Μακρόν - Λεπέν

Ο Μακρόν καλεί σε συσπείρωση για να μπει «φρένο» στην ακροδεξιά

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αφού ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, αλλά και το επιτελείο του που στάθηκε στο πλευρά του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους λέγοντας πως «η εμπιστοσύνη που μου δείξατε με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει».

Παράλληλα, έδωσε σύνθημα νίκης εν όψει του β’ γύρου λέγοντας πως «θα δουλέψουμε για ένα μεγάλο όραμα για τη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης: Προβάδισμα στον Μακρόν δίνει η Le Monde

Στη συνέχεια ζήτησε και από όσους δεν τον ψήφισαν να σταθούν στο πλευρό του στον β’ γύρο και να βάλουν «φρένο» στην ακροδεξιά, σύμφωνα με το Reuters. Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε σαν προσωπικό του στόχο να πείσει όσους απείχαν ή στράφηκαν σε ακραίες «φωνές» όπως αυτή της Λεπέν και του Ζεμούρ.

Ακόμα, διευκρίνισε πως θα απευθυνθεί σε όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν για τη Γαλλία, ενώ κάλεσε όλους τους γάλλους πολίτες να βασιστούν πάνω του.

Η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια καθοριστική στιγμή, τόνισε για να καταλήξει με το κλασικό «ζήτω η Γαλλία».

Μαρίν Λεπέν: «Θα βάλω τη Γαλλία σε τάξη»

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μετά τον Μακρόν, κάλεσε τους Γάλλους να «συγκεντρωθούν» γύρω από ένα «μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο» και να «υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή».

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα βάλει τη Γαλλία «σε τάξη» μέσα σε πέντε χρόνια.

«Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας», να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει το «κοινωνικό χάσμα», στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στο πλευρό του Μακρόν το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας, η Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CFDT), κάλεσε από την πλευρά του τα μέλη του να ψηφίσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν δεν θα γίνει πρόεδρος.

«Η έκκληση αυτή δεν είναι ούτε επιδοκιμασία των επιδόσεων του απερχόμενου προέδρου ούτε έγκριση του προγράμματός του», ανέφερε το CFDT σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλικές εκλογές: Κατά της Λεπέν η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως