O οικονομικός εισαγγελέας zήτησε την άρση της ασυλίας Μητρόπουλου

O οικονομικός εισαγγελέας zήτησε την άρση της ασυλίας Μητρόπουλου

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, ζήτησε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης
 
Αντιδρώντας έντονα στην εισαγγελική ενέργεια, ο Αλ. Μητρόπουλος απάντησε ότι η φορολογική υπόθεση για δικηγορική αμοιβή που εισέπραξε προ 16ετίας στο εξωτερικό έχει παραγραφεί προ πολλών ετών και έχει φορολογηθεί πλήρως, ενώ κάλεσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Επικρατείας Ν. Παρασκευόπουλο και Π. Νικολούδη, αντίστοιχα, «να προστατεύσουν την τιμή και υπόληψή του από υπηρεσίες και θεσμούς που εποπτεύουν».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας απέστειλε χθες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε πριν από καιρό, για να διαβιβαστεί στη Βουλή, προκειμένου να κρίνει αν θα άρει την ασυλία του Αλ. Μητρόπουλου, ώστε να ακολουθήσει δίωξη για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από μη νόμιμη δραστηριότητα (φοροδιαφυγή).
 
Oπως έγινε γνωστό περίπου προ 2ετίας, οι φορολογικές αρχές διενήργησαν έλεγχο ύστερα από δικαστική διαμάχη μεταξύ τριών συνεργατών δικηγόρων που διαφώνησαν γύρω από την αμοιβή τους σε υπόθεση κληρονομιάς, καταλογίζοντας στον καθηγητή Αλ. Μητρόπουλο ότι δεν είχε δηλώσει ποσό 942.136 δολαρίων που φέρεται να έλαβε το 1999 στις ΗΠΑ για δικηγορικές υπηρεσίες που παρείχε για να επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ των κληρονόμων γνωστού εφοπλιστή.
 
Πορίσματα
Εχοντας αποκρούσει και στο παρελθόν τα σχετικά φορολογικά πορίσματα και την επιβολή προστίμου (περίπου 1 εκατ. ευρώ), σε χθεσινή δήλωση που μοιράστηκε μέσω του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Μητρόπουλος επισημαίνει ότι η φορολογική του υπόθεση κρίθηκε παραγεγραμμένη προ πολλών ετών με γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου του Κράτους, ενώ το Διοικητικό Εφετείο έκρινε «παραγεγραμμένο και στην ουσία παράνομο» το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για την προ 16ετίας αμοιβή, γιατί είχε νομίμως και πλήρως φορολογηθεί (σύμφωνα με τον ν. 3259/04 «περί επαναπατρισμού κεφαλαίων»).
 
Παράλληλα τονίζει ότι αντίστοιχο αίτημα του εισαγγελέα Ιω. Δραγάτση, που τον Νοέμβριο του 2013 είχε ζητήσει να ελεγχθεί η περιουσιακή του κατάσταση, απορρίφθηκε από την τότε αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής.
 
Η υπόθεση ήλθε στο φως ύστερα από αντιδικία μεταξύ τριών δικηγόρων που ανέλαβαν να πετύχουν εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ των κληρονόμων του εφοπλιστή Δημ. Μανιού (πέθανε προ 20ετίας), έναντι συνολικής αμοιβής 3 εκατ. δολαρίων, που θα καταβαλλόταν μοιρασμένη στα τρία στο εξωτερικό, όπου έγιναν διάφορες ενέργειες.
 
Μετά την καταβολή της αμοιβής στον Αλ. Μητρόπουλο στις ΗΠΑ, οι άλλοι δύο δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν στην κόρη του εκλιπόντος σχετικά με το μερίδιό τους και στράφηκαν τελικά δικαστικά εναντίον του καθηγητή, υποστηρίζοντας ότι δεν τους απέδωσε αυτό που τους αναλογούσε. Υστερα από μακρά αντιδικία, κρίθηκε αμετάκλητα ότι υπήρχε συμφωνία για ισομερή κατανομή της αμοιβής, κάτι που έγινε. Ακολούθησε και φορολογικός έλεγχος που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε αποκρυβεί φορολογική ύλη για το 1999, επιβάλλοντας σχετικό πρόστιμο. Αντίστοιχες διαπιστώσεις έγιναν και για τους άλλους δικηγόρους.
Το 2005 ο καθηγητής έφερε στην Ελλάδα ποσό 750.000 ευρώ (που φορολογήθηκε με τον «νόμο Αλογοσκούφη» 3259/04 για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων) που χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή των σχετικών ποσών, όπως προέκυψαν από τη δικαστική απόφαση. Οι φορολογικές αρχές επέμειναν ότι υπήρξε «άνοιγμα» περίπου 1 εκατ. ευρώ για το 1999 κι ότι ο έλεγχος δεν εμποδιζόταν από την παραγραφή.
πηγη ethnos.gr
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε