Ο Μισέλ Ουελμπέκ χάνει τη δίκη για την ταινία «πορνό»

Ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα 28/3 αίτημα του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ να απαγορευτεί μια ταινία που χαρακτηρίζεται “πορνό” στην οποία παίζει, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να βλάψει την εικόνα του.

Στο τρέιλερ της ταινίας “Kirac 27”, σε σκηνοθεσία της ολλανδικής συλλογικότητας KIRAC (Keeping It Real Art Critics), ο συγγραφέας εμφανίζεται χωρίς πουκάμισο να φιλά μια κοπέλα στο κρεβάτι. Ο Ουελμπέκ θεωρεί ότι η προβολή της ταινίας στο διαδίκτυο μπορεί να βλάψει τη φήμη του καθώς παρουσιάζεται ως “πορνοστάρ”.

Το δικαστήριο “αρνείται τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητήθηκαν και καταδικάζει τον Ουελμπέκ να πληρώσει τα έξοδα της διαδικασίας που εκτιμάται ότι ανέρχονται έως σήμερα στα 1.393 ευρώ”, δήλωσε ο αρμόδιος για τα ασφαλιστικά μέτρα δικαστής του Άμστερνταμ.

“Είναι ακατανόητο πώς ο Ουελμπέκ μετείχε στην κινηματογράφηση εάν θεωρούσε το συμβόλαιο πράγματι προβληματικό”, εξηγεί σε γραπτή απόφαση.

Ο δικαστής απέρριψε τις διαβεβαιώσεις του Ουελμπέκ, σύμφωνα με τις οποίες είχε υπογράψει το συμβόλαιο γιατί είχε κατάθλιψη και είχε πιει.

Ο συγγραφέας χαρακτήρισε την απόφαση “πολύ απογοητευτική” και “εξετάζει σοβαρά” το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ολλανδή δικηγόρος του Ζακλίν Σχαπ.

Όλα άρχισαν σε ένα δείπνο στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2022, όταν η σύζυγος του συγγραφέα, η Λισίς, είπε στον Ολλανδό σκηνοθέτη Στέφαν Ράιτενμπικ ότι ο σύζυγός της θα ήθελε να γυρίσει μια ταινία πορνό για να καταπολεμήσει την αθυμία του”, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

Ο Ράιτενμπικ στη συνέχεια βιντεοσκόπησε τον Ουελμπέκ στο Παρίσι να κοιμάται με μια συνεργάτρια του σκηνοθέτη, την Γίνι βαν Ρόιεν, φοιτήτρια φιλοσοφίας.

Ο συγγραφέας και η σύζυγός του πήγαν κατόπιν στο Άμστερνταμ τον Δεκέμβριο όπου υπέγραψαν ένα συμβόλαιο για την ταινία.

“Του είπα ότι γνώριζα πολλά κορίτσια στο Άμστερνταμ έτοιμα να κάνουν σεξ με έναν διάσημο συγγραφέα από περιέργεια, και ότι θα του έκλεινα το ξενοδοχείο εάν είχα την άδεια να κινηματογραφήσω τα πάντα”, δηλώνει ο Ράιτενμπικ.

Αλλά ο Ουελμπέκ δήλωσε σε δικαστικά έγγραφα, τα οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το συμβόλαιο τον έθετε “στο έλεος” του Ράιτενμπικ.

Την ημέρα της υπογραφής “ήμουν κουρασμένος, η ημέρα ήταν μεγάλη και είχα ήδη πιει το απαραίτητο κρασί”, δηλώνει ο συγγραφέας στα έγγραφα αυτά. “Δεν φιλοδοξώ να γίνω πορνοστάρ στην ηλικία μου”, πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών διακόπηκαν λίγο μετά τα γυρίσματα και επιδεινώθηκαν μετά την προβολή του τρέιλερ.

Ο 67χρονος συγγραφέας παραπονέθηκε ότι ο Ράιτενμπικ έδωσε μια συνέντευξη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Vice τον Φεβρουάριο, στην οποία είπε ότι ο Ουελμπέκ ήταν “πράγματι καλός στο κρεβάτι”.

Ο Ολλανδός δικαστής έκρινε ότι ενώ το συμβόλαιο “ήταν κάθε άλλο παρά ισορροπημένο” και παρείχε στον σκηνοθέτη εκτεταμένα δικαιώματα, δεν ήταν παράνομο.

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι “ανεπαρκή για να υποθέσουμε ότι η κρίση (του κ. Ουελμπέκ) είχε επηρεαστεί από την κούραση και το αλκοόλ” ή την κατάθλιψη, αναφέρεται στην απόφαση.

“Πάντα είχα σκοπό να κάνω ένα πλήρες πορτρέτο. Ελπίζω ότι ο Μισέλ θα είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα”, δήλωσε με ικανοποίηση ο σκηνοθέτης σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του.

Τον Φεβρουάριο, ο Ουελμπέκ έχασε μια παρόμοια δίκη σε γαλλικό δικαστήριο.


Διεθνή | Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 | Φωτογραφία από depositphotos.com

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως