100 χρόνια συμπληρώνονται από την στιγμή που το εστιατόριο Χαμόδρακας άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ένας αιώνας ζωής με αμέτρητες ιστορίες που συνδέονται με την Καλαμαριά και το καλό φαγητό.
Ο Χαμόδρακας αποτελεί, το παλαιότερο εν ενεργεία εστιατόριο της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αρετσού, τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και την τοπική κοινωνία της Καλαμαριάς. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή που βρίσκεται το εστιατόριο έχει πάρει το όνομά του, όπως και η στάση του λεωφορείου που βρίσκεται κοντά.
Ο Παναγιώτης Γκόφας έχει το προνόμιο να αποτελεί τον σημερινό ιδιοκτήτη του Χαμόδρακα και ταυτόχρονα φέρει την ευθύνη να συνεχίσει την παράδοσή του.
Η ιστορία του Χαμόδρακα
Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ Γκόφας, μάς διηγείται την ιστορία του Χαμόδρακα. Το πώς ο αείμνηστος Λεωνίδας Χαμόδρακας βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του εστιατορίου, το πώς συνδέθηκε με την ιστορία της περιοχής, τους λόγους που αγκαλιάστηκε από τους Θεσσαλονικείς και το πώς έφτασε να γίνει πόλος έλξης για μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σταδιακά με έμφαση στο φαγητό και την μουσική, αλλά και με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Κλασικά πιάτα με μοντέρνα προσέγγιση
Ο Χαμόδρακας είναι συνώνυμο των φρέσκων θαλασσινών. Γνωστός για τα ψάρια και τα όστρακα που αλιεύονται στα ελληνικά νερά, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις του είδους.
Χταποδάκι σχάρας με φάβα, καθώς και φιλέτο φαγκρί με ελληνικά μυρωδικά είναι δύο καλοκαιρινά πιάτα που δεν πρέπει να λείπουν από την παραγγελία σας. Συνοδεύονται άψογα με πιάτα όπως τα ψητά λαχανικά και ο κρητικός Ντάκος, καθώς και από την δροσερή πράσινη σαλάτα με βερύκοκα (περιέχει μαρούλι, σπανάκι, iceberg, καραμελωμένα αμύγδαλα, cashews, cranberry, βερύκοκα και σάλτσα balsamic με γεύση passion fruit).
Αξίζει να δοκιμάσετε μια νέα εκδοχή του γνωστού σε όλους μας λευκού ταραμά, ο οποίος διαθέτει μια υπέροχη υφή μους και αφήνει μια ευχάριστη γεύση μοσχολέμονου στο στόμα. Επίσης, το ριζότο με θαλασσινά με γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι και μύδια, σβησμένα με λευκό κρασί, βασιλικό και σκόρδο σε ζουμερό ριζότο, θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Έχοντας ολόφρεσκα υλικά ως βάση, ο σεφ του Χαμόδρακα δεν δυσκολεύτηκε να φτιάξει μερικά εντυπωσιακά πιάτα που περιμένουν να τα δοκιμάσετε και να τα εντάξετε στα αγαπημένα σας.
Νέες γευστικές προτάσεις
Μερικές μόνο από τις νέες προτάσεις που έχει να μας παρουσιάσει ο Χαμόδρακας αποτελούν το χταποδάκι με μαύρα ζυμαρικά tagliolini (χταπόδι σωταρισμένο με κρεμμύδι, σβησμένο με κόκκινο κρασί,σε tagliolini από μελάνι σουπιάς), το φρέσκο καλαμάρι με βασιλικό, φύκια και φλούδες παρμεζάνας (καλαμάρι φρέσκο, σοταρισμένο με βασιλικό και σκόρδο σε ελαιόλαδο, σβησμένα με άρωμα λευκού κρασιού) και οι γαρίδες “φαντασία” Χαμόδρακα (γαρίδες σοτέ με σκόρδο και ελαιόλαδο σε σάλτσα γιαουρτιού).
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε και ένα καλό λευκό κρασί από τον κατάλογο του Χαμόδρακα, για να πιείτε ενώ απολαμβάνετε τα θαλασσινά σας. Το Ροζακί της οινοποιείας Τσικρικώνη είναι ένα υπέροχο λευκό κρασί που πίνεται παγωμένο. Αποτελεί το πρώτο Ροζακί που εμφιαλώθηκε παγκοσμίως, φτιαγμένο από μια αρχαία ελληνική ποικιλία σταφυλιών.
Αφού γευθείτε όλα τα παραπάνω πιάτα, μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε για επιδόρπιο, το δροσιστικό και ελαφρύ μιλφέιγ με φράουλες του Χαμόδρακα.
Είναι εξαιτερικά ευχάριστο να βλέπεις εστιατόρια που είναι διάσημα για το φαγητό τους, να επιβεβαιώνουν την φήμη που διαθέτουν. Ο Χαμόδρακας, αν και αιωνόβιος, συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου αιώνα και φαίνεται πως θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να μας εκπλήσσει γευστικά.
Εστιατόριο Χαμόδρακας
Διεύθυνση: Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά.
Τηλέφωνο: 2310447943.
Facebook | HamodrakasSeafoodRestaurant
Instagram | Hamodrakas Seafood Restaurant
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα
Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως