειμένου να καταθέσει για τα ιατροδικαστικά ευρήματα που διαπίστωσε

Ειδικότερα, η ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ ήταν εκείνη, η οποία υπέγραψε και το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Στην έκθεση αυτή ο θάνατος του Άλκη αποδίδεται σε συνδυασμό κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και τραυμάτων από αιχμηρά αντικείμενα στα κάτω άκρα.

Ο Άλκης υπέστη “μαρτυρικό θάνατο, αργό και βασανιστικό”.

Ο Άλκης υπέστη “μαρτυρικό θάνατο, αργό και βασανιστικό” κατέθεσε η ιατροδικαστής. “Καλύτερα να σε πυροβολήσουν, καλύτερα να πέσεις από το μπαλκόνι. Αυτό το ένα λεπτό ήταν μία αιωνιότητα για τον Άλκη”, ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

“Ο Άλκης έφερε πολλαπλά τραύματα από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά όργανα” Επιδεικνύοντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα τραύματα του ‘Αλκη και συμβουλευόμενη τις σημειώσεις του ηλεκτρονικού της υπολογιστή, η ιατροδικαστής επιβεβαίωσε την πορισματική της έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 19χρονου “οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις”.

«Το σώμα του Άλκη έχει τη σφραγίδα τραυμάτων που προκλήθηκαν από τρία διαφορετικά νύσσοντα και τέμνοντα όργανα, όπως και τουλάχιστον δύο διαφορετικά θλώντα όργανα”, σημείωσε η μάρτυρας. Από την ιατροδικαστική εξέταση, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, προέκυψε ότι η εξωτερική εικόνα της κεφαλής διέφερε από την εσωτερική.

“Τα τραύματα δεν “φώναζαν” απ’ έξω, αλλά από μέσα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τα όργανα που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες κακώσεις ούτε από τί προήλθαν κάποια από αυτά (π.χ. πτώση).

Στη συνέχεια ανέλυσε τα τραύματα στα κάτω άκρα, εκ των οποίων δύο του προκάλεσαν αθρόα αιμορραγία στο δεξί μηρό. Για τα τραύματα στο συγκεκριμένο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι συμβατά με δρεπάνι και κάραμπιτ. Αντιθέτως, για τα τραύματα στον αριστερό μηρό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν από δρεπάνι, προσθέτοντας πάντως ότι από μόνα τους αυτά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Και έξω από το νοσοκομείο να γινόταν η επίθεση, δεν θα επιβίωνε

Σε ερώτηση της προέδρου της έδρας αν ο Άλκης θα μπορούσε να επιβιώσει με έγκαιρη επέμβαση, η ιατροδικαστής κ. Κοβάτση απάντησε: “Ακόμη και έξω από νοσοκομείο να γινόταν το περιστατικό, δεν θα επιβίωνε. Γιατί το τραύμα στο κεφάλι εξωτερικά δεν φαινόταν ότι ήταν τόσο σοβαρό. Γι’ αυτό μίλησα για συνδυασμό τραυμάτων. Στο σώμα υπήρχαν τρία διαφορετικά τραύματα από τέμνοντα και νύσσοντα όργανα και δύο από διαφορετικά θλώντα όργανα”.

Σε σοκ οι φίλοι του Άλκη

Όσον αφορά στους άλλους δύο τραυματίες, η κ. Κοβάτση χαρακτήρισε επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν. Μεταφέροντας στο δικαστήριο την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν τους συνάντησε στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, τρία 24ωρα μετά την επίθεση, είπε: “Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τους μιλούσα κι αυτοί κοιτούσαν το ταβάνι. Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να έχω μία επαφή μαζί τους”.

Να προσκομιστούν τα ρούχα του Άλκη ζήτησε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας υπέβαλε αίτημα, να προσκομιστούν ως πειστήρια τα ρούχα που φορούσε ο ‘Αλκης κατά την δολοφονική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου 2022, για να υπάρξει σύγκριση και αντιστοίχιση με τα τραύματα στο σώμα του. Όπως έγινε γνωστό, ο ρουχισμός φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο. Το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα της εισαγγελέως  ώστε να προχωρήσει η ιατροδικαστής σε αντιστοίχηση και περιγραφή των τραυμάτων του. Προσκομίστηκε – επιπλέον – το δρεπάνι, πάνω στο οποίο εντοπίστηκε γενετικό υλικό του 19χρονου.

Η εμπειρία από άλλα περιστατικά αθλητικής βίας

Η μάρτυρας μετέφερε την εμπειρία της από την εξέταση θυμάτων οπαδικής βίας, επισημαίνοντας ότι κοινός παρονομαστής των ευρημάτων είναι τα χτυπήματα στο κεφάλι και στα πόδια. Κατέθεσε δε, την άποψη ότι δεν είναι τυχαίες οι κακώσεις αυτές, «Έχω δει πάρα πολλά θύματα αθλητικής βίας τον τελευταίο καιρό. Δεν βλέπω κακώσεις στην κοιλιά και τον θώρακα. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει “δάσκαλος” από πίσω που τους λέει “κεφάλια – πόδια”» ανέφερε η ιατροδικαστής, καταχειροκροτούμενη από συγγενείς και φίλους του ‘Αλκη.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί με την ίδια μάρτυρα η οποία θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις της υπεράσπισης.

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως