{ Τελευταία νέα }

Ο Ευάγγελος Μουστάκας, γλύπτης του ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου μιλά για το έργο του. Βίντεο


Κατηγορίες: Θεσσαλονίκη νέα

Ο Ευάγγελος Μουστάκας, γλύπτης του ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου μιλά για το έργο του. ΒίντεοΠροτρέπει τους θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης να αγαπούν αυτό το έργο και να το προστατεύουν, γιατί είναι δική τους περιουσία.

O γλύπτης του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, μίλησε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, 46 χρόνια μετά την τοποθέτηση του ανδριάντα στη νέα παραλία της πόλης. 
Ο Ευάγγελος Μουστάκας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της TV100 «Η ζωή το σαββατοκύριακο» με την Μαρία Αναγνωστίδου και μίλησε για την ιστορία του αγάλματος, πως φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο που πρώτευσε σε μια σειρά διαγωνισμών που ξεκίνησαν  το 1965 και ολοκληρώθηκαν το 1974 που τοποθετήθηκε το άγαλμα, καταρρίπτοντας τον αστικό μύθο που θέλει «το έργο να είναι της δικτατορίας». 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, να δείτε προσχέδια του αγάλματος, να μάθετε τι ρόλο έπαιξαν τα εργαστήρια της οικοτεχνίας Renzo Michelucci στην Ιταλία διαβάστε εδώ Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκη
 
Στην σπάνια αυτή τηλεοπτική του εμφάνιση ο γλύπτης μας δείχνει την μακέτα που κοσμεί το σαλόνι του σπιτιού του, μια μικρογραφία του ανδριάντα που υπέβαλλε στην τελική φάση του διαγωνισμού. 
Μιλά για την στατικότητα του αγάλματος που ζυγίζει 5 τόνους και στηρίζεται στα δύο πόδια του Βουκεφάλα, και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην κατασκευή του. 
Τέλος προτρέπει τους θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης να αγαπούν αυτό το έργο και να το προστατεύουν, γιατί είναι δική τους περιουσία και πρέπει να είναι περήφανοι που το έχουν. 
Κλείνοντας την συνέντευξή του στην Μαρία Αναγνωστίδου, είπε χαρακτηριστικά: 
«Μέσα σε αυτό το έργο έχω βάλει την ψυχή μου. Προσπάθησα να δείξω στον κόσμο τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο, τον οραματιστή που ήθελε να ενώσει τον κόσμο. Τον έλληνα στρατηλάτη που δεν ήθελε να τον φιλοτεχνήσει κανείς άλλος εκτός του Λυσίππου, αλλά έλαχε σε μένα να το κάνω, έναν άλλον έλληνα που αισθάνεται υπερήφανος για το έργο του». 
 
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:  O Ευάγγελος Μουστάκας στην εκπομπή «Η ζωή το Σαββατοκύριακο» (TV100-270920)
 
  
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ