Ο κορωνοϊός, τα παλιά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας...

Ο κορωνοϊός, τα παλιά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας...

Παλιό στρατιωτικό 424, Λοιμωδών και Παναγία
To νοσοκομείο Άγιος Παύλος μετέφερε ήδη τους ασθενείς και τις κλινικές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, και μετατράπηκε σε νοσοκομείο κορωνοϊού αποκλειστικά.
Την ίδια ώρα  οι ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία είναι γεμάτες, με αποτέλεσμα τη διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και την προσφυγή σε λύσεις που όλοι απευχόμαστε.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σήμερα 10/11 το ΑΧΕΠΑ έχει μόνο 3 ΜΕΘ κενές.
Σύμφωνα με σημερινή (10/11) ενημέρωση, οι μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος μόνο αισιόδοξες δεν είναι για την πορεία της διασποράς στην πόλη.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ Χαράλαμπος Κοροξενός, μιλώντας στην ΕΡΤ3 είπε ότι  “Το νέο κτίριο του ΑΧΕΠΑ επί της οδού Αγίου Δημητρίου είναι αυτό που έχει μετατραπεί σε κορονο-κτίριο, ενώ στο παλαιό κτίριο του νοσοκομείου γίνεται ανακαίνιση και από εκεί μεταφέρονται οι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της πόλης και ιδιωτικές κλινικές” τονίζοντας ότι  “Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα γιατί οι χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ασθενείς, δεν υπάρχουν”.

Παλιό στρατιωτικό 424, Λοιμωδών και Παναγία ένα μεγάλο ερωτηματικό

 Γιατί δεν επαναχρησιμοποιείται το παλιό στρατιωτικό 424 και τα νοσοκομεία που έκλεισαν όπως το  Λοιμωδών και το Παναγία; Διαθέτουν ως νοσοκομεία, αίθουσες χειρουργείων, ΜΕΘ, αίθουσες ανάρρωσης….Ας τα εξοπλίσουν και ας τα χρησιμοποιήσουν.
Πρόσφατα τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης o οποίος  είχε προτείνει,  την αξιοποίηση των παλαιών κτιρίων που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη ως νοσοκομεία. Οπως υποστηρίζει ο κ. Δανιηλίδης, σε περίπτωση που ληφθεί η απόφαση, η ανακατασκευή των κτιρίων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 4-5 εβδομάδες.
Η δε ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της χαρακτηρίζει λάθος το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται τα νοσοκομεία που έκλεισαν (όπως το  Λοιμωδών,  το Παναγία και το παλιό 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο) για περιστατικά κορονοϊού,  την ώρα που κυριολεκτικά διαλύεται η λειτουργία των γενικών νοσοκομείων της πόλης, με κίνδυνο την αύξηση της νοσηρότητας από τις άλλες παθήσεις.
“Υπάρχει μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη κι αυτό επηρεάζει και τα νοσοκομεία, τα οποία δεν αντέχουν άλλο. Πλέον μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, δηλαδή, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κι αυτό είναι δεν είναι καλό για το σύστημα υγείας. Καλώς αναζητούνται λύσεις, όμως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και το “Παναγία”, αλλά και το παλιό 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Από την άλλη υπάρχει και η μεγάλη διασπορά ανάμεσα σε συναδέλφους και βγαίνουν συνεχώς θετικά δείγματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είχε θέσει το θέμα κατά τη συζήτηση  ερώτησής του προς τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.

Συγκεκριμένα είχε ανφερθεί στην επαναλειτουργία των κλειστών Νοσοκομείων της πόλης  από τον Ιούνιο του 2020 ακόμα, πριν δηλαδη της επέλαση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊου λέγοντας ότι «το Νοσοκομείο Λοιμωδών αποτελούσε ένα κόσμημα, ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, ένα νοσοκομείο 100 ετών, που συμπύκνωνε, με συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση των 50 και 50 κλινών, με μία παιδιατρική και μία παθολογική, σύνολο 100 κλινών, με 200 εργαζόμενους, όλη την εμπειρία για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι και ο covid19. Είναι ευθύνη σας, όπως το κλείσατε το 2013, επί υπουργίας Α.Γεωργιάδη, να το ανοίξετε τώρα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ιστορικού «424», το οποίο βρίσκεται σε εγγύτητα με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και του οποίου ο ξενοδοχειακός-νοσηλευτικός εξοπλισμός παραμένει ως έχει».

Ζητούνται λύσεις

►Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες,  το υπουργείο Υγείας αναζητεί τρόπους  προκειμένου να λειτουργήσει ξανά  το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), το οποίο ανήκει στο ιταλικό κράτος.
►Τον Μάρτιο το ’20 πραγματοποιήθηκε ψήφισμα με συλλογή υπογραφών από τον σύλλογο γυναικών Καλαμαριας, για επίταξη και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Παναγία (το κτήριο του οποίου ανήκει στη euromedica).
►Το παλιό νοσοκομείο 424 διεκδικείται απο το ΠΑΜΑΚ ώστε να μπορέσει το πανεπιστήμιο να τον αξιοποιήσει για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει για τους φοιτητές του.
O χρόνος και οι πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας, πιέζουν ασφυκτικά και απαιτούνται  άμεσες λύσεις με τη συμμετοχή κράτους φορέων και ιδιωτών.

 

Χαρά Αγριδιώτη

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε