Δημήτρης Τσαλικάκης

Ο Δημήτρης Τσαλικάκης για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η ” Όμικρον””, με την 4η ΥΠΕ να καλείται πολλές φορές να επωμιστεί τη μεγαλύτερη πίεση από άποψη κρουσμάτων αλλά και νοσηλειών.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, μίλησε στο cityportal ο αρμόδιος διοικητής κ. Δημήτριος Τσαλικάκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «σταθερή», παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.  Εκτίμησε δε,  ότι «έχει σταθεροποιηθεί η εικόνα στις εισαγωγές θετικών κρουσμάτων», τονίζοντας πως «η Όμικρον δείχνει ότι έχει καλύτερη εικόνα».

Αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Τσαλικάκης χαρακτήρισε τον εν λόγω θάλαμο όπου νοσηλεύονται τα covid περιστατικά ως «ΜΕΘ 2». Όπως είπε, «πρόκειται για έναν εξάκλινο χώρο που έχει δημιουργηθεί στην Α’ παθολογική κλινική, ο οποίος είναι υπό την ευθύνη και των εντατικολόγων και των παθολόγων – λοιμοξιολόγων, που εμπίπτουν στην εν λόγω κλινική και όλων των γιατρών οι οποίοι εποπτεύουν αυτά τα κρεβάτια».

ΑΧΕΠΑ

 

«Τα νοσοκομεία μας δεν ήταν μονοθεματικά»

Όπως τόνισε ο διοικητής, «οι νοσηλείες για τον μήνα Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τις νοσηλείες του Δεκεμβρίου του 2017-18-19 ήταν 15% με 20% περισσότερες χωρίς να αθροίσουμε τους covid ασθενείς. Γι’ αυτό το λόγο τα νοσοκομεία μας δεν ήταν μονοθεματικά. Σίγουρα τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά πραγματοποιήθηκαν κανονικά στα δημόσια νοσοκομεία. Ναι η κατάσταση ήταν δύσκολη, ναι είχαμε αναστολές χειρουργείων ιδιαίτερα τον Νοέμβριο του 2020, το 2021 όμως παλέψαμε με νύχια και με δόντια και προσπαθήσαμε να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χειρουργεία».

Όσον αφορά την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Τσαλικάκης ξεκαθάρισε πως ουσιαστικά κατόπιν συνεννόησης τα προγραμματισμένα χειρουργεία που βρίσκονται σε αναμονή μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα διευκρινίζοντας ότι συνολικά οι νοσηλείες έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες (σ.σ νοσηλείες) την non-covid περίοδο.

Ο κ. Τσαλικάκης χαρακτήρισε ως «μεγάλο» το πρόβλημα των αναισθησιολόγων. «Δεν είναι μόνο ο Covid-19 που μας πάει πίσω, αλλά έχουμε και ένα οξύ πρόβλημα ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, που τελευταία έχει διογκωθεί, με την έλλειψη των αναισθησιολόγων (σσ. προκειμένου να πραγματοποιηθούν κανονικά τα χειρουργεία)».

Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία των επειγόντων περιστατικών, ο διοικητής τόνισε πως είχαν ελαττωθεί, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των lockdown.  «Τα επείγοντα περιστατικά, όπως για παράδειγμα τα επείγοντα ορθοπεδικά ήταν σαφώς κατά πολύ μειωμένα καθώς σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε», ενώ σημείωσε πως «η προσέλευση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ιδιαίτερα μετά τον Ιανουάριο του 2021 έχει αυξηθεί ιδιαίτερα πολύ, καθώς το σύνολο, για το περασμένο έτος των εν λόγω περιστατικών, ανήλθε συνολικά σε όλη την 4η ΥΠΕ σε 723.318».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως