Ο «Μικρός Βορράς» της Θεσσαλονίκης

Δέκα χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα κλείνει φέτος «Ο Μικρός Βορράς»*. Πιστή στο αρχικό της σύνθημα, «Θέατρο για Όλους-Θέατρο Παντού», η νεανική θεατρική του ομάδα …κάθε χρόνο, αλωνίζει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Παράγοντας καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, η Ομάδα δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα με επιτυχία σ’ ολόκληρη τη Β. Ελλάδα με θεατρικές παραγωγές και εκπαιδευτικά εργαστήρια κυρίως για παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες, τα οποία παρουσιάζονται σε σχολεία, θεατρικές σκηνές και πολυχώρους προσφέροντας θεατρική εμπειρία αλλά και τη χαρά της συμμετοχής σε όσους την έχουν ανάγκη.

«Μικρός Βορράς» … αλλά θαυματουργός!

Το “target group” του «Μικρoύ Βορρά» είναι κατά βάση τα παιδιά και οι έφηβοι. Σίγουρα, πολλοί από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές -ακόμα και στην πιο μακρινή κωμόπολη της Βόρειας Ελλάδας- θυμάστε τον εαυτό σας να έχει βρεθεί στην αίθουσα κάποιου θεάτρου και επί σκηνής οι ηθοποιοί του «Μικρoύ Βορρά» να σας έχουν ταξιδέψει σε παραμύθια, ιστορίες και άλλους κόσμους. Οι χαρακτηριστικές τους φωνές, που θυμίζουν χροιές φωνών από ήρωες βγαλμένους από παραμύθια σας γαργαλούν τη μνήμη…

Μικρός Βορράς: Πως φτάσαμε στο «σήμερα»

Ο Μικρός Βορράς αγάπησε και αγαπήθηκε από το παιδικό κοινό με μια σειρά εκπαιδευτικών παραστάσεων από το 2012. Παραστάσεις όπως η «Μυλωνού», ο «Αίσωπος… σε κόμικ», ο «Μικρός Πρίγκιπας», ο «Κουκουμπλής», τα «Παραμύθια στο ασανσέρ», το «Αισώπου κόμιξ 2 (ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι)», ο «Χρουσαϊτός Άτυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη», το «πιο γλυκό ψωμί» και οι «Μήνες», έγιναν για πολλές οικογένειες και παρέες φίλων ο λόγος για να βρεθούν, να διασκεδάσουν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν και εν τέλει να εκπαιδεύσουν πνεύμα και να καλλιεργηθούν.

Η Ομάδα φτάνει πανηγυρικά στο 2021 και τα μέλη της έχουν κάθε λόγο να χαίρονται καθώς το τρέχον έτος ο «Ραφτάκος των λέξεων» συνεχίζει να ανεβαίνει για σχολεία και σε διάφορες θεατρικές σκηνές για τέταρτη χρονιά! Στη σκηνή, βρίσκεται επίσης, και η ολοκαίνουρια παράσταση (Αίσωπος Νο3) με τίτλο «Τρεις…κι ο Αίσωπος!», που ταξιδεύει φέτος για πρώτη φορά σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ολόκληρο τον Νοέμβριο θα παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Η εφηβική σκηνή του Μικρού Βορρά

Η εφηβική σκηνή του Μικρού Βορρά δημιουργήθηκε δειλά δειλά το 2016 με την «Ελένη» του Ευριπίδη και στη συνέχεια την «Οδύσσεια» του Ομήρου που αγαπήθηκαν πολύ και συνεχίζουν να παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα σε Γυμνάσια όλης της χώρας. Η «Ιλιάδα» του Ομήρου είναι η καινούρια και πιο πρόσφατη παραγωγή της ομάδας· μια παράσταση που εγκρίθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο πρόγραμμα «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού.

Παραστάσεις …και για ενήλικες

Από το ρεπερτόριο της ομάδας φυσικά δεν λείπουν οι παραστάσεις για τους ενήλικες Από το «Σφαγείο» στην «Κατσαρίδα» και τον σεξπιρικό «Titus Andronicus». Φέτος, μια παράσταση-κατάθεση ολόκληρης της ομάδας, η πιο προσωπική παράσταση του Μικρού Βορρά που αφορά την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Το «Viral Thess» του Σάκη Σερέφα σε δημιουργική συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης.

Ποιοι είναι «Μικρός Βορράς»

Ετοιμοπόλεμοι όπως πάντα για κάθε ανάλογο σκοπό είναι οι συντελεστές του:

Μικρός ΒορράςΟ Τάσος Ράτζος, είναι ιδρυτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και ο σκηνοθέτης του Μικρού Βορρά. Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Ελλάδας. Υπήρξε εμψυχωτής και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Θεατρολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και υποκριτική στις δραματικές σχολές Ανδρέας Βουτσινάς, Ίασμος, στο Θέατρο των Αλλαγών καθώς και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής σπουδών. Είναι ένας καλλιτέχνης που αφήνει πάντα το στίγμα του με τα έργα του, επιλέγοντας να περάσει τα μηνύματα του μέσα από αυτά.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είναι ηθοποιός και εμψυχωτής του εργαστηρίου των εκπαιδευτικών της ομάδας από την ίδρυσή της. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα παραστάσεων και σκηνοθετεί την πιο πρόσφατη παράσταση της παιδικής σκηνής «Τρεις… κι ο Αίσωπος».

Ο Χρήστος Τσάβος είναι επίσης ηθοποιός και εμψυχωτής του εργαστηρίου για εφήβους του Μικρού Βορρά

Η χορεύτρια και κινησιολόγος της ομάδας, Λένα Μοσχά, συνεργάζεται με τον Μικρό Βορρά από το 2017. Ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή ως ηθοποιός για να πει ιστορίες για την αγαπημένη της πόλη στο «Viral Thess».

Ο Ιωάννης Καμπούρης, είναι ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου «Monks. Με τον Μικρό Βορρά συνεργάζεται από το 2019

Η Αργιέττα Οκαλίδου είναι ηθοποιός και συνεργάζεται από το 2019 με το Μικρό Βορρά

Ο μουσικός της ομάδας, Θοδωρής Παπαδημητρίου, είναι επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ και διδάσκει μαθήματα ήχου και μουσικής. Είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος The Prefabricated Quartet και συνεργάζεται με τον Μικρό Βορρά από την αρχή της πορείας του. Συνθέτει πρωτότυπη μουσική για παραστάσεις της ομάδας.

Η Αφροδίτη Νικολιουδάκη είναι μουσικός και ηθοποιός του Μικρού Βορρά.

Η Κορνηλία Προκοπίου, είναι ηθοποιός και ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους.

Info
«Μικρός Βορράς»,
Πληροφορίες:https://mikrosvorras.gr,
https://www.facebook.com/MikrosVorras,
6985 858932 / 6945 260308

*O Μικρός Βορράς ιδρύθηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη και είναι αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως