Ο μύθος του Πολιτισμού...

Ο μύθος του Πολιτισμού...

Γράφει η Μαρία Δαλαμάγγα
Σε μια Ελλάδα σε απομόνωση – για το καλό όλων – αποδεχόμαστε την καταστρατήγηση των βασικών μας ελευθεριών. Για το καλό όλων αδιαμαρτύρητα συναινούμε στον εγκλεισμό και τον κατ΄οίκον περιορισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, τον επιδιώκουμε για άλλους, τον επιβάλλουμε σε μεγαλυτέρους εξαρτώμενους από εμάς. Τον επιβάλλουμε! Εάν είναι ο φόβος οδηγός μας σε τούτες τις κινήσεις ή η λογική, θα φανεί στο μέλλον. 
 
Ο πολιτισμός αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο κάθε ανθρώπινης κοινωνίας. Υπήρξαν κοινωνίες που δημιούργησαν μεγάλους πολιτισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρέασαν αποφασιστικά την εξέλιξη και διαμόρφωση του εκάστοτε κοινωνικού περιβάλλοντος. Η ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών αλληλεπιδρά με τον πολιτισμό, εξελίσσοντας πρώτιστα τις φιλοσοφικές και ιδεολογικές αντιλήψεις, την πνευματική δραστηριότητα, τα ήθη και έθιμα και φυσικά την καλλιτεχνική δημιουργία .

Ο πολιτισμός και η εξέλιξη των επιστημών, καθορίζουν την αντίληψη των ανθρώπων για την υγεία, την ασθένεια και ακολούθως τον θάνατο. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και στη συνέχεια αντιμετωπίζουν θέματα υγείας και ασθένειας εξαρτώνται από τον εκάστοτε πολιτισμό.

Ξεκινώντας από τον μεσαίωνα που η αναπηρία για παράδειγμα αντιμετωπιζόταν ως απόρροια αμαρτίας και τιμωρία, καταλήγουμε σε πολιτισμούς που η ίδια πάθηση αντιμετωπίζεται ακόμη και ως επιβράβευση!!! Ανάλογα με τον πολιτισμό και η μετάφραση : χάρισμα ή βλάβη, τιμωρία ή επιβράβευση;
 
Ο κλασσικός Ελληνικός πολιτισμός μέσω του ορθολογισμού μας χάρισε την ιπποκράτεια ιατρική με προσανατολισμό στην φυσική ερμηνεία των φαινομένων . Η Κινέζικη οπτική συνέδεσε δύο αντίρροπα στοιχεία , το γίν και το γιαν, το αρσενικό και το θηλυκό για να οδηγηθεί στην δική του εκδοχή του βελονισμού. Ακολούθως, η Δυτική ιατρική με τον διαχωρισμό της ψυχής – σώματος, πέρασε στην αιτιολόγηση των παθήσεων μέσω βιολογικών μηχανισμών κι εξηγήσεων.

Είναι μια εποχή που γεννούνται νέοι «ηγέτες» και νέοι «ήρωες» και νέες «ιδέες» .
Είναι η εποχή που αναθεωρούνται αξίες και αξιώματα . Μεγάλες εταιρείες και ιδρύματα με προσφορές αλληλεγγύης διαθέτουν κατά κύριο λόγο υγειονομικό υλικό σε νοσοκομεία , ανήμπορους, ασθενείς . Παράλληλα, απλοί άνθρωποι όπως η Ελόνα στα Γρεβενά ράβει με δικό της κόστος εκατοντάδες μάσκες για το Δημόσιο Νοσοκομείο προσφέροντας από το υστέρημά της και παραδίδοντας μαθήματα ανθρωπιάς εκφράζοντας έτσι στην τοπική κοινωνία την ευγνωμοσύνη της για την αποδοχή και την μακροημέρευσή της στον τόπο εκείνο ως μετανάστρια.
 
Οι προσφορές στον τομέα του πολιτισμού ξεκινούν με αποδέκτες αρχικά τα παιδιά και αποβλέπουν στην απασχόλησή τους καθώς η σχολική τους χρονιά μπήκε ξαφνικά σε παύση, οπότε εμφανίζονται εκδοτικοί οίκοι να προσφέρουν ηλεκτρονικά βιβλία τους για μικρούς και μεγάλους, βιβλιοθήκες να παρουσιάζουν νέες δράσεις αφήγησης παραμυθιών ή εργαστηρίων απασχόλησης και κατασκευών διαφόρων ηλικιών, έως τη διάθεση δωρεάν παραστάσεων από θεατρικά σχήματα και θεατρικούς παραγωγούς !
 
Είναι αποδεδειγμένο, μετά από πολλές έρευνες ότι ο πολιτισμός προσφέρει μέγιστα οφέλη σε κοινωνικές ομάδες φτωχών, μοναχικών και καταθλιπτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ευρωπαϊκές πόλεις συνταγογραφούνται επισκέψεις σε μουσεία ως «φάρμακο» για διάφορες νόσους .
 
Ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό.
Ο καθένας, χωρίς κόστος, με ελάχιστα μέσα, μπορεί να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό!
Ο πολιτισμός προσφέρει όλα του τα προσόντα για τη διάσωση της ψυχικής υγείας των εγκλεισμένων και όχι μόνον . Ο πολιτισμός – ενώ νοσεί – επιδιώκει να σώσει όσους προστατεύονται από τη νόσο !!!
…και ταπεινά σκεπτόμενη, καταλήγω στο παρακάτω ερώτημα :
Αν η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, γιατί είναι ο πολιτισμός;
 
Μαρία Δαλαμάγγα Απρίλης 2020
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε