Ο Μικρός Αδερφός (2023) | Κριτική

Ο Μικρός Αδερφός (2023) “Un Petit Frère” Δραματική ταινία, γαλλικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Λεονόρ Σεράιγ, με τους Αναμπέλ Λεγκρόν, Αχμέντ Σιλά, Στεφάν Μπακ, Κένtζο Σαμπέν, Λετίτσια Ντος κα.

Πολυυεπίπεδο δράμα, για τους ανθρώπους που βιώνουν την προσφυγιά, αλλά και τις δυσκολίες προσαρμογής στην όλο και πιο αφιλόξενη Ευρώπη και ταυτόχρονα βγάζει αυθεντικό συναίσθημα και υμνεί το πνεύμα ελευθερίας. Σε αυτή τη δεύτερη ταινία της, η νεαρή Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Λεονόρ Σεράιγ, έπειτα από το άκρως ενδιαφέρον φιλμ της «Μια Νέα Γυναίκα», με το οποίο είχε κερδίσει τη Χρυσή Κάμερα στις Κάννες το 2017, έκανε την επανεμφάνισή της στο φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας κριτική και κοινό.

Μια ταινία ενηλικίωσης και ανθρωπισμού, αναμνήσεων, τύψεων και ελπίδων, που μιλά για το δικαίωμα στην ευτυχία, τους δεσμούς αίματος και την αποδιοργάνωση των παραδόσεων.

Υπόθεση

Η ιστορία, χωρισμένη σε τρία μέρη, που εκτυλίσσεται σε τριάντα χρόνια, ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, όταν μια όμορφη γυναίκα, η Ροζ, εγκαταλείπει την πατρίδα της, την Ακτή Ελεφαντοστού, μαζί με τους δυο γιους της, για να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τη σκληρή εργασία της ως καθαρίστρια και το βαρύ φορτίο για το μεγάλωμα των δυο παιδιών της, η Ροζ διατηρεί το πνεύμα ανεξαρτησίας της, θέλοντας να ζήσει τη ζωή της, απορρίπτει το προξενιό με τον πετυχημένο και ωραίο της κοινότητας, ακολουθώντας το δικό της ερωτικό δρόμο.

Η ταινία ξεκινά εντυπωσιακά, με το πρώτο μέρος, αυτό που αφορά τη Ροζ, να είναι και το δυνατότερο κομμάτι της ταινίας, καθώς η συναρπαστική προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας κυριεύει την οθόνη. Το φιλοτεχνημένο πορτρέτο μιας νέας, γεμάτης ζωντάνια, γυναίκας, που ξεφεύγει από τα δυτικότροπα στερεότυπα, αγωνίζεται να επιβιώσει και να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά της, αλλά και να ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, που θα αντιμετωπίσει με γενναιότητα και τη θέρμη της ηλικίας της, είναι και το γοητευτικότερο κομμάτι της ταινίας.

Η Σεράιγ, στα δύο επόμενα μέρη της ταινίας της, που αφορούν τα παιδιά της Ροζ, δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική, υποβαθμίζοντας τα θεμέλια στα οποία έχτισε την ιστορία της και με τη διάσπαση της οικογένειας, χάνει και τη συνοχή της σκέψης της, εμφανίζονται σεναριακά κενά, η υπόθεση αρχίζει να χάνει στροφές, η αθωότητα παραδίδει άτσαλα τη θέση της στην εμπειρία και στην ενηλικίωση, ενώ και οι χαρακτήρες θολώνουν.

Μπορεί να χάνει μέρος της γοητείας της η ταινία, αλλά, παρά ταύτα, δεν χάνει την αξία της, καθώς διατηρεί την ψυχή της και την επικαιρότητά της, καθώς αναδεικνύεται η ταραχώδης εποχή, που ζει η Γαλλία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Αν όμως η ταινία της Σεράιγ παίρνει έναν καλό βαθμό, η Αναμπέλ Λεγκρόν, με καταγωγή από τη Μαρτινίκα, φτάνει πολύ ψηλά, καθώς παραδίδει μία εξαιρετικά καυτή ερμηνεία, αναδύει μία φρεσκάδα, που έχει ιδιαίτερη ανάγκη το σινεμά.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Όταν η Ροζ φθάνει στη Γαλλία, εγκαθίσταται στο διαμέρισμα φίλων στα προάστια του Παρισιού, μαζί με τους δύο γιους της, Ζαν και Ερνέστ. Η δημιουργία και η διάλυση μιας οικογένειας από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι τις μέρες μας.


Σινεμά | Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023  | Χάρης Αναγνωστάκης ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως