SUPERLEAGUE 2020-2021 / ÏÖÇ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / EUROKINISSI)

O Μπεναλουάν, υποψήφιος για το Merit Award

Η φιλανθρωπική δράση του Γιοάν Μπεναλουάν στη Θεσσαλονίκη, με την προσφορά φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης για τους άστεγους, δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους συναδέλφους του της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών (FIFPRO).

Έτσι, ο Τυνήσιος παίκτης του Άρη τιμητικά είναι ένας από τους επτά υποψήφιους για το Merit Award, που απονέμεται από το 2008 σε ποδοσφαιριστές, που προσφέρουν στην κοινότητα με φιλανθρωπίες, βοηθώντας συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη.

Η δήλωσή του Μπεναλουάν

«Το ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύει μόλις το 50% της ζωής μου, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο δεν είναι τα χρήματα που φέρνει, είναι όλες οι πόρτες που μπορεί να ανοίξει σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησα τη φιλανθρωπία ήδη όταν ήμουν στην Αγγλία, γιατί στην Αγγλία, έχει πολύ κόσμο στο δρόμο. Το έκανα αυτό για τον εαυτό μου. Μετά ξεκίνησα στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν με έναν φίλο. Τράβηξε μια φωτογραφία και μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο πολλοί άνθρωποι είπαν ότι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν ή κάνουν κάτι παρόμοιο. Έτσι, συνειδητοποίησα ότι μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ένα κίνημα. Τώρα, κάθε εβδομάδα, έρχονται μαζί μου οκτώ με δέκα άτομα. Φέρνουν ρούχα, φάρμακα, τρόφιμα, τα πάντα. Πηγαίνουμε μια βόλτα στην πόλη και μοιραζόμαστε τα πράγματα. Μερικές φορές, απλώς μοιραζόμαστε μερικές λέξεις, γιατί οι άνθρωποι στο δρόμο, χρειάζονται κάποιες λέξεις, πρέπει να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό.

Είναι καλό αν μπορείτε να βοηθήσετε. Νιώθω ότι είμαι πραγματικά τυχερός. Όχι επειδή είμαι ποδοσφαιριστής, αλλά είμαι τυχερός που ζω σε ένα σπίτι, είμαι τυχερός που τρώω δείπνο και είμαι τυχερός που έχω κάποιους ανθρώπους γύρω μόνο για να μιλάνε, μόνο για να αγαπούν. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν αυτή την αγάπη επειδή ζουν στο δρόμο. Έτσι, προσπαθώ να τους φέρω φαγητό, ρούχα και φάρμακα, αλλά και αγάπη. Προσπαθούμε επίσης να κάνουμε τη διαφορά στην προοπτική τους. Μερικές φορές έχουν χάσει την πίστη τους. Στη συνέχεια προσπαθούμε να τους δώσουμε λίγη δύναμη, για να πούμε: «Μην τα παρατάτε, προσπαθήστε να προχωρήσετε. Θα είμαι δίπλα σου για να σε βοηθήσω. Προσπάθησε να κάνεις κάτι με τη ζωή σου γιατί η ζωή δεν τελειώνει ποτέ. Μερικές φορές ένα βήμα είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», ανέφερε αρχικά.

Διαβάστε: Άστεγοι – Καταγράφοντας τον «αόρατο» πληθυσμό της Θεσσαλονίκης

«Ο μπαμπάς μου δούλευε Δευτέρα έως Κυριακή για να φέρει η οικογένειά μας φαγητό στο τραπέζι. Θυμάμαι ότι υπήρχαν στιγμές που ο μπαμπάς και η μαμά μου έτρωγαν ψωμί μόνο με ελαιόλαδο. Μόνο αυτό είχαν. Ήθελαν να βεβαιωθούν ότι είχαμε δείπνο. Όταν είδα όλα αυτά που έκανε ο πατέρας μου για μένα, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να δώσω κάτι πίσω στον κόσμο. Και γι’ αυτό δημιούργησα το κίνημα. Αν το δημιουργήσουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το επεκτείνουμε πέρα ​​από την Ελλάδα. Ίσως μπορεί να είναι για όλο τον κόσμο. Δεν είμαι ο μόνος αθλητής που έχει κάτι να δώσει. Είμαστε παντού, ο καθένας έχει κάτι να δώσει.

Μετά από 15-16 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο, γνωρίζω πολύ κόσμο. Δημιούργησα πολλές σχέσεις με διαφορετικούς ανθρώπους και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι σημαντικό για τις αποσκευές που κουβαλάω στη ζωή μου. Όταν μπήκα στο ποδόσφαιρο, οι αποσκευές μου ήταν πραγματικά άδειες. Τώρα μετά από τόσα χρόνια, βγαίνω με κάτι γεμάτο. Δεν μιλάω για χρήματα ή υλικά πράγματα. Φυσικά, αν είσαι έξυπνος και κάνεις καλές επενδύσεις, μπορείς να προγραμματίσεις για το μέλλον. Αλλά αυτό που εννοώ, οι αποσκευές μου είναι γεμάτες σχέσεις. Πηγαίνω σε άστεγους, γιατί είναι σημαντικό να τους δείξω ότι ξέρεις ότι δεν είναι εύκολο να πεις: «Είμαι άστεγος». Πηγαίνουμε σε αυτούς και ξεκινάμε τη συζήτηση, και τους λες: «Δεν έχω οποιοδήποτε πρόβλημα με αυτό, είμαι εδώ για σένα. Είμαι εδώ γιατί ίσως ήμουν στην ίδια κατάσταση πριν. Ίσως όχι στο ίδιο επίπεδο, αλλά έρχομαι σε εσάς».

«Μου αρέσει να μιλάω με τους ανθρώπους για να καταλάβω πώς κατέληξαν να είναι άστεγοι. Μερικές φορές έχουν προβλήματα με τους γονείς, μερικές φορές έχασαν τη δουλειά τους. Πρέπει να ξεκινήσετε με την κατάσταση των αστέγων. Μερικές φορές, αν φτάσετε κάπου, είναι επειδή ίσως κάνατε κάποιο λάθος. Αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει ένα λάθος στη ζωή. Έχω κάνει λάθη, ή μπορείς να κάνεις λάθος. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καταλάβετε τι ήταν ένα λάθος και να προσπαθήσετε να κάνετε επανεκκίνηση. Γι’ αυτό θέλω να είμαι εκεί για αυτούς. Να πει: ‘Ε, πάμε, δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεστε βοήθεια για αυτό ή για εκείνο. Ας λάβουμε τη βοήθεια που χρειάζεστε, αλλά προσπαθείτε να πιέσετε και να προσπαθήσετε να πιστέψετε σε ένα άλλο μέλλον».

Μερικοί από τους συμπαίκτες μου έχουν ήδη έρθει μαζί μου. Είπαν ότι τους άρεσε αυτό που έκανα και ήθελαν να έρθουν μαζί μου. Δεν χρειάστηκε να τους ρωτήσω. Πρέπει να έρθουν μόνοι τους γιατί πιστεύουν ότι είναι καλό. Αν το πιστεύουν, είναι ευπρόσδεκτοι. Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι. Μαζί μου έχουν ακόμη και κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ [των ντόπιων αντιπάλων του Άρη]. Έχουν δουλέψει μαζί με τους θαυμαστές μας και αυτό απλώς μου δείχνει ότι λίγο καιρό μετά από μια καλή κίνηση, μπορείς να ενώσεις όλο τον κόσμο. Μερικές φορές μπορείτε να λύσετε πολλά προβλήματα, κάνοντας μόνο ένα πράγμα».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως