Ο Κρατήρας είναι μια πενθήμερη σκυταλοδρομία παρουσίας καλλιτεχνών

Ο Κρατήρας είναι μια πενθήμερη σκυταλοδρομία παρουσίας καλλιτεχνών

Με την παρουσία μας, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, «φροντίζουμε» τον Κρατήρα.

Ο Κρατήρας.
Μία πηγή και ένα κέντρο.
Ο κάθε άνθρωπος.
Μια συμφωνία για να μην ξεχάσει το σώμα και να μην ξεχαστεί. 
Χορεύουμε για να διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη.

Από την Παρασκευή 15 Μαΐου καλλιτέχνες/ερμηνευτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον σε μια σκυταλοδρομία παρουσίας 24 ώρες το 24ωρο, για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε ένα επιλεγμένο δημόσιο σημείο*.

Ανταποκρινόμαστε με μια πρακτική, σε μια καθημερινότητα που μας προσπερνάει και στα γεγονότα που αδυνατούμε να καταλάβουμε.

Ο Κρατήρας δεν είναι παράσταση ή διαδήλωση, αλλά μια λειτουργία που παράγει πολιτική σκέψη, πλαίσιο δικτύωσης και επικοινωνίας.

Με την παρουσία μας, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, «φροντίζουμε» τον Κρατήρα.

Θα είμαστε εκείνοι που θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, και όλοι μαζί τις τέχνες μας.
Θα είμαστε εκείνοι που κρατάμε το σώμα ζωντανό.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μια οπή στο έδαφος, ένα σώμα έτοιμο να εκραγεί, ένα δοχείο που μας ενώνει.
Η δράση προτείνει μία συνεχόμενα ενεργή αλλά σιωπηλή παρουσία.
Από τις 15/5/2020 στις 6.00 πμ μέχρι (τουλάχιστον) τις 20/05/2020 στις 12.00πμ, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, σε ένα επιλεγμένο δημόσιο σημείο ο ένας καλλιτέχνης διαδέχεται τον προηγούμενο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο καθένας με τη σειρά του κινείται με άξονα μια απλή και συγκεκριμένη οδηγία- μια ενεργή παρουσία, ένας ενεργός άνθρωπος/?χορευτής?/ πολίτης.

Στον κρατήρα φέρνουμε την παρουσία μας. Κρατάμε τον κρατήρα αναμμένο. Δεν φέρνουμε αντικείμενα ή κάποιο θέμα. Φέρνουμε το σώμα μας και την ύπαρξή μας.
Κάθε ένας που μπαίνει στον Κρατήρα συγκεντρώνεται στην οδηγία για την μια ώρα που είναι εκεί. Παρότι είναι η ίδια οδηγία για όλους, ο κάθε ένας θα την διαχειριστεί διαφορετικά. Είναι διαμορφωμένη με τρόπο ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν χορευτές καθώς και άνθρωποι που δεν έχουν καμιά εμπειρία με τον χορό.
Ο Κρατήρας είναι μια πρακτική που λειτουργεί ως απάντηση, ως τρόπος αντιμετώπισης, ως μέσο έκφρασης ανάμεσα στους καλλιτέχνες από όλα τα πεδία της τέχνης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το αποτύπωμα που αφήνει, ανάμεσα στην κατάσταση που διανύουμε και την στάση μας απέναντι σε αυτή. Είναι ένας τρόπος να είμαστε παρόντες.
Ο ?ΚΡΑΤΗΡΑΣ? μπορεί να γίνει ένα μέσο αναζήτησης για αμέτρητες διερωτήσεις, ένας πομπός για τις μέρες που διανύουμε.
Ο Κρατήρας δεν είναι παράσταση ή διαδήλωση αλλά μία πρακτική- που παράγει πολιτική σκέψη, πλαίσιο δικτύωσης και επικοινωνίας.
Ο Κρατήρας είναι μια καλλιτεχνική δράση που υποστηρίζεται, οργανώνεται και πλαισιώνεται κυρίως από την κοινότητα του χορού ανοίγοντας το κάλεσμα σε καλλιτέχνες από όλα τα πεδία της τέχνης. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή, τόσο πιο έντονα θα αφήσει το αποτύπωμά του. Η πρακτική του Κρατήρα δημιουργήθηκε από την ομάδα του οργανισμού κοινωνικής χορογραφίας RICE και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της σχολής χορού RSOD 2017 στο νησί της Ύδρας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ
Η συνολική δράση του “Κρατήρα” διαρκεί όσο υποστηρίζεται από τους συμμετέχοντες και πραγματοποιείται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Ο κάθε συμμετέχοντας επιλέγει την επιθυμητή ημέρα και ώρα, και αναλαμβάνει με υπευθυνότητα να είναι παρών για την ώρα και την ημέρα που έχει επιλέξει.
Για να συμμετέχετε στέλνετε ένα e-mail στο kratirasnow@gmail.com με τίτλο ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ από το οποίο θα λάβετε τους συνδέσμους για να επιλέξετε ώρα και μέρα συμμετοχής.
Στο e-mail θα σας απαντήσουμε με περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο και τον τρόπο λειτουργίας.
Ο καλλιτέχνης δεσμεύεται κατ’ αρχήν να είναι στην ώρα του, και να ακολουθήσει την οδηγία. Κατά δεύτερον, δεσμεύεται να ενημερώσει σε περίπτωση που για οποιονδήποτε έκτακτο λόγο δεν μπορεί να παρευρεθεί την ώρα που δήλωσε συμμετοχή.

*Credits για τις ζωγραφιές: Robin Woolner
*Το σημείο θα ανακοινωθεί σύντομα
Για συμμετοχή ή πληροφορίες στο kratirasnow@gmail.com

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως